Usko tai älä, kun korvaat juuston ja tomaattikastikkeen ranskankermalla, saat järjettömän herkullisen pizzan.

Kuka sanoi, että pizzassa pitäisi aina olla tomaattia? Tai juustoa? Glorian Ruoka & Viinin kaikkien aikojen suosituin pizza ei sisällä kumpaakaan, mutta peittoaa kevyesti monet gourmet-pizzat. Täytteeseen tarvitaan ainoastaan ranskankermaa, salviaa, sitruunaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tämä simppeli yhdistelmä on pizzassa paljon enemmän kuin osiensa summa.

Kun ainekset ovat yksinkertaiset, kannattaa panostaa vähän enemmän pizzapohjaan. Siinä pätee sama kuin hyvässä leivässä. Vähän hiivaa ja hidas kohotus viileässä antavat taikinalle mahtavan aromin ja ilmavan rakenteen. Joten jos ei ole kiire, tee taikina valmiiksi jo edellisenä päivänä ja anna sen nousta hitaasti jääkaapissa.

Valkoinen kinkkupizza

1 annos pizzataikinaa (ohje alla)

1/2 luomusitruunan raastettu kuori

2 tl puristettua sitruunan mehua

1 tlk ranskankermaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria myllystä

ripaus suolaa

80 g ilmakuivattua kinkkua

1 rkl oliviiöljyä

tuoretta salviaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen kiertoilmatoiminnnolla. Laita kaksi uunipeltiä kuumenemaan uuniin 5 minuutiksi. Kun paistat pizzan kuumennetulla pellillä, pohjasta tulee rapeampi.

Levitä kaksi leivinpaperia pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele taikinapallot liiteiksi leivinpapereiden keskelle. Jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi. Vedä pohjat leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Esipaista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada väriä.

Tee sillä välin täyte. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ne ranskankermaan. Lisää mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin.

Ota pizzapohjat uunista. Jaa ranskankerma pohjien päälle ja levitä tasaiseksi. Paista noin 3 minuuttia, kunnes pizzojen reunat ovat kypsät.

Levitä kinkkuviipaleet pizzoille; halutessasi laita pizzat vielä uuniin minuutiksi. Lisää lopuksi tuoreet salvianlehdet ja muutama tippa oliiviöljyä.

Vinkki! Kokeile kinkun sijaan ohueksi viipaloitua kylmäsavulohta. Vegeversion saat, kun levität pizzan päälle ohuenohuita, nopeasti grillattuja kesäkurpitsan viipaleita, jotka on maustettu suolalla.

Slow food pizzataikina (2 keskikokoista pizzaa)

2 dl kädenlämpöistä vettä

1/5 pkt tuorehiivaa

1/2 tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia käsin. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 3 minuuttia. Peitä kulho pyyheliinalla ja anna kohota jääkaapissa 12-20 tuntia.

Halutessasi voit valmistaa taikinan jo edellisenä päivänä. Mutta jos teet sen edellisenä iltana ja jätät jääkaappiin nousemaan, saat pohjataikinaan runsaasti makua.

Tallenna valkoisen kinkkupizzan resepti omaan keittokirjaasi tästä.

 

Luomulenkkiä kiukaalle, siemenleipää evääksi ja vegaanista juustoa, joka yllättää juustoisuudellaan. Tässä Glorian ruoka & viinin raadin valitsemat parhaat markettilöydöt vuonna 2017. Ne ovat maukkaita, edullisia ja kotimaisia.

1. Mainio pussileipä
Juureen leivottu kaura-siemenleipä on pussileipien parhaimmistoa. Siemeniä ja jyviä on leivässä peräti kolmannes, eikä leipään ole lisätty sokeria. Fazer siemenleipä kaura, 300 g, 2 e.


2. Nerokas käyttöliittymä
Pakko ihmetellä, miksi tätä pieneen tilaan menevää jauhelihapakkausta ei ole keksitty aiemmin. Atria luomunauta 12 %, 400 g, 4, 50 e.

3. Maistuu kaikille
Soija- ja härkäpapurouhetta sisältävä pasta bolognese pelastaa, kun pitää napata lounas kaupan hyllystä. Reilunkokoinen annos maistuu myös vegaaneille. Jokaiselle pasta bolognese, 350 g, 3,20 e.

4. Lehtikaalin serkku
Jos olet italialaisen ruuan ystävä, todennäköisesti tunnet jo lehtikaaliperheen kurttuisen jäsenen. Sen nimi on mustakaali eli palmukaali. Paista se kevyesti pannulla, käytä keitossa tai surauta pastan seuraan pestoksi. Pekan pihan mustakaali, 200 g, 2,50 e.



5. Markettikuula
Artesaanityönä tehdyt lakritsikuulat myydään kauniissa purkeissa. Halvan versio on sujautettu pussiin, joka ei kauneudella komeile. Mutta maku on kohdallaan, samoin hinta.Halvan salmiakki-suklaa-lakukuulat, 140 g, 2,90 e.


6. Piirakan pohjalle
Leipojan löytö on pussillinen gluteenittomia kaurajauhoja, jotka ovat parempia kuin ulkomaiset kilpailijansa. Myllärin gluteeniton kaurajauho, 500 g, 1,80 e.


7. Monitoimijuusto
Kastikemaista cheddaria voi käyttää dippinä, lasagnessa, suolaisen piirakan täytteenä ja pastakastikkeena. Sitä voi lusikoida jopa suoraan suuhun. Valio Koskenlaskija ruokacheddar, laktoositon, 250 g, 2,60 e.



8. Hyväntekijä
Tätä pillimehua imee mielikseen. Se on täyttä luomua, ja jokaisesta pillimehusta menee 10 senttiä Saimaannorpalle. Raikastamon saimaannorpan omenatäysmehu, 200 ml, 1,20 e.


9. Vegaanin juustoa
Onko tämä juustoa? Ei ihan, vaikka maku ja rakenne yllättävät vannoutuneimmankin juustonystävän. Höylää ei tarvita, sillä vegaanijuusto on valmiiksi viipaleina. Porlammin vege plus, 150 g, 2,60 e.


10. Kieppi luomua kiukaalle
Pajuniemen lihaisa luomulenkki on parasta saunamakkaraa pitkään aikaan. Se on tehty täysin kotimaises-ta luomulihasta, ja on laktoositon ja gluteeniton. Pajuniemen makulenkki luomulihasta, 400 g, 4,90 e.



11. Ekoteko pakastimessa
Vaviskaa, kalapuikkojen ystävät! Itämeren lahnasta valmistetuissa pihveissä on hyvä maku ja rapea kuorrutus. Gluteenittomien ja laktoosittomien pihvien kala on pyydetty kestävästi John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa.
Pirkka saaristolaiskalapihvi, 2 kpl, 200 g, 2,80 e.


12. Lipaisu juureksia
Mainio idea valmistaa mehujää juureksista ja marjoista. Punajuuri-mansikka taittaa makeannälän, vaikka jäätelöaltaan hyvikseen ei ole lisätty ripaustakaan sokeria. Apetit, vegepops, vegaaninen, laktoositon, 52 g, 1,30 e.

Juttu on ilmestynyt alkujaan Glorian ruoka & viinin numerossa 7/2017.