Pikkujoulukauden aikaan juhlat ja illanistujaiset lisääntyvät, mutta mitä viedä isäntäväelle? Lue, miten valitset lahjan, jota kiitellään jälkeenpäinkin.

Hyvä ja laadukas juhlajuoma ilahduttaa aina. Helppoutta lisää se, että pullolahjan voi viedä sellaisenaan paketoimatta. Lahjan kaveriksi sopii kaunis kortti ja halutessaan kylkeen voi liittää pienen hyödyllisen tavaran: laadukkaan korkkiruuvin tai pullonsulkijan. 

Parhaimmillaan lahjansaajaan voi tehdä vaikutuksen onnistuneella juomavalinnalla, jossa korostuvat sekä vuodenaika että lahjansaajan omat mieltymykset.

Master of Wine, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo, mitä kannattaa muistaa juhlaviemistä miettiessä – nappaa tästä viisi vinkkiä onnistuneeseen lahjavalintaan: 

1. Kilistelyä uuden sadon viineillä

Viinivuoden tärkeimpiä päiviä on marraskuun kolmas torstai. Tuolloin kauppojen hyllyille tulee uuden sadon viini, ranskalainen Beaujolais Nouveau.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden sadon viinit valmistetaan menetelmällä, jossa käyminen tapahtuu nopeasti ja viinit ovat tarkoitettu tuoreena nautittavaksi. Uuden sadon beaujolais’t ovat makumaailmaltaan raikkaita ja kepeitä.

Jos on kyseessä pikkujoulutapaaminen tai kyläily, vuoden pimeimpään aikaan saadaan hieman valoa ja iloa nauttimalla ensimmäiset maistiaiset vuoden 2018 viineistä. 

- Muutaman kuukauden kypsyneet viinit ovat kyllä nuoria, mutta ne eivät yritäkään olla liian vakavasti otettavia, otsa rypyssä nautittavia tuotteita. Beaujolais Nouveau on yhtä mutkaton kuin pikkujoulutkin, ja se sopii mainiosti kilistelyyn ja pimeän ajan vastaanottamiseen, Vilkuna sanoo.


2. Samppanja ilahduttaa aina

Samppanja on juhlajuomien aatelia ja sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Vilkuna sanoo, että ilta starttaa mitä parhaiten, kun alkumaljat kilistellään lahjaksi saadulla samppanjalla.  

- Jos ei tiedä lahjan saajan mieltymyksiä, samppanja ilahduttaa aina. En ole koskaan tavannut ihmistä, joka olisi pahastunut saatuaan lahjaksi samppanjaa, Vilkuna sanoo.

Pikkujouluaikaan, väreihin ja ruokapöytään sopii erityisen hyvin roseesamppanja, joka on viime vuosina kasvattanut valtavasti suosiotaan.

Jo piccolopullo samppanjaa tuo heti juhlantunnun. Jos lahjabudjetti on suurempi, magnum-pullolla on varma suosio. Magnumissa samppanja kypsyy kauniimmin kuin missään muussa pullokoossa, joten laatuun voi luottaa.

- Puolentoista litran pullossa on sama happimäärä kuin normaalissa 0,75 litran pullossa, eli magnumissa samppanja kypsyy hieman hitaammin. Tämä on eduksi vivahteikkuudelle ja tasapainolle, Vilkuna kertoo.

 

3. Riesling sopii pikkujoulupöytään

Jos tietää lahjan saajan pitävän saksalaisista riesling-viineistä tai rakkaudesta Uuden-Seelannin viinivalikoimaa kohtaan, makumieltymykset kannattaa ilman muuta pitää mielessä lahjapulloa valitessa. 

Riesling sopii Vilkunan mukaan yllättävän hyvin pikkujoulukauteen, kun pöydät täyttyvät kalaruoista. 

- Riesling-viinit sopivat hyvin suomalaiseen makuun kalaruokien kanssa. Se on maultaan harvoja viinejä, joka kestää silakoita ja hieman mausteisempia sillejä, Vilkuna vinkkaa. 

"Riesling-viinit sopivat hyvin suomalaiseen makuun kalaruokien kanssa."

Marraskuussa Alkon erikoiserien valikoimiin tulee kahdeksan uutta ja kiinnostavaa rieslingiä, joihin kannattaa tutustua täällä.

 

4. Pullon kylkeen laadukkaat lasit

Jos pullon kyljessä haluaa viedä jotain muutakin, voi vaikka porukalla hankkia lahjaksi laadukkaita laseja. Vilkuna vinkkaa, että kannattaa satsata punaviinilaseihin, joista voi monipuolisesti nauttia erilaisia juhlajuomia: viiniä, kuohuvaa tai jopa siideriä ja olutta.

- Punaviinilaseista voi nauttia valkoviiniä ja nykytrendin mukaan myös kuohuviiniä ja samppanjaa. Isommista laseista saa kaikki ihanat aromit paremmin talteen, Vilkuna sanoo. 

 

5. Ammattitasoinen korkkiruuvi tulee tarpeeseen

Käsi ylös, keneltä löytyy kunnollinen pullonavaaja? Yllättävän monesta taloudesta sellainen puuttuu. Ammattitasoisen korkkiruuvin hankkiminen tarkoittaa alle kympin investointia ja ilahduttaa lahjan saajaa varmasti. 

- Kaapin perukoilta löytyvällä, vuosikymmeniä vanhalla korkkiruuvilla voi olla todella hankala avata pullo. Kunnon avaajan kanssa ei tarvita voimaa tai kikkailuja, Vilkuna sanoo. 

Lisää kullanarvoisia vinkkejä löydät täältä.

Kuukauden erikoiserät

Alkon erikoiserät tuo myymälöihin joka kuun ensimmäinen torstai monipuolisen tuotekattauksen maailmanluokan huipputuotteita ja kohtuuhintaisia laatujuomia. Tuotteita tuodaan myyntiin teemoittain ja jokaisen kuukauden tuotekattauksen muodostavat useammat teemat. Alkon erikoiserät ovat saatavissa verkkokaupasta sekä Alkon huippu- ja erikoismyymälöistä.

LUE LISÄÄ ERIKOISERISTÄ TÄÄLTÄ!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla