Makaronilaatikko maistuu suomalaisille. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä.</span>
Makaronilaatikko maistuu suomalaisille. Kuva: Panu Pälviä.

Suomalaisten kotiruokasuosikkeja ovat makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat.

Makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat ovat perinteisiä kotiruokia, jotka suomalaiset kaikkein mieluiten säilyttäisivät osana kansallista ruokakulttuuria. Asia selviää Suomalaisen Työn Liiton tilaamasta Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.

Makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat jakavat ykkössijan rakastetuimpana kotiruokana, sillä ne kaikki saivat 13 prosenttia äänistä. Toiselle sijalle kyselyssä kirivät lihapullat, joiden säilymistä suomalaisessa ruokakulttuurissa toivoo 11 prosenttia vastaajista. Jaetulla kolmannella sijalla ovat hernekeitto ja kaalikääryleet, joista kumpikin sai 9 prosentin kannatuksen.

"Listan kärjessä karjalanpaisti, karjalanpiirakka ja makaronilaatikko jakavat tittelin Suomen suosituimmista lapsuuden kotiruoista. Yhteensä tämä kolmikko keräsi lähes 40 prosenttia kaikista äänistä. Hieman yllättäen listan hännillä keikkuvat tutut keittoruoat, makkarakeitto ja lihakeitto", sanoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miesvastaajille rakkain ruoka oli karjalanpaisti, kun taas naiset ovat karjalanpiirakoiden ystäviä. Karjalanpaisti sai enemmän kannatusta itäsuomalaisilta ja pohjoissuomalaisilta vastaajilta, karjalanpiirakoita kannattivat helsinkiläiset ja uusimaalaiset vastaajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Kyselyyn vastasi helmikuun aikana 1017 suomalaista, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla