Sopan toimitus maisteli tämän kesän kiinnostavia grillituotteita. Parilalle voi heittää makkaran lisäksi broileria, juustopihvin tai vaikka lihatikun.

Rousketta tahnojen seuraksi

Hummus, baba ganoush, tsatsiki... Lähi-idän ruokabuumi on tuonut erilaiset tahnat taas tarjolle. Mössöjä kelpaa kauhoa Grillimaisteri Ruisnachoilla, jotka on maustettu yrteillä ja valkosipulilla. Mausteseos on sen verran tymäkkä, että nachot käyvät melkein sipsien korvikkeesta. Nachoja voi kokeilla myös salaattiin murennettuna purutuntumaa tuomaan.

Pullea burgeripihvi

Grillimaisteri Steakhouse Burger Bacon & Cheese -pihvillä luulisi nälän lähtevän. 140-grammainen jauhelihapihvi voi olla jo melkein turhankin tuhti ainakin hennomman burgerin väliin, mutta se maistuu kyllä sellaisenaankin vaikkapa raikkaan salaatin kanssa. Jauhelihapihvi on paksu, mutta se pysyy grillatessa mehevänä, koska mukana on myös pekonia ja juustoa.

Sitruunaiset siivet

Perinteisesti kanansiipien kaverina on totuttu syömään BBQ-kastiketta, mutta Kariniemen Spicy Lemon -siivet maistuvat sitruunalta. Yllättävän raikkaan makuiset siivet on nopea grillata, ja niiden seuraksi voi tehdä vaikkapa yksinkertaisen jogurttikastikkeen (sitruunaa, yrttejä, suolaa ja pippuria). Varaa reilusti servettejä, sillä siivet syödään sormin.

Raakamakkara käy myös pihveihin

Raakamakkaroista povataan tulevan yksi kesän 2015 grillihiteistä. Saarioinen Original Grilliwurst on sen verran rasvainen, että se pysyy parilalla taatusti mehevänä. Maku on lihaisa muttei liian mausteinen, jolloin kannattaakin satsata hyvään sinappiin. Jos haluat uutta twistiä jauhelihapihveihin, purista pihvitaikinan sekaan pari tällaista!

Vikkelästi valmis kana

Broilerin filee menee grillissä helposti kuivaksi. Grillimaisteri Chicken Steak Cajun on tehty fileetä mehevämmästä broilerin paistista. Maustemaailma edustaa nosteessa olevaa cajun-keittiötä, mikä tarkoittaa lämpimiä makuja ilman turhan kovaa poltetta. Nämä kanapalat toimisivat hyvin myös varrastettuina, koska ne kypsyvät verrattain vikkelästi.

Minimakkaraa nuotiolle

Lapset ja muut pieniruokaiset ilahtuvat, kun makkaraa saa vähän pienempinä pätkinä. Perusmakkaraa muutaman sentin pätkempi HK Kabanossi Karski ei häviä makumittelössä täysikasvuisille verrokeilleen yhtään. Rotevalta maistuvaa minimakkaraa kannattaa kokeilla grillattuna tai nuotiolla paistettuna. Miksei myös vartaissa.

Tuhdin maun juustomakkara

HK Kabanossi pekoni-parmesaani on hyvä valinta niille, jotka eivät välitä makkaran uumenissa kuumenevista juustoyllätyksistä. Parmesaani kun ei pääse purskahtamaan haukkausvaiheessa. Pekonilla ryyditetyssä makkarassa on reilusti makua, ja se sopiikin sellaisenaan grillattavaksi tai yksinkertaisten folionyyttien täytteeksi esikeitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Kokeile kaalisalaattia kastikkeena

Polte ja grillaus kuuluvat monen mielestä yhteen, joten tulinen Atrian Grillisalaatti Chili on kelpo kaalisalaatti grilliruokien seuraksi. Salaatissa on potkua, mutta se ei lamaannuta makuaistia liialla tulisuudella. Kokeile tätä myös perunasalaatin kastikkeena; pari ruokalusikallista riittää tuomaan kosteutta ja pientä poltetta.

Ronski lihatikku

Grillimaisteri Pekonivarras on käytännössä lihaa tikun ympärille kieritettynä. Tämä taitaa olla grillikesän ronskein tuote. Paksu pekonisiivu varrastikkuun pujotettuna on todellista äijägrillattavaa. Sellaisenaan melkein pelottavan tuhti Pekonivarras vaatii raikkaan kaverin, joten tarjoa lisukkeena rapeaa vihersalaattia ja sitruspohjaista kastiketta.

Lempeä jogurttisalaatti

HK Punajuuri-Tsatsiki on lempeä ja mieto grilliruokien seuralainen. Sen jogurttipohjainen kastike pehmentää BBQ:n poltetta juuri sopivasti. Helppo alkupala syntyy, kun grillaat vaalean leivän pinnan nopeasti rapeaksi, hieraiset valkosipulinkynnellä ja levität päälle punajuuri-tsatsikia.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin