Täytä tacot trendikkäästi grillatulla kalalla, korvaa hampurilaissämpylä bataatilla ja mausta pizza turkkilaisittain. Katukeittiön innoittama ruoka yhdistelee sujuvasti eri maiden keittiöiden makuja. Ota haltuun uusimmat street food -herkut, ja kokkaa ne tänä kesänä helposti grillissä.

Valtavaksi ilmiöksi ja ruokatrendiksi muodostunut street food on modernia katuruokaa, jossa yhdistyy sulavasti vaikutteita ympäri maailmaa. Kuumin katuruoan sesonki on kesällä, kun erilaiset ruokarekat, -fillarit ja pop up -ravintolat valtaavat kadut ja puistojen kulmat. Katukeittiön suosikit tacot, hot dogit, burgerit, flatbreadit näkyvät selvästi myös ravintoloiden ruokalistoilla.

Street foodin perässä ei kuitenkaan tarvitse lähteä ulos syömään, sillä sen inspiroimana syntyy koukuttavan herkullista ruokaa mutkattomasti myös omassa kesäkeittiössä. Street food sopii täydellisesti grillailuun mökillä tai takapihalla. Ruoka valmistuu hetkessä grillissä ja raaka-aineita voi yhdistellä tilanteen mukaan vapaasti.

Katuruoka on usein nopeaa ja helppoa, mutta ennen kaikkea sen pitää olla hyvää. Raaka-aineet kannattaa valita tarkkaan, sillä usein annokset perustuvat vain muutamaan laadukkaaseen ainekseen, jotka on valmistettu ja maustettu hyvin. Simppelit annokset saavat lisämakua mausteseoksista, kastikkeista ja tuoreista yrteistä.

Katukeittiöiden innoittamana perinteiset suosikit, kuten burgerit, pizzat ja tacot, kannattaa tuunata ja toteuttaa hieman uudella tavalla. Street foodiin kuuluvat kekseliäät ja ennakkoluulottomat yhdistelmät – street foodin pitää olla hauskaa! Kokeile tehdä burgeri ilman sämpylää tai pizza täysin uusilla mausteilla. 

Parhaat herkut syödään rennosti grillin ympärille kokoontuneena ja kaikki saavat koota annoksensa oman maun mukaan. Katso reseptit, kutsu kaverit kokoon ja vietä kesän rennoimmat grillijuhlat.

Tacot 

Meksikolaisesta katuruoasta riittää ammennettavaa kesäkokkailuun. Meksikon suosituin street food, tacot, tehdään perinteisesti maissitortilloista. Grillaa pienet maissikuoret nopeasti molemmin puolin grillissä, ja tätä ne muutamalla hyvällä raaka-aineella.

Kala on tämän kesän trendikkäin täyte tacoille. Paista maustettuihin lohipaloihin upean paahtunut pinta nopeasti grillissä. Viimeistele tacot kastikkeella, tuoreilla yrteillä ja puristuksella limen mehua.

Lohitacot - katso resepti

Burgerit 

Burgeri ilman sämpylää? Onnistuu! Ruokarekkojen kestosuosikki, burgeri, hakee katukeittiössä uuden muodon. Kokeile korvata hampurilaissämpylä paahdetuilla bataattisiivuilla. Hampurilaisen gourmet-versioon yhdistetään usein mahdollisimman aromikkaita makuja ja paljon umamia. Burgerin kastike nousee seuraavalla tasolle, kun sekoitat joukkoon aavistuksen tryffeliä.

Kokeile burgerin kanssa myös hieman erilaista lisuketta. Korvaa perinteiset ranskalaiset pekoniin käärityillä avokadopaloilla. Ne paistuvat rapeiksi nopeasti grillissä. Ei haittaa vaikka avokadot eivät ole vielä täysin syöntikypsiä, myös kiinteämmät yksilöt sopivat hyvin grillattavaksi. Tee hampurilaiskastiketta hieman reilummin ja käytä sitä myös avokadoranskisten dippinä!

Bataattiburger ja avokadoranskikset - katso resepti

Pizzat

Pizzat ja täytetyt flatbreadit paistuvat grillissä maukkaan rapeiksi. Turkkilaisesta keittiöstä tuttu lahmancum on pizzan tyylinen herkku, joka täytetään mausteisella karitsan jauhelihalla ja viimeistellään paistamisen jälkeen raikkailla kasviksilla ja korianterilla. Voit ripotella pinnalle myös murennuttua fetaa. Tässä pizzassa saa olla reilusti täytettä!

Lahmacum - katso resepti

Kaupungin Herkuin kesä

Kesä on nautiskelua parhaimmillaan: lomailua, hauskanpitoa ja rentoa elämää. Stockmann Herkusta saat kaikki parhaat eväät: ensiluokkaiset raaka-aineet, inspiroivat reseptit ja henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää grillikesän parhaita Herkun reseptejä Sopan keittokirjasta!

Kokki ja ravintoloitsija Timo ”Lintsi” Linnamäki hurahti täysin BBQ-makuihin Amerikan etelävaltioiden reissulla. Nappaa talteen vinkit miten loihdit aidon barbecuen omalla takapihalla ja kolme helppoa reseptiä isojen lihojen grillaukseen.

Hidasta kypsennystä, savun makua ja yhdessä oloa suurella joukolla. Tällaista on aitoamerikkalainen barbecue huippukokki Lintsi Linnamäelle.

Miten BBQ eli barbecue tuli elämääsi?

Olen aina tykännyt tehdä ruokaa avotulella ja grillissä, kuten moni muukin suomalainen. Vasta opintomatkallani Yhdysvaltojen etelävaltioissa todella tajusin, kuinka valtavan iso ja vahva juttu barbecue on siellä niin kodeissa kuin ravintoloissakin. Matkan jälkeen avasimme ravintola Sue Ellenin, jossa tarjoamme ruokaa etelävaltioiden tapaan: meren herkkuja ja barbecueta.

Mitä pidät tyypillisenä barbecuena?

Barbecuessa grillataan lihaa miedolla lämmöllä ja pitkään avotulella tai hiiligrillissä, jolloin ruokaan tulee savun maku. Alueelliset erot näkyvät erityisesti raaka-aineissa. Jossain suositaan possua, toisaalla kanaa tai nautaa.

Etelä-Carolinassa on ihan tavallista, että pihajuhlassa grillataan kokonainen pikkupossu levynä halsterissa. Liha kypsennetään hitaasti ylikypsäksi, nyhtöpossuksi, ja sitä syödään käsin kastikkeisiin dipaten ja olutta nauttien. Yhteistä kaikilla alueilla on varmasti se, että barbecue on hyvin sosiaalista ja rentoa hengailua. Siksi mahdollisimman moni asia on valmisteltu etukäteen.

Mistä barbecue-elämys alkaa?

Tehdään tomaatti- ja sinappipohjaiset barbecue-kastikkeet ja ehkä myös chilikastikkeita. Etelävaltioissa kastikkeisiin liittyy paljon perinteitä. Perheillä on omia suvun reseptejä, ja siellä kisataan kuka keittää parhaan soosin.

Tomaattikastikkeissa käytetään savustettuja raaka-aineita ja niistä tehdään usein todella makeita. Niiden valmistaminen onkin kuin hillon keittämistä. Ja kuten hilloja, myös kastikkeita voi keittää reilusti etukäteen tai ostaa valmiina. Suomessakin on tarjolla hyviä amerikkalaisia kastikkeita. Jos keittämään ryhtyy, voihan siinä keittää raparperichutneynkin, joka toimii hyvin grillilihan kanssa.

Mitkä raaka-aineet sopivat parhaiten barbecuehun?

Barbecue ja ylipäänsä grillaaminen on asenne. Kaikkea voi grillata, ja barbecue-kastikkeet sopivat kaikkeen lihaan sekä myös kasviksiin ja grillijuustoihin. Kalaa varten kannattaa kuitenkin varata muita kastikkeita, vaikkapa tsatsikia.

Omia suosikkejani ovat muun muassa naudan kuvepaisti sekä Iberico-porsaan pluma eli ”sulkalihas”, joka leikataan etuselästä. Monesti on kiva grillata isompaa palaa, jotta liha pysyy mehukkaana. Ja jos pala on iso mutta kohtalaisen ohut, se kypsyy kuitenkin mukavaa tahtia.

