Ensimmäisessä MasterChef VIP -jaksossa kisaavat Mikko von Hertzen, Jyrki Anttila ja Kaisa Liski. Isäntinä Tomi Björck ja Henri Alén. Kuva: Nelonen.
Ensimmäisessä MasterChef VIP -jaksossa kisaavat Mikko von Hertzen, Jyrki Anttila ja Kaisa Liski. Isäntinä Tomi Björck ja Henri Alén. Kuva: Nelonen.

Helmikuussa alkava MasterChef VIP heittää 18 suomalaisjulkkista hellan ääreen.

Uusi kotimainen MasterChef-kokkikisa käynnistyy helmikuussa, mutta tällä kertaa kauhanvarressa ei nähdä kotikokkaajia tai lahjakkaita lapsia, vaan nimensä mukaisesti MasterChef VIP -ohjelmassa mestarikokin tittelistä kisaavat julkkikset.

Tomi Björckin ja Henri Alénin luotsaamassa ohjelmassa kokkaa kaikkiaan 18 kilpailijaa, ja vierailevina tähtinä nähdään muun muassa kokit Michael Björklund, Erik Mansikka, Nahuel Pazos ja Peppi Aralehto.

MasterChef VIP poikkeaa kilpailuasetelmaltaan hieman perinteisestä MasterChef-formaatista. Kaikki kilpailijat eivät ole mukana ohjelmassa alusta asti, vaan he kisaavat ensin kolmen hengen sarjoissa, joista kustakin pääsee vain yksi kilpailija jatkoon. Huhtikuun puolivälin päätösjaksossa on mukana kolme finalistia.

Ohjelmassa kokkaustaitojaan esittelevät Laila Snellman, Anni Hautala, A.W. Yrjänä, Kaisa Liski, Martina Aitolehti, Emma Kimiläinen, Sakari Kuosmanen, Mikko von Hertzen, Ville Niinistö, Kim Herold, Jyrki Anttila, Manuela Bosco, Veeti Kallio, Mikko Kivinen, Mikaela Ingberg, Jussi Chydenius, Eva Louhivuori ja Jussi69.

MasterChef VIP alkaa Nelosella 10. helmikuuta, jolloin kisakolmikon muodostavat kiinteistönvälittäjä Kaisa Liski, muusikko Mikko von Hertzen ja tenori Jyrki Anttila.

Päivitetty 13.1.2015 klo 15.05: Ensimmäisessä jaksossa kilpailevat Kaisa Liski, Mikko von Hertzen ja Jyrki Anttila eikä Ville Niinistö, kuten alkuperäisessä jutussa luki.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin