Vuokaruuat maistuvat mainioilta myös uudelleenlämmitettynä . Kuva: Päivi Anita Ristell
Vuokaruuat maistuvat mainioilta myös uudelleenlämmitettynä . Kuva: Päivi Anita Ristell

Eilisen päivän jämät ovat kiireisen arjen pelastus. Joitakin ruokia yö jääkaapissa suorastaan parantaa ja siksi ne kannattaakin valmistaa isona eränä ja lämmittää tarjolle tarpeen mukaan. Kun valmistat isompia ruoka-annoksia, ole tarkkana ruuan jäähdytyksessä ja säilytyksessä, jotta sapuska säilyy hyvänä useamman päivän.

Risotto, kohokas tai friteeratut ruuat eivät odota ruokailijaa, vaan ne on nautittava samantien. Onneksi monet arkiruuat toimivat päinvastoin: jäähtyminen ja seuraavaan päivään säilyttäminen vain parantavat makua. Kerralla isomman satsin valmistaminen ja uudelleen lämmittäminen ovat kiireisen arjen pelastus!

Mausteiset ruuat ovat tyypillisiä vanhetessaan paranevia ruokia. Esimerkiksi juustokuminalla, inkiväärillä, chilillä ja kanelilla höystettyjen patojen ja kastikkeiden maku pääsee oikeuksiinsa, kun ruoka saa seistä jäähtyneenä. Erityisesti useiden mausteiden kombinaatioita sisältävien ruokien maut avautuvat uudella tavalla, kun ruoka saa pikkuisen odottaa. Reilusti sipulia ja valkosipulia sisältävät ruuat vaativat myös hetken aikaa tekeytyäkseen.

Pata- ja laatikkoruokia sekä keittoja on helppo tehdä iso annos kerralla ja nekin sopivat hyvin uudelleen lämmitettäviksi, koska niiden rakenne ei kärsi jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä.

Osa salaateista paranee tekeytyessään, osa taas nuupahtaa. Pääsääntöisesti hiilihydraattipohjaiset pasta- riisi- ja perunasalaatit kannattaa valmistaa etukäteen ja antaa tekeytyä jääkaapissa, jolloin mausteet ja kastikkeet imeytyvät raaka-aineisiin. Salaatinlehdistä ja kosteista kasviksista koostuvat salaatit taasen joko vettyvät tai nuupahtavat pitkässä säilytyksessä ja ne kannattaakin tehdä juuri ennen tarjoilua.

Myös leivonnaisista löytyy useampia sortteja, jotka ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä tai jopa usean viikon päästä. Esimerkiksi browniet, suklaa- ja juustokakut annetaan jäähtyä paistamisen jälkeen ensin huoneenlämmössä ja sitten rauhassa jääkappissa. Hedelmä- ja muut kuivakakut saavat oleentua ilmatiiviisti pakattuna jopa useita viikkoja ja ne eivät vaadi edes jääkaappisäilytystä.

Nämä ruuat sopivat hyvin etukäteen valmistettavaksi:

Sitruunainen linssi-kikhernekeitto

Kreikkalainen perunasalaatti

Valkoinen lasagne

Currylihapata

Punajuuribrownie

Jotta valmis ruoka säilyisi syömäkelpoisena useamman päivän, huomioi muutama seikka:

1. Jäähdytä valmis kuuma ruoka mahdollisimman nopeasti ja säilytä peitettynä jääkappissa. Jäähdytä kuuma ruoka ensin huoneenlämmössä ja muista siirtää jääkaappiin. Älä unohda keittiön pöydälle!

2. Älä säilö ruokia ruostumisherkissä valurautapadoissa tai alumiiniastioissa, joista voi liueta alumiina ruokaan.

3. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka kiehuvan kuumaksi.

4. Oikein jäähdytetty ja kylmässä säilytetty ruoka säilyy syömäkelpoisena 1–3 päivää.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!