Oli grillissä sitten hampurilaispihvi tai karitsan kare, olennaista on se, että raaka-aineet ovat laadukkaita. Valmiiksi marinoitua lihaa en kyllä hankkisi, paitsi ehkä lihamestarin marinoimana.

Amerikkalaista barbecue-tunnelmaa tuo grillattujen lihojen ja kasvisten ohella coleslaw-kaalisalaatti, josta on lukuisia eri versioita.

Mitä barbecue edellyttää grilliltä ja grillaajalta?

Savun maku tulee luontevasti avotulella ja hiiligrillissä, esimerkiksi ihan tavallisessa pallogrillissä, joka sopii sekä hitaaseen että nopeaan kypsentämiseen. Kaasugrillin käyttäjä voi halutessaan hakea savua ennen grillausta savustuspussista tai savustuspöntöstä. Savustusnesteitä en käyttäisi. Ne ovat jotenkin esanssisia. 

Olennaista on saada lämpö ja kypsennysaika kohdilleen, kuten aina grillauksessa. Kukapa ei olisi joskus ajatellut, että vielä viisi minuuttia varmuuden vuoksi, ja huomannut, että se oli liikaa.

Jos tavoitteena on hidas kypsyminen, kannattaa aloittaa jo ennen kuin vieraat tulevat ja käydä valelemassa ja kääntämässä ahkerasti. Tai parempi olisi päivystää vieressä. Grillaaminenhan on vähän kuin kalastamista. Ollaan ja katsellaan.
 

Grillaa tänä kesänä isoja lihoja ja viimeistele ne simppeleillä lisukkeilla. Tässä Stockmann Herkun kolme helppoa reseptiä, joiden avulla onnistut varmasti!

 

Toscanalainen tomahawk - katso resepti

Havaijilaiset ribsit - katso resepti

Flank steak & chimichurri - katso resepti

Kaupungin Herkuin kesä

Kesä on nautiskelua parhaimmillaan: lomailua, hauskanpitoa ja rentoa elämää. Stockmann Herkusta saat kaikki parhaat eväät: ensiluokkaiset raaka-aineet, inspiroivat reseptit ja henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää grillikesän parhaita Herkun reseptejä Sopan keittokirjasta!

Vaikka grillailu tuo usein ensin mieleen pihvit ja kasvisvartaat, kannattaa grilliin laittaa tänä kesänä erityisesti erilaisia äyriäisiä. Tässä parhaat vinkit ja kolme takuuvarmasti herkullista reseptiä, joiden pääosassa ovat grillatut meren herkut.

Grillaus on erinomainen kypsennystapa mereneläville. Grillissä erilaiset kalat, katkaravut, simpukat ja mustekala saavat paahteisen herkullisen pinnan hetkessä, ja ne imevät samalla sopivasti savun aromeja. Grillatut äyriäiset ja kalat ovat todellista pikaruokaa – ateria syntyy yllättävän helposti parhaimmillaan vain parista raaka-aineesta.

Ota haltuun muutama hyvä vinkki ja varmista, että itse grillatut äyriäiset ovat juuri niin herkullisia kuin haaveilet.

Panosta laatuun

Samaan tapaan kuin ympäri vuoden, kesäkeittiössäkin kannattaa panostaa simppeleihin ja hyviin raaka-aineisiin. Laadukkaita äyriäisiä löytyy laaja valikoima niin tuoretiskistä kun pakastimestakin. Helpota ruuanlaittoa valitsemalla käyttötarkoitukseen sopivimmat ainekset. Simpukat voi ostaa valmiiksi puhdistettuina, jolloin ne ovat suoraan valmiita grillissä kypsennettäväksi. Grilliin kannattaa valita kookkaampia katkarapuja – ne eivät kypsenny yli yhtä helposti kuin pienemmät ravut.

Käytä sertifioituja kaloja ja äyriäisiä - sininen MSC-merkki kertoo siitä, että ne ovat vastuullisesti ja kestävällä metodilla pyydettyjä. Laadukkaan kalatiskin valikoimasta ostaessa voit olla varma, että saat ensiluokkaiset kalat ja äyriäiset. Samalla pääset kysymään neuvoja asiantuntevalta henkilökunnalta, joka auttaa oikeissa valinnoissa sekä neuvoo valmistuksessa.

