Usko tai älä, kun korvaat juuston ja tomaattikastikkeen ranskankermalla, saat järjettömän herkullisen pizzan.

Kuka sanoi, että pizzassa pitäisi aina olla tomaattia? Tai juustoa? Glorian Ruoka & Viinin kaikkien aikojen suosituin pizza ei sisällä kumpaakaan, mutta peittoaa kevyesti monet gourmet-pizzat. Täytteeseen tarvitaan ainoastaan ranskankermaa, salviaa, sitruunaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tämä simppeli yhdistelmä on pizzassa paljon enemmän kuin osiensa summa.

Kun ainekset ovat yksinkertaiset, kannattaa panostaa vähän enemmän pizzapohjaan. Siinä pätee sama kuin hyvässä leivässä. Vähän hiivaa ja hidas kohotus viileässä antavat taikinalle mahtavan aromin ja ilmavan rakenteen. Joten jos ei ole kiire, tee taikina valmiiksi jo edellisenä päivänä ja anna sen nousta hitaasti jääkaapissa.

Valkoinen kinkkupizza

1 annos pizzataikinaa (ohje alla)

1/2 luomusitruunan raastettu kuori

2 tl puristettua sitruunan mehua

1 tlk ranskankermaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria myllystä

ripaus suolaa

80 g ilmakuivattua kinkkua

1 rkl oliviiöljyä

tuoretta salviaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen kiertoilmatoiminnnolla. Laita kaksi uunipeltiä kuumenemaan uuniin 5 minuutiksi. Kun paistat pizzan kuumennetulla pellillä, pohjasta tulee rapeampi.

Levitä kaksi leivinpaperia pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele taikinapallot liiteiksi leivinpapereiden keskelle. Jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi. Vedä pohjat leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Esipaista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada väriä.

Tee sillä välin täyte. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ne ranskankermaan. Lisää mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin.

Ota pizzapohjat uunista. Jaa ranskankerma pohjien päälle ja levitä tasaiseksi. Paista noin 3 minuuttia, kunnes pizzojen reunat ovat kypsät.

Levitä kinkkuviipaleet pizzoille; halutessasi laita pizzat vielä uuniin minuutiksi. Lisää lopuksi tuoreet salvianlehdet ja muutama tippa oliiviöljyä.

Vinkki! Kokeile kinkun sijaan ohueksi viipaloitua kylmäsavulohta. Vegeversion saat, kun levität pizzan päälle ohuenohuita, nopeasti grillattuja kesäkurpitsan viipaleita, jotka on maustettu suolalla.

Slow food pizzataikina (2 keskikokoista pizzaa)

2 dl kädenlämpöistä vettä

1/5 pkt tuorehiivaa

1/2 tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia käsin. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 3 minuuttia. Peitä kulho pyyheliinalla ja anna kohota jääkaapissa 12-20 tuntia.

Halutessasi voit valmistaa taikinan jo edellisenä päivänä. Mutta jos teet sen edellisenä iltana ja jätät jääkaappiin nousemaan, saat pohjataikinaan runsaasti makua.

Tallenna valkoisen kinkkupizzan resepti omaan keittokirjaasi tästä.

 

Rakastan kaikkia sieniruokia, Sanni kommentoi Vain elämää -päivänsä illallisella.

Perjantaina Satulinnan saunamökissä nautittiin metsäsienipastaa ja hiillostettua siikaa, sekä jälkiruokana mustikkapannacottaa. Päivän artisti Sanni kertoi, että hänellä on erityinen suhde sieniin ja sienestykseen. "Isäpuoleni teki sairaan hyviä sienikastikkeita, ja kävimme aina koko perheen kanssa sienessä syksyisin. Ei ole ihme, että edelleen rakastan kaikkia sieniruokia."

Katso ohje Sannin metsäsienipastaan ja hiillostettuun siikaan täältä.

Vain elämää perjantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Seuraavan viikon jakson näet etukäteen maksullisesta Ruudusta aina perjantaisin. Soppa365 ja Nelonen kuuluvat samaan konserniin.