Usko tai älä, kun korvaat juuston ja tomaattikastikkeen ranskankermalla, saat järjettömän herkullisen pizzan.

Kuka sanoi, että pizzassa pitäisi aina olla tomaattia? Tai juustoa? Glorian Ruoka & Viinin kaikkien aikojen suosituin pizza ei sisällä kumpaakaan, mutta peittoaa kevyesti monet gourmet-pizzat. Täytteeseen tarvitaan ainoastaan ranskankermaa, salviaa, sitruunaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tämä simppeli yhdistelmä on pizzassa paljon enemmän kuin osiensa summa.

Kun ainekset ovat yksinkertaiset, kannattaa panostaa vähän enemmän pizzapohjaan. Siinä pätee sama kuin hyvässä leivässä. Vähän hiivaa ja hidas kohotus viileässä antavat taikinalle mahtavan aromin ja ilmavan rakenteen. Joten jos ei ole kiire, tee taikina valmiiksi jo edellisenä päivänä ja anna sen nousta hitaasti jääkaapissa.

Valkoinen kinkkupizza

1 annos pizzataikinaa (ohje alla)

1/2 luomusitruunan raastettu kuori

2 tl puristettua sitruunan mehua

1 tlk ranskankermaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria myllystä

ripaus suolaa

80 g ilmakuivattua kinkkua

1 rkl oliviiöljyä

tuoretta salviaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen kiertoilmatoiminnnolla. Laita kaksi uunipeltiä kuumenemaan uuniin 5 minuutiksi. Kun paistat pizzan kuumennetulla pellillä, pohjasta tulee rapeampi.

Levitä kaksi leivinpaperia pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele taikinapallot liiteiksi leivinpapereiden keskelle. Jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi. Vedä pohjat leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Esipaista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada väriä.

Tee sillä välin täyte. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ne ranskankermaan. Lisää mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin.

Ota pizzapohjat uunista. Jaa ranskankerma pohjien päälle ja levitä tasaiseksi. Paista noin 3 minuuttia, kunnes pizzojen reunat ovat kypsät.

Levitä kinkkuviipaleet pizzoille; halutessasi laita pizzat vielä uuniin minuutiksi. Lisää lopuksi tuoreet salvianlehdet ja muutama tippa oliiviöljyä.

Vinkki! Kokeile kinkun sijaan ohueksi viipaloitua kylmäsavulohta. Vegeversion saat, kun levität pizzan päälle ohuenohuita, nopeasti grillattuja kesäkurpitsan viipaleita, jotka on maustettu suolalla.

Slow food pizzataikina (2 keskikokoista pizzaa)

2 dl kädenlämpöistä vettä

1/5 pkt tuorehiivaa

1/2 tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia käsin. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 3 minuuttia. Peitä kulho pyyheliinalla ja anna kohota jääkaapissa 12-20 tuntia.

Halutessasi voit valmistaa taikinan jo edellisenä päivänä. Mutta jos teet sen edellisenä iltana ja jätät jääkaappiin nousemaan, saat pohjataikinaan runsaasti makua.

Tallenna valkoisen kinkkupizzan resepti omaan keittokirjaasi tästä.

 

Kun vieraita on paljon, uunipelti on paras vuoka. Juhlien suolaiset ja makeat paistuvat isoissa satseissa kätevimmin!

Uunipellille tehtävät juhlatarjoilut ovat käteviä, kun kyseessä on isot bileet, kuten valmistujaiset tai rippijuhlat. Useimmat uunit ovat standardimitoitettuja, jolloin naapurista voi lainata pari ekstrapeltiä. Pellit on helppo pinota isoon jääkaappiin tai juhlapäivänä sivupöydälle. Jos leivot hyvissä ajoin, voi esimerkiksi arkkupakastimeen pinota piirakat pelteineen.

Piirakan leikkaaminen kannattaa jättää viime tippaan, jotta täyte pysyy mehukkaana eikä palojen reunat kuivu. Pienet, kokonaisena suuhun mahtuvat palat, luovat ylellistä tunnelmaa eikä niiden tarjoiluun välttämättä tarvita edes lautasia. Annoskokoiset ruudut voi koristella iduilla tai syötävillä kukilla. Jos tarjoilet montaa peltipiirakkaa, kikkaile palojen muotojen kanssa: leikkaa yhdestä piirakasta neliöitä, toisesta ohuita suorakaiteta ja kolmannesta kolmioita.

3 x makeaa

Mehevät sitruunaruudut

Ainakin jos vieraslistalla on gluteenittomia, leipaise sitruuna-ricottaruutuja. Mantelijauheesta valmistuvat ruudut ovat samaan aikaan meheviä, kirpeitä ja makeita. Reseptin nappaat täältä!

Raparperi rakkautta

Kevään ajankohtaisin herkku on raparperi. Happamaan kaunottareen yhdistyy ihanasti makea marenki. Ohjeessa koko komeus koristellaan leikkisästi nonparelleilla, mutta myös syötävät kukat olisivat eduksi raparperi-marenkipiirakalle. Katso resepti täältä!

Mokkapalan manttelinperijä

Jos tavalliset mokkapalat tylsyttävät, kokeile vaihteeksi lakulla ja valkosuklaalla maustettuja ruutuja. Pehmeän pohjan päälle levitetään valkosuklaakuorrutus. Piirakka viimeistellään vielä lakritsikastikkeella ja koristellaan lakukarkeilla. Resepti löytyy täällä!

3 x suolaista

Kinkkupiirakan moderni versio

Mikä olisikaan klassisempi kuin kinkkupiirakka? Päivität sen vuoteen 2017 vaihtamalla suikalekinkut ilmakuivattuun prosciutto-kinkkuun ja munamaidon ricotta-juustoon. Lisää jujua piirakka saa galettemaisesta muodostaan. Katso resepti täältä!

 

Pizzaa kansalle!

Peltipizza on vähintäänkin suomalainen klassikko! Tähän versioon tulee kuitenkin tulista chorizo-makkaraa ja pinnalle raikasta vihreää basilikaa ja rucolaa. Pizzan voi täyttää valmiiksi ja paistaa lisää levyä sitä mukaan, kun ruokaa menee. Katso pizzan resepti täältä!

 

Nopeampi kuin sämpylä

Vältä pullien pyörittely, sillä helpoin tie kotitekoisiin sämpylöihin on peltileipä. Pehmoinen leipä leikataan sopivan kokoisiksi ruuduiksi, joita vieraiden kelpaa käyttää vaikka pelkällä voilla tai kotitekoiselle levitteellä. Löydät reseptin täältä.

 

 

+ 1 extra

Jos haluat leikitellä suolaisen ja makean yhdistelmällä, kokeile mansikka-vuohenjuustoruutuja. Ruudut menevät kyllä oikeasti makeaan kategoriaan, mutta mielyttävät myös suolaisen ruuan ystävää. Jos teet vain yhtä tarjoilua, tämä on hyvä ratkaisu! Katso resepti täältä!

Lounaalla alkanut suomalaisuusteema jatkuu myös illallisella.

Keskellä pöytää höyryä iso kulhollinen Suomen perinteisintä pataa eli karjalanpaistia. Hyvän ruuan ystävä Samu Haber on toivonut Hongkongissa työskentelevää suomalaista huippukokkia Jaakko Sorsaa toteuttamaan illallisen ruuat. Pitkään hautunut liha tarjoillaan pääruuaksi, ja alkuun syödään kalaa fenkolin kanssa. Jälkiruuaksi on tarjolla omenapiirakkaa ja vaniljajäätelöä.

 

Ruoka selkeästi houkuttelee aterian äärelle kokoontuineita artisteja ja Nikke Ankara odottaa malttamattomana ruuan kimppuun pääsemistä. ”Käykää kiinni!” Samu rohkaisee.

 

Kokeile täydellistä karjalanpaistia kotona. Huippukokin ohjeella onnistut siinä varmasti. Omenapiirakkaa kannattaa kokeilla tällä ohjeella ja jäätelö syntyy jopa ilman jäätelökonetta, kun käytät tätä ohjetta.

 

Vain elämää Nelosella torstaisin ja perjantaisin klo 20. Nelonen ja Soppa365 kuuluvat samaan konserniin.