Makaronilaatikko maistuu suomalaisille. Kuva: Panu Pälviä.
Makaronilaatikko maistuu suomalaisille. Kuva: Panu Pälviä.

Suomalaisten kotiruokasuosikkeja ovat makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat.

Makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat ovat perinteisiä kotiruokia, jotka suomalaiset kaikkein mieluiten säilyttäisivät osana kansallista ruokakulttuuria. Asia selviää Suomalaisen Työn Liiton tilaamasta Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.

Makaronilaatikko, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat jakavat ykkössijan rakastetuimpana kotiruokana, sillä ne kaikki saivat 13 prosenttia äänistä. Toiselle sijalle kyselyssä kirivät lihapullat, joiden säilymistä suomalaisessa ruokakulttuurissa toivoo 11 prosenttia vastaajista. Jaetulla kolmannella sijalla ovat hernekeitto ja kaalikääryleet, joista kumpikin sai 9 prosentin kannatuksen.

"Listan kärjessä karjalanpaisti, karjalanpiirakka ja makaronilaatikko jakavat tittelin Suomen suosituimmista lapsuuden kotiruoista. Yhteensä tämä kolmikko keräsi lähes 40 prosenttia kaikista äänistä. Hieman yllättäen listan hännillä keikkuvat tutut keittoruoat, makkarakeitto ja lihakeitto", sanoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Miesvastaajille rakkain ruoka oli karjalanpaisti, kun taas naiset ovat karjalanpiirakoiden ystäviä. Karjalanpaisti sai enemmän kannatusta itäsuomalaisilta ja pohjoissuomalaisilta vastaajilta, karjalanpiirakoita kannattivat helsinkiläiset ja uusimaalaiset vastaajat.

Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Kyselyyn vastasi helmikuun aikana 1017 suomalaista, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin