Vuokaruuat maistuvat mainioilta myös uudelleenlämmitettynä . Kuva: <span class="photographer">Päivi Anita Ristell</span>
Vuokaruuat maistuvat mainioilta myös uudelleenlämmitettynä . Kuva: Päivi Anita Ristell

Eilisen päivän jämät ovat kiireisen arjen pelastus. Joitakin ruokia yö jääkaapissa suorastaan parantaa ja siksi ne kannattaakin valmistaa isona eränä ja lämmittää tarjolle tarpeen mukaan. Kun valmistat isompia ruoka-annoksia, ole tarkkana ruuan jäähdytyksessä ja säilytyksessä, jotta sapuska säilyy hyvänä useamman päivän.

Risotto, kohokas tai friteeratut ruuat eivät odota ruokailijaa, vaan ne on nautittava samantien. Onneksi monet arkiruuat toimivat päinvastoin: jäähtyminen ja seuraavaan päivään säilyttäminen vain parantavat makua. Kerralla isomman satsin valmistaminen ja uudelleen lämmittäminen ovat kiireisen arjen pelastus!

Mausteiset ruuat ovat tyypillisiä vanhetessaan paranevia ruokia. Esimerkiksi juustokuminalla, inkiväärillä, chilillä ja kanelilla höystettyjen patojen ja kastikkeiden maku pääsee oikeuksiinsa, kun ruoka saa seistä jäähtyneenä. Erityisesti useiden mausteiden kombinaatioita sisältävien ruokien maut avautuvat uudella tavalla, kun ruoka saa pikkuisen odottaa. Reilusti sipulia ja valkosipulia sisältävät ruuat vaativat myös hetken aikaa tekeytyäkseen.

Pata- ja laatikkoruokia sekä keittoja on helppo tehdä iso annos kerralla ja nekin sopivat hyvin uudelleen lämmitettäviksi, koska niiden rakenne ei kärsi jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa salaateista paranee tekeytyessään, osa taas nuupahtaa. Pääsääntöisesti hiilihydraattipohjaiset pasta- riisi- ja perunasalaatit kannattaa valmistaa etukäteen ja antaa tekeytyä jääkaapissa, jolloin mausteet ja kastikkeet imeytyvät raaka-aineisiin. Salaatinlehdistä ja kosteista kasviksista koostuvat salaatit taasen joko vettyvät tai nuupahtavat pitkässä säilytyksessä ja ne kannattaakin tehdä juuri ennen tarjoilua.

Myös leivonnaisista löytyy useampia sortteja, jotka ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä tai jopa usean viikon päästä. Esimerkiksi browniet, suklaa- ja juustokakut annetaan jäähtyä paistamisen jälkeen ensin huoneenlämmössä ja sitten rauhassa jääkappissa. Hedelmä- ja muut kuivakakut saavat oleentua ilmatiiviisti pakattuna jopa useita viikkoja ja ne eivät vaadi edes jääkaappisäilytystä.

Nämä ruuat sopivat hyvin etukäteen valmistettavaksi:

Sitruunainen linssi-kikhernekeitto

Kreikkalainen perunasalaatti

Valkoinen lasagne

Currylihapata

Punajuuribrownie

Jotta valmis ruoka säilyisi syömäkelpoisena useamman päivän, huomioi muutama seikka:

1. Jäähdytä valmis kuuma ruoka mahdollisimman nopeasti ja säilytä peitettynä jääkappissa. Jäähdytä kuuma ruoka ensin huoneenlämmössä ja muista siirtää jääkaappiin. Älä unohda keittiön pöydälle!

2. Älä säilö ruokia ruostumisherkissä valurautapadoissa tai alumiiniastioissa, joista voi liueta alumiina ruokaan.

3. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka kiehuvan kuumaksi.

4. Oikein jäähdytetty ja kylmässä säilytetty ruoka säilyy syömäkelpoisena 1–3 päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla