Usko tai älä, kun korvaat juuston ja tomaattikastikkeen ranskankermalla, saat järjettömän herkullisen pizzan.

Kuka sanoi, että pizzassa pitäisi aina olla tomaattia? Tai juustoa? Glorian Ruoka & Viinin kaikkien aikojen suosituin pizza ei sisällä kumpaakaan, mutta peittoaa kevyesti monet gourmet-pizzat. Täytteeseen tarvitaan ainoastaan ranskankermaa, salviaa, sitruunaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tämä simppeli yhdistelmä on pizzassa paljon enemmän kuin osiensa summa.

Kun ainekset ovat yksinkertaiset, kannattaa panostaa vähän enemmän pizzapohjaan. Siinä pätee sama kuin hyvässä leivässä. Vähän hiivaa ja hidas kohotus viileässä antavat taikinalle mahtavan aromin ja ilmavan rakenteen. Joten jos ei ole kiire, tee taikina valmiiksi jo edellisenä päivänä ja anna sen nousta hitaasti jääkaapissa.

Valkoinen kinkkupizza

1 annos pizzataikinaa (ohje alla)

1/2 luomusitruunan raastettu kuori

2 tl puristettua sitruunan mehua

1 tlk ranskankermaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria myllystä

ripaus suolaa

80 g ilmakuivattua kinkkua

1 rkl oliviiöljyä

tuoretta salviaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen kiertoilmatoiminnnolla. Laita kaksi uunipeltiä kuumenemaan uuniin 5 minuutiksi. Kun paistat pizzan kuumennetulla pellillä, pohjasta tulee rapeampi.

Levitä kaksi leivinpaperia pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele taikinapallot liiteiksi leivinpapereiden keskelle. Jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi. Vedä pohjat leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Esipaista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada väriä.

Tee sillä välin täyte. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ne ranskankermaan. Lisää mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin.

Ota pizzapohjat uunista. Jaa ranskankerma pohjien päälle ja levitä tasaiseksi. Paista noin 3 minuuttia, kunnes pizzojen reunat ovat kypsät.

Levitä kinkkuviipaleet pizzoille; halutessasi laita pizzat vielä uuniin minuutiksi. Lisää lopuksi tuoreet salvianlehdet ja muutama tippa oliiviöljyä.

Vinkki! Kokeile kinkun sijaan ohueksi viipaloitua kylmäsavulohta. Vegeversion saat, kun levität pizzan päälle ohuenohuita, nopeasti grillattuja kesäkurpitsan viipaleita, jotka on maustettu suolalla.

Slow food pizzataikina (2 keskikokoista pizzaa)

2 dl kädenlämpöistä vettä

1/5 pkt tuorehiivaa

1/2 tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia käsin. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 3 minuuttia. Peitä kulho pyyheliinalla ja anna kohota jääkaapissa 12-20 tuntia.

Halutessasi voit valmistaa taikinan jo edellisenä päivänä. Mutta jos teet sen edellisenä iltana ja jätät jääkaappiin nousemaan, saat pohjataikinaan runsaasti makua.

Tallenna valkoisen kinkkupizzan resepti omaan keittokirjaasi tästä.

 

Glorian ruoka & viinin ja Soppa365:n toimitus testasi kaupan simat – ja järkyttyi.

Simasuiden paras sesonki on juuri nyt, mutta mitä tahansa kaupan simaa ei kannata ostaa. Testasimme kahdeksan markettisimaa, ja järkytyimme. Vain kahta kahdeksasta voi millään lailla suositella. Monet markettisimoista olivat kyllä sinänsä ihan hyvänmakuisia ja juotavia – mutta aidon, perinteisen siman kanssa niillä ei juuri ollut tekemistä. Monet muistuttivat enemmän vaikkapa jääteetä tai pommacia. Jotkut paljastuivat myös hyvin keinotekoisen makuisiksi ja aivan liian makeiksi.

Kaksi simakriitikoiden hyväksymää vaihtoehtoa ovat tässä:

Testivoittaja:  Hommanäs Sima
Hinta 5,85 e (0,75 l)

Hommänes on kaupan simoista ainut, joka on lisä- ja säilöntäaineeton, ja on valmistettu perinteisellä käymismenetelmällä. Siksi se pitää säilyttää kylmässä.
“Ihanaa, että edes yhdessä kaupan simassa on mukana rusinoita. Tuoksu on hieno.”
“Tässäkin voisi olla vähän lisää makua, mutta mukavasti menisi munkin kanssa. Sopii sellaiselle, joka ei tykkää överimakeasta simasta. Tyylikäs.”

Niukasti hopealla: Porvoon Fabriikki Kotisima
Hinta 3,99 e (0,95 l)

“Ei yhtä samea kuin Hommanäs, mutta sopiva määrä kuplia. Ei tämäkään kotisimalle pärjää, mutta lähellä.”
“Makeus sopiva, vahvasta tuoksusta erikoispisteitä.”
“Oma suosikkini.”

Lisäksi testasimme seuraavat vaihtoehdot Vip sima, Marlin kotisima, Kaskein juhlasima, Marli perinteinen sima, Mehukatti sima, Spring sima (alkoholiton).

Kaikki kommentit niistä eivät olleet julkaisukelpoisia.

Testin johtopäätökset ovat selviä: sima kannattaa tehdä itse. Vaikka Hommanäs ja Porvoon fabriikin kotisima ovat aivan kelpoja vaihtoehtoja, eivät nekään yllä läheskään itse tehdyn siman tasolle. Ja vielä ehtii! Nyt siis simakattilat äkkiä porisemaan.

Perinteiseen simaan suosittelemme tätä ohjetta. Myös legendaarinen Yrjönkadun uimahallin sima maistuu monelle - sen kikka on ykkösoluen käyttäminen. Ohjeen Yrjönkadun simaan löydät tästä. Ja jos haluat jotain jännittävämpää, kokeile hienostunutta sellerisimaa, ohje täällä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko