Vaikka grillailu tuo usein ensin mieleen pihvit ja kasvisvartaat, kannattaa grilliin laittaa tänä kesänä erityisesti erilaisia äyriäisiä. Tässä parhaat vinkit ja kolme takuuvarmasti herkullista reseptiä, joiden pääosassa ovat grillatut meren herkut.

Grillaus on erinomainen kypsennystapa mereneläville. Grillissä erilaiset kalat, katkaravut, simpukat ja mustekala saavat paahteisen herkullisen pinnan hetkessä, ja ne imevät samalla sopivasti savun aromeja. Grillatut äyriäiset ja kalat ovat todellista pikaruokaa – ateria syntyy yllättävän helposti parhaimmillaan vain parista raaka-aineesta.

Ota haltuun muutama hyvä vinkki ja varmista, että itse grillatut äyriäiset ovat juuri niin herkullisia kuin haaveilet.

Panosta laatuun

Samaan tapaan kuin ympäri vuoden, kesäkeittiössäkin kannattaa panostaa simppeleihin ja hyviin raaka-aineisiin. Laadukkaita äyriäisiä löytyy laaja valikoima niin tuoretiskistä kun pakastimestakin. Helpota ruuanlaittoa valitsemalla käyttötarkoitukseen sopivimmat ainekset. Simpukat voi ostaa valmiiksi puhdistettuina, jolloin ne ovat suoraan valmiita grillissä kypsennettäväksi. Grilliin kannattaa valita kookkaampia katkarapuja – ne eivät kypsenny yli yhtä helposti kuin pienemmät ravut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käytä sertifioituja kaloja ja äyriäisiä - sininen MSC-merkki kertoo siitä, että ne ovat vastuullisesti ja kestävällä metodilla pyydettyjä. Laadukkaan kalatiskin valikoimasta ostaessa voit olla varma, että saat ensiluokkaiset kalat ja äyriäiset. Samalla pääset kysymään neuvoja asiantuntevalta henkilökunnalta, joka auttaa oikeissa valinnoissa sekä neuvoo valmistuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yllätä uudella

Valitse kesän ruokalistalle mukaan äyriäisiä, joita et ole grillannut aikaisemmin. Mustekala, espanjaksi pulpo, on tämän kesän trendikkäin grillattava. Pulpon voi ostaa kätevästi pakastettuna, sillä pakastaminen jopa parantaa sen laatua mureuttamalla lihaa.

Yhdistele grilliherkuissa rohkeasti uusia makupareja. Tuttuihinkin raaka-aineisiin saa uutta twistiä kun lisäät mukaan yllättävän aineksen. Kokeile vaikkapa lohi-katkarapuvartaisiin täydellisesti niihin sointuvaa ananasta.

Lohi-katkarapuvartaat (ylhäällä kuvassa) - katso resepti 

Valmistele grilli

Tuntuuko, että äyriäiset ja kalat jumiutuvat ritilään kiinni? On totta, että äyriäiset ja kala voivat tarttua lihoja helpommin grilliin ja hajota nostettaessa. Paras tapa varmistaa, ettei näin käy on puhdistaa grilli tarkasti ja öljytä parilla hyvin. Kuumenna grilli myös tarpeeksi kuumaksi, sekin estää tarttumista. Jos kääntäessä pehmeärakenteinen kampasimpukka tai kala on pohjasta kiinni, anna sen paistua vielä hetki. Reilusti paahtunut pinta irtoaa grillistä helpommin.

Kypsennä oikein

Suurin osa äyriäisistä on valmiita grillattavaksi sellaisenaan. Jos käytät pakastettuja raaka-aineita, varaa aikaa niiden sulamiseen rauhassa jääkaapissa. Kuivaa sulatettujen äyriäisten pinta hyvin ennen kypsentämistä. Kuumassa grillissä äyriäiset paistuvat yllättävän nopeasti, joten varmista ettet ylikypsennä niitä. Huomioi kalan ja rapujen koko – pienikokoiset herkut valmistuvat nopeammin. Sinisimpukatkin ovat valmiita grillissä 3-5 minuutissa.

Kaikki äyriäiset ovat mutkattomia grillattavia, mutta osa niistä vaatii hieman ennakkovalmisteluja. Keitä mustekalan liha ennen grillausta, niin vältät kumimaisuuden. Voit sillä aikaa valmistaa lisukkeeksi vaikkapa rapeat perunat. Keittämisen jälkeen lonkeroille riittää nopea muutaman minuutin paistaminen grillissä, jolloin sen pinta karemellisoituu maukkaaksi.

Pulpo ja batatas bravas - katso resepti

Mausta simppelisti

Äyriäiset ja kalat eivät kaipaa rinnalle vahvoja mausteita tai pitkää marinoitumisaikaa. Paras tapa maustaa grillatut herkut on lisätä mausteet juuri ennen paistamista tai heti paistamisen jälkeen. Näin maustekastike ei riko raaka-aineen rakennetta, ja saat mukaan roimasti makua. Voit sivellä grillatun kalan tai mustekalan chili- tai valkosipuliöljyllä paistamisen jälkeen. Simpukat rakastavat taas sitruunalla ja yrteillä maustettua voisulaa. 

Grillatut sinisimpukat - katso resepti

Grillatut äyriäiset eivät kaipaa rinnalleen paljoa muuta. Lisukkeena toimii yksinkertainen salaatti, paahdetut perunat tai rapea maalaisleipä. Viimeistele annos laadukkaalla oliiviöljyllä ja tuoreilla yrteillä. Kutsu syöjät paikalle ja ole valmiina nauttimaan äyriäiset kuumana suoraan grillistä! 

Kaupungin Herkuin kesä

Kesä on nautiskelua parhaimmillaan: lomailua, hauskanpitoa ja rentoa elämää. Stockmann Herkusta saat kaikki parhaat eväät: ensiluokkaiset raaka-aineet, inspiroivat reseptit ja henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää grillikesän parhaita Herkun reseptejä Sopan keittokirjasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla