Täydellisen siiderimenun aloittavat tattaritacot, joihin makua tuovat naattipesto ja sieniparmesan. Kokonaisuuden kruunaavat grillattu coleslaw, omenaviinietikassa piklatut porkkanat sekä grillattu osterivinokas. Osterivinokkaan voi halutessaan korvata lampaankäävällä.

TATTARITACOT

1 dl auringonkukansiemen
2 dl vettä
½ tl suolaa
2 dl tattarijauhoa
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoa)

Laita auringonkukansiemenet, vesi ja suola tehosekoittimeen. Aja täydellä teholla 2 min kunnes siementen rakeisuus tasoittuu. Siirrä seos kulhoon, sekoita mukaan tattarijauho. Peitä kulho kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan. Vaivaa 1 dl gluteenitonta jauhoseosta taikinaan. Muovaile taikina pitkulaiseksi, jaa 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Painele valmiit pallot pyöreiksi kämmenen kokoisiksi lätyiksi. Lisää sekaan tarpeen mukaan gluteenitonta jauhoseosta. Liian jauhon voi taputella pois. Paista kuumassa, kuivassa pannussa molemmin puolin noin minuutin ajan, kunnes taco saa hieman tummaa väriä.


GRILLATTU COLESLAW

Puolikas kaali
1 tl suolaa
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl auringonkukkaöljyä

Viillä puolikkaan kaalin leikattuun pintaan syvä risti. Suolaa leikattu pinta. Anna kaalin itkettyä puoli tuntia. Grillaa leikattu pinta mustaksi. Leikkaa kaali ohueksi siivuksi ja mausta omenaviinietikalla sekä öljyllä.


NAATTIPESTO

1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl vettä
1 sitruunan kuori raastettuna
n. 7 dl porkkanan naatteja
½ tl suolaa
2 dl auringonkukkaöljyä

Laita auringonkukansiemenet, vesi, sitruunankuori, suola, ja porkkanan naatit tehosekoittimeen. Sekoita massaksi. Lisää öljy nauhana, edelleen sekoittaen.


PIKLATUT PORKKANAT

300 g porkkanoita
½ dl omenaviinietikkaa
1 dl ruokosokeria
1 ½ dl omenasiideriä (tai vettä)

Kiehauta kattilassa viinietikka, sokeri ja vesi. Halkaise porkkanat pitkittäin. Grillaa porkkanat, kunnes ne saavat reilusti väriä, mutta ovat edelleen sisältä napakoita. Voit myös paahtaa porkkanat kovalla lämmöllä kuivassa pannussa. Nosta porkkanat etikkaliemeen. Anna tekeytyä vähintään 20 min.


SIENIPARMESAN

6 isoa osterivinokasta (tai lampaankääpää)
1 tl suolaa

Suolaa osterivinokkaat. Laita sienet kuivuriin 55 asteeseen 12 tunniksi. Kuivaamisen voi tehdä myös 65 asteessa uunissa, tuuletin päällä, uunin luukku raollaan.
Raasta sieniparmesan annoksen päälle raastinraudalla. Parhaiten raastettava osa osterivinokkaasta on sen jalka. Voit halutessasi korvata osterivinokkaan lampaankäävällä tai tateilla.


GRILLATTU OSTERIVINOKAS

6 isoa osterivinokasta (tai lampaankääpää)
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
½ tl omenaviinietikkaa
1 tl sitruunankuorta raastettuna

Puolita ja grillaa sienet. Mausta öljyllä, suolalla, etikalla ja sitruunan kuorella.

Laita tattaritaco lautaselle, lisää päälle grillattu coleslaw, piklatut porkkanat sekä grillattu osterivinokas. Lisää maun mukaan naattipestoa ja raasta sieniparmesania annoksen päälle.

Juomasuositus: Tattaritacon seuraksi, aterian alkuun sopii kuivahko ja omenaisen hedelmäinen siideri.

Katso siiderimenu kokonaisuudessaan täältä!

Suomalaiset käsityösiiderit lisäävät suosiotaan myös ruokapöydässä. Siiderit toimivat erinomaisesti erityisesti kasvisruoan kanssa. Meri-Tuuli Lindström tapasi huippukokin - katso videolta vinkit!

 

KATSO IHANA SIIDERIMENU TÄÄLTÄ!

Näin hyödynnät siideriä ruoanlaitossa

Siideri on monipuolinen kumppani ruokapöydässä. Sitä voi nauttia läpi aterian: kuiva omenasiideri on erinomainen valinta ruokahalua nostattavaksi aperitiiviksi, kun taas makea siideri sopii hyvin makean jälkiruoan kaveriksi. Jälkiruoan kanssa yhdistämisessä tulee kuitenkin pitää aina mielessä, että siiderin on oltava makeampaa kuin itse nautittava jälkiruoka.

Siideri maistuu parhaiten hapokkaiden, esim. sitruunaa tai etikkaa sisältävien ruokien kanssa. Omenan hapokkuus on paikallaan myös tasapainottamassa happamuutta, esim. ruoissa, joissa on käytetty hapanmaitotuotteita kuten jogurttia. Parhaiten siideri istuu ruokapöytään kalan, äyriäisten ja vaalean lihan rinnalle.

Käsityösiiderit nostavat suosiotaan, ja yhä useampi omenatarha valmistaa niitä itse. Suomalainen käsityösiideri on kuin omenan puraisu - maku on tallella! Meri-Tuuli Lindström tapasi käsityösiiderin tuottajat - katso video!

Ihanan siiderimenun löydät täältä!

 

Näin hyödynnät siideriä ruoanlaitossa

Siideri on monipuolinen kumppani ruokapöydässä. Sitä voi nauttia läpi aterian: kuiva omenasiideri on erinomainen valinta ruokahalua nostattavaksi aperitiiviksi, kun taas makea siideri sopii hyvin makean jälkiruoan kaveriksi. Jälkiruoan kanssa yhdistämisessä tulee kuitenkin pitää aina mielessä, että siiderin on oltava makeampaa kuin itse nautittava jälkiruoka.

Siideri maistuu parhaiten hapokkaiden, esim. sitruunaa tai etikkaa sisältävien ruokien kanssa. Omenan hapokkuus on paikallaan myös tasapainottamassa happamuutta, esim. ruoissa, joissa on käytetty hapanmaitotuotteita kuten jogurttia. Parhaiten siideri istuu ruokapöytään kalan, äyriäisten ja vaalean lihan rinnalle.