Yllätä uudella

Valitse kesän ruokalistalle mukaan äyriäisiä, joita et ole grillannut aikaisemmin. Mustekala, espanjaksi pulpo, on tämän kesän trendikkäin grillattava. Pulpon voi ostaa kätevästi pakastettuna, sillä pakastaminen jopa parantaa sen laatua mureuttamalla lihaa.

Yhdistele grilliherkuissa rohkeasti uusia makupareja. Tuttuihinkin raaka-aineisiin saa uutta twistiä kun lisäät mukaan yllättävän aineksen. Kokeile vaikkapa lohi-katkarapuvartaisiin täydellisesti niihin sointuvaa ananasta.

Lohi-katkarapuvartaat (ylhäällä kuvassa) - katso resepti 

Valmistele grilli

Tuntuuko, että äyriäiset ja kalat jumiutuvat ritilään kiinni? On totta, että äyriäiset ja kala voivat tarttua lihoja helpommin grilliin ja hajota nostettaessa. Paras tapa varmistaa, ettei näin käy on puhdistaa grilli tarkasti ja öljytä parilla hyvin. Kuumenna grilli myös tarpeeksi kuumaksi, sekin estää tarttumista. Jos kääntäessä pehmeärakenteinen kampasimpukka tai kala on pohjasta kiinni, anna sen paistua vielä hetki. Reilusti paahtunut pinta irtoaa grillistä helpommin.

Kypsennä oikein

Suurin osa äyriäisistä on valmiita grillattavaksi sellaisenaan. Jos käytät pakastettuja raaka-aineita, varaa aikaa niiden sulamiseen rauhassa jääkaapissa. Kuivaa sulatettujen äyriäisten pinta hyvin ennen kypsentämistä. Kuumassa grillissä äyriäiset paistuvat yllättävän nopeasti, joten varmista ettet ylikypsennä niitä. Huomioi kalan ja rapujen koko – pienikokoiset herkut valmistuvat nopeammin. Sinisimpukatkin ovat valmiita grillissä 3-5 minuutissa.

Kaikki äyriäiset ovat mutkattomia grillattavia, mutta osa niistä vaatii hieman ennakkovalmisteluja. Keitä mustekalan liha ennen grillausta, niin vältät kumimaisuuden. Voit sillä aikaa valmistaa lisukkeeksi vaikkapa rapeat perunat. Keittämisen jälkeen lonkeroille riittää nopea muutaman minuutin paistaminen grillissä, jolloin sen pinta karemellisoituu maukkaaksi.

Pulpo ja batatas bravas - katso resepti

Mausta simppelisti

Äyriäiset ja kalat eivät kaipaa rinnalle vahvoja mausteita tai pitkää marinoitumisaikaa. Paras tapa maustaa grillatut herkut on lisätä mausteet juuri ennen paistamista tai heti paistamisen jälkeen. Näin maustekastike ei riko raaka-aineen rakennetta, ja saat mukaan roimasti makua. Voit sivellä grillatun kalan tai mustekalan chili- tai valkosipuliöljyllä paistamisen jälkeen. Simpukat rakastavat taas sitruunalla ja yrteillä maustettua voisulaa. 

Grillatut sinisimpukat - katso resepti

Grillatut äyriäiset eivät kaipaa rinnalleen paljoa muuta. Lisukkeena toimii yksinkertainen salaatti, paahdetut perunat tai rapea maalaisleipä. Viimeistele annos laadukkaalla oliiviöljyllä ja tuoreilla yrteillä. Kutsu syöjät paikalle ja ole valmiina nauttimaan äyriäiset kuumana suoraan grillistä! 

Kaupungin Herkuin kesä

Kesä on nautiskelua parhaimmillaan: lomailua, hauskanpitoa ja rentoa elämää. Stockmann Herkusta saat kaikki parhaat eväät: ensiluokkaiset raaka-aineet, inspiroivat reseptit ja henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää grillikesän parhaita Herkun reseptejä Sopan keittokirjasta!