Sticky rice eli kookos-riisivanukas on viikonloppumenun kohokohta.
Sticky rice eli kookos-riisivanukas on viikonloppumenun kohokohta.

Nosta ruuat isoissa kulhoissa pöytään, kuten Aasiassa on tapana, ja nauti Japanin ja Thaimaan huumaavista mauista.

Tänä viikonloppuna vain alkuruoka vaatii sorminäppäryyttä, muut ruuan syntyvät suit sait. Japanilaiset rakastavat erilaisia nyyttejä, ja gyoza-nyytit ovat herkuimpia. Niissä oleellista on kaksi asiaa: mehevät täyte ja soijasta ja riisiviinistä sekoitettu dippi. Täyte vaivataan jauhelihasta, kiinankaalista ja mausteista kuin lihapullataikina. Taikinakuoret saat kaupasta valmiina.

Täyteläisen, tumman soijan maustaman alkuruuan jälkeen pääruoka saa olla raikas. Naudanlihasalaattiin maun tuo Aasian keittiöden maustenelikko: sitruunaruoho, korianteri, limetti ja kalakastike. Muuten salaatti onkin aika moderni tulkinta, sillä mukaan pääsee myös säilykeparsaa ja kotimaisia marjoja. Syksyllä voit hyvin korvata mansikat mustikoilla tai vaikka lakoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sticky rice, totta kai! Thaimaan suosittu jälkiruoka riisivanukas valmistetaan kuin tuttu riisipuuro, mutta maidon sijaan riisi kypsyy kookosmaidossa. Tarjoa "tahmea riisi" haaleana mangoviipaleiden ja seesaminsiementen kanssa. Jos olet kookoksen ystävä, tämä koukuttaa.

Nyyteille kepeää olutta

Suloiset nyytit kaipaavat kyytipojakseen olutta, jotta kokonaisuudesta ei tule liian raskas. Monipuoleisen mausteiset maut tasapainottuvat mainiosti oluen kanssa. Olueksi kannattaa valita raikas lager. Tähän annokseen sopii jopa nimensä ansioista japanilainen Asahi Super Dry (2,75 e), jossa on sopiva humalaisuus ja yrttisyys. Jos et ole oluen ystävä, niin voit aloittaa jo tässä vaiheessa Mezzacoronan Gewürztraminerilla.

 

Mausteinen ruoka kaipaa sokerista viiniä

Mausteisten ruokien kanssa sopivat yleensä valkoviinit, jotka on valmistettu Gewurztraminer- tai Riesling-rypäleistä. Varsinkin jälkimmäisessä saa olla pikkuisen jäännössokeria, jolloin viini kestää vielä paremmin mausteisuutta. Viinien makumaailman tulee olla vahva ja runsas, jolloin viini täydentää ja antaa syvyyttä koko annokselle. Italialainen Mezzacorona Gewürztraminer 2013 (11,97 e) toimii mainiosti.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Gyoza eli japanilaiset nyytit

Itämainen naudanlihasalaatti

Mangoa ja tahmeaa riisiä

Viinisuositukset: Terhi Oksanen-Alén. Tuotekuvat: Alko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla