Makaronilaatikko maistuu suomalaisille. Kuva: Panu Pälviä.
Makaronilaatikko maistuu suomalaisille. Kuva: Panu Pälviä.

Suomalaisten kotiruokasuosikkeja ovat makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat.

Makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat ovat perinteisiä kotiruokia, jotka suomalaiset kaikkein mieluiten säilyttäisivät osana kansallista ruokakulttuuria. Asia selviää Suomalaisen Työn Liiton tilaamasta Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.

Makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat jakavat ykkössijan rakastetuimpana kotiruokana, sillä ne kaikki saivat 13 prosenttia äänistä. Toiselle sijalle kyselyssä kirivät lihapullat, joiden säilymistä suomalaisessa ruokakulttuurissa toivoo 11 prosenttia vastaajista. Jaetulla kolmannella sijalla ovat hernekeitto ja kaalikääryleet, joista kumpikin sai 9 prosentin kannatuksen.

"Listan kärjessä karjalanpaisti, karjalanpiirakka ja makaronilaatikko jakavat tittelin Suomen suosituimmista lapsuuden kotiruoista. Yhteensä tämä kolmikko keräsi lähes 40 prosenttia kaikista äänistä. Hieman yllättäen listan hännillä keikkuvat tutut keittoruoat, makkarakeitto ja lihakeitto", sanoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Miesvastaajille rakkain ruoka oli karjalanpaisti, kun taas naiset ovat karjalanpiirakoiden ystäviä. Karjalanpaisti sai enemmän kannatusta itäsuomalaisilta ja pohjoissuomalaisilta vastaajilta, karjalanpiirakoita kannattivat helsinkiläiset ja uusimaalaiset vastaajat.

Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Kyselyyn vastasi helmikuun aikana 1017 suomalaista, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.