Yhdistä syksyisiin lihapulliin punajuurta ja kapriksia, ja tarjoa ne täyteläisen punaviinin kanssa. Nappaa talteen lihapullien helppo resepti ja asiantuntijan viinivinkit syksyyn.

Sesongin maukkaimmat lihapullat, kekripyörykät, maustetaan erilaisilla yrteillä. Mehevyys pyöryköihin saadaan, kun lihapullataikinaan lisätään raastettua punajuurta ja kapriksia. Jos saatavilla on hirven- tai poronlihaa, kannattaa tuoretta lihaa hyödyntää valmistuksessa.

Pyörykät saavat nimensä kekristä, joka on perinteisesti loppusyksystä vietettävä sadonkorjuun juhla. Kekrin aikaan nautiskellaan kauden parhaita ruoka-aineita pursuavan ruokapöydän ääressä. Vuosiin kekriä ei Suomessa juuri juhlittu, mutta vähitellen syysjuhla on kasvattanut taas suosiotaan. Samalla perinteisiä syysreseptejä on palautettu muistiin.

Syksyisen aterian täydellinen juomapari

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kekripyöryköiden kanssa ruokapöytään valitaan punaviini: maultaan viini voi olla marjaisa ja raikas tai runsaampi. Alkon tuotepäällikkö Kirsi Erme kertoo punaviinin olevan monipuolinen ruokajuoma, joka sopii mainiosti myös muiden syyspöydän antimien seuraksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Esimerkiksi Cabernet Sauvignon on varma, klassinen valinta erilaisten liharuokien pariin, kuten pihvit ja paistit niin naudanlihasta lampaaseen, mutta se sopii hyvin myös grilliruoalle ja tuhdimmille kasvisruoille, Erme sanoo.

Viinin aromimaailmaan vaikuttaa eniten rypälelajike, mutta myös millaisella alueella ja ilmastossa viiniköynnökset ovat kasvaneet, viinin valmistustapa, tammen käyttö sekä viinin ikä.

Viilennä viiniä hieman ennen tarjoilua 

Yksi monipuolisimmista viinintuottajamaista on Chile. Lähes 4300 kilometriä pitkän valtion olosuhteet mahdollistavat hyvin erityyppisten punaviinien valmistuksen, ja Cabernet Sauvignon on viljelypinta-alaltaan maan tuotetuin rypälelajike. Cabernet Sauvignon -viinit ovat usein täyteläisiä, ja ovat siksi hyvä valinta syksyiseen nautiskeluun. 

– Cabernet Sauvignonissa on usein napakat, suuta kuivaavat tanniinit. Ne tuovat viinille rakennetta ja antavat ikääntymispotentiaalia. Nuoret Cabernet Sauvignon -viinit ovatkin parhaimmillaan ruokapöydässä, Erme sanoo. 

Punaviini tarjoillaan ruoan kanssa hieman huoneenlämpöä viileämpänä. Sitä kannattaa hieman viilentää ennen tarjoilua, suositeltu tarjoilulämpötila on yleensä noin 16–18 celsiusastetta, nuorille ja kepeille punaviineille muutama aste vähemmän. 

– Lasiksi sopii parhaiten tilava viinilasi, jossa viini saa hyvin happea ja aromit pääsevät siten paremmin esiin, Erme suosittelee. 

 

Kekripyöryköiden ohjeen löydät täältä

Resepti Sanna Kekäläinen, kuva Reetta Pasanen.
Resepti on julkaistu Etiketti-lehdessä (3/2018).

Vinkki: Lokakuussa vietetään lihatonta kuukautta. Reseptin jauhelihan voi myös korvata omaan makuun mieluisimmalla kasviproteiinivaihtoehdolla!

Kuukauden erikoiserät

Alkon erikoiserät tuo myymälöihin joka kuun ensimmäinen torstai monipuolisen tuotekattauksen maailmanluokan huipputuotteita ja kohtuuhintaisia laatujuomia. Tuotteita tuodaan myyntiin teemoittain ja jokaisen kuukauden tuotekattauksen muodostavat useammat teemat. Alkon erikoiserät ovat saatavissa verkkokaupasta sekä Alkon huippu- ja erikoismyymälöistä.

LUE LISÄÄ ERIKOISERISTÄ TÄÄLTÄ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla