Kotiviini ei ole ainoa suomenkielinen kappale, jossa lauletaan viinistä. Itse asiassa kappaleita on ainakin yhden soittolistan verran.

"Tein sulle kotiviinin mansikoista vain. Kirsikoista, omenoista rakkaus rinnassain", hönkäilee Anna Hanski kappaleessa Kotiviini. Karaokebaareista tuttu duetto on kenties tunnetuin suomenkielinen kappale, jossa vähintään sivutaan viinin juomista.

Mutta viinikappaleita on kyllä enemmänkin. Sen osoittaa Soppa365:n koostama Viinilauluja-Spotify-soittolista, jonka kokosimme ilahduttamaan soppalaisten juhannustansseja.

Viinistä lauletaan moninaisista syistä:

Osa kappaleista on omistettu nimenomaan punaviinille.

Jos meille lisää vain tuotaisiin, punkkua kyllä me juotaisiin. Punkku maistuu hyvältä, sitä pitää saada mahan täydeltä. (Badding: Punkku)

Toisissa kappaleissa taas lauletaan valkoviinistä.

Naiseni sanoi: Anna minulle lisää mietoa valkoviiniä. (M. A. Numminen: Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa)

Ja toki samppanjallakin on oma kappaleensa.

Samppanjaa tänään jokainen juo. Samppanjaa, lasit täyttäkää nuo! (Lea Laven: Samppanjaa)

Viiniä on otettu sydänsuruihin.

Mut hyljättykin rakkaus voi elää viininhuuruissa laseissa kolpakoissa. (Anneli Saaristo: Viimeinen känni)

Ja viinillä on kohotettu tunnelmaa.

Tuo viini pöytään ja kaada lasiin lisää tunnelmaa. (Jari Sillanpää: Tuo viini pöytään)

Joskus juominen yritetään vierittää muiden niskoille.

Oon mä juonut viinii Wienissä, monta pitkää kylmää Lyypekissä. Niiden juomiseenkin vain on syy Peggyssä. (Samuli Edelmann: Peggy)

Ajoittain viini joutuu raivokohtauksen uhriksi.

Ja kaikki tuijottaa niin, kun mä heitän punaviinit tapettiin. (Maija Vilkkumaa: Rikkinäinen sähikäinen)

Ja joskus viini päätyy booliksi.

Meil on sangriaa ja karnevaalit, meil on tequilaa ja kasvomaalit. (JVG feat. Anna Abreu: Huominen on huomenna)

 

Soittolistan myötä toivotamme kaikille soppalaisille leppoisia juhannustansseja!

Ja jos juhannusviinien valinnassa on vielä vaikeuksia, käykää tutustumassa viinikirjoittaja Arto Koskelon kokoamaan täsmäviinilistaan, jossa on suositusviini suomalaisen kesän jokaiseen tilanteeseen

[iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:soppa365:playlist:2S8t6Isx3v..." width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe]

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin