Suomalainen ostaa maksalaatikon mieluusti valmiina, koska sen tekeminen kotona koetaan varsin työlääksi. Kuva: Saarioinen.
Suomalainen ostaa maksalaatikon mieluusti valmiina, koska sen tekeminen kotona koetaan varsin työlääksi. Kuva: Saarioinen.

Maksalaatikko on suomalaisten suosikkivalmisruoka, mutta terveystrendi kasvattaa wokkien ja salaattien suosiota.

Suomalaisten suosikkieines on maksalaatikko, selviää Suomalaisen työn liiton teettämästä Sinivalkoinen jalanjälki -kyselytutkimuksesta. Kyselyyn vastanneista 17 % nosti maksalaatikon suosikkivalmisruuakseen.

"Maksalaatikko sai suurimman suosion kaikissa ikäluokissa, vaikkakin sen suosio on erityisen suurta yli 30-vuotiaiden parissa. Maksalaatikon suosiota voi selittää, että se koetaan kotikeittiössä hieman työlääksi valmistettavaksi. Moni päätyneekin nappaamaan kaupasta valmiin vaihtoehdon", sanoo projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen työn liitosta.

Maksalaatikon suosiosta kertoo sekin, että esimerkiksi Saarioinen on valmistanut maksalaatikkoa vuodesta 1957 asti. Maksalaatikon kulutuksesta puolestaan kielii se, että Saarioinen valmistaa sitä yli kahdeksan miljoonaa rasiaa vuodessa.

Myös purkkihernekeitto maistuu suomalaisille hyvin, sillä 11 % vastaajista mainitsi sen suosikkivalmisruuakseen. Hernekeitto on etenkin vanhempien vastaajien mieleen.

Jonkin verran kannatusta valmisruokakyselyssä saivat myös makaronilaatikko (5 %), karjalanpiirakat (4 %), lihapullat (4 %) ja pinaattikeitto (4 %).

Terveysbuumi näkyy myös valmisruokavalikoimassa, sillä tällä hetkellä suosittuja ovat etenkin erilaiset wokit ja salaatit. Erityisen suosittuja ovat kauppojen salaattibaarit, joissa asiakkaat voivat koota itse omat annoksensa.

Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimukseen vastasi 1017  suomalaista kuluttajaa helmikuussa 2015. Vastaajat olivat iältään 15–79-vuotiaita. Kyselyn toteutti Taloustutkimus.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin