Täytä tacot trendikkäästi grillatulla kalalla, korvaa hampurilaissämpylä bataatilla ja mausta pizza turkkilaisittain. Katukeittiön innoittama ruoka yhdistelee sujuvasti eri maiden keittiöiden makuja. Ota haltuun uusimmat street food -herkut, ja kokkaa ne tänä kesänä helposti grillissä.

Valtavaksi ilmiöksi ja ruokatrendiksi muodostunut street food on modernia katuruokaa, jossa yhdistyy sulavasti vaikutteita ympäri maailmaa. Kuumin katuruoan sesonki on kesällä, kun erilaiset ruokarekat, -fillarit ja pop up -ravintolat valtaavat kadut ja puistojen kulmat. Katukeittiön suosikit tacot, hot dogit, burgerit, flatbreadit näkyvät selvästi myös ravintoloiden ruokalistoilla.

Street foodin perässä ei kuitenkaan tarvitse lähteä ulos syömään, sillä sen inspiroimana syntyy koukuttavan herkullista ruokaa mutkattomasti myös omassa kesäkeittiössä. Street food sopii täydellisesti grillailuun mökillä tai takapihalla. Ruoka valmistuu hetkessä grillissä ja raaka-aineita voi yhdistellä tilanteen mukaan vapaasti.

Katuruoka on usein nopeaa ja helppoa, mutta ennen kaikkea sen pitää olla hyvää. Raaka-aineet kannattaa valita tarkkaan, sillä usein annokset perustuvat vain muutamaan laadukkaaseen ainekseen, jotka on valmistettu ja maustettu hyvin. Simppelit annokset saavat lisämakua mausteseoksista, kastikkeista ja tuoreista yrteistä.

Katukeittiöiden innoittamana perinteiset suosikit, kuten burgerit, pizzat ja tacot, kannattaa tuunata ja toteuttaa hieman uudella tavalla. Street foodiin kuuluvat kekseliäät ja ennakkoluulottomat yhdistelmät – street foodin pitää olla hauskaa! Kokeile tehdä burgeri ilman sämpylää tai pizza täysin uusilla mausteilla. 

Parhaat herkut syödään rennosti grillin ympärille kokoontuneena ja kaikki saavat koota annoksensa oman maun mukaan. Katso reseptit, kutsu kaverit kokoon ja vietä kesän rennoimmat grillijuhlat.

Tacot 

Meksikolaisesta katuruoasta riittää ammennettavaa kesäkokkailuun. Meksikon suosituin street food, tacot, tehdään perinteisesti maissitortilloista. Grillaa pienet maissikuoret nopeasti molemmin puolin grillissä, ja tätä ne muutamalla hyvällä raaka-aineella.

Kala on tämän kesän trendikkäin täyte tacoille. Paista maustettuihin lohipaloihin upean paahtunut pinta nopeasti grillissä. Viimeistele tacot kastikkeella, tuoreilla yrteillä ja puristuksella limen mehua.

Lohitacot - katso resepti

Burgerit 

Burgeri ilman sämpylää? Onnistuu! Ruokarekkojen kestosuosikki, burgeri, hakee katukeittiössä uuden muodon. Kokeile korvata hampurilaissämpylä paahdetuilla bataattisiivuilla. Hampurilaisen gourmet-versioon yhdistetään usein mahdollisimman aromikkaita makuja ja paljon umamia. Burgerin kastike nousee seuraavalla tasolle, kun sekoitat joukkoon aavistuksen tryffeliä.

Kokeile burgerin kanssa myös hieman erilaista lisuketta. Korvaa perinteiset ranskalaiset pekoniin käärityillä avokadopaloilla. Ne paistuvat rapeiksi nopeasti grillissä. Ei haittaa vaikka avokadot eivät ole vielä täysin syöntikypsiä, myös kiinteämmät yksilöt sopivat hyvin grillattavaksi. Tee hampurilaiskastiketta hieman reilummin ja käytä sitä myös avokadoranskisten dippinä!

Bataattiburger ja avokadoranskikset - katso resepti

Pizzat

Pizzat ja täytetyt flatbreadit paistuvat grillissä maukkaan rapeiksi. Turkkilaisesta keittiöstä tuttu lahmancum on pizzan tyylinen herkku, joka täytetään mausteisella karitsan jauhelihalla ja viimeistellään paistamisen jälkeen raikkailla kasviksilla ja korianterilla. Voit ripotella pinnalle myös murennuttua fetaa. Tässä pizzassa saa olla reilusti täytettä!

Lahmacum - katso resepti

Kaupungin Herkuin kesä

Kesä on nautiskelua parhaimmillaan: lomailua, hauskanpitoa ja rentoa elämää. Stockmann Herkusta saat kaikki parhaat eväät: ensiluokkaiset raaka-aineet, inspiroivat reseptit ja henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää grillikesän parhaita Herkun reseptejä Sopan keittokirjasta!

Kaalisteikit, jälkimarinoidut kasvikset ja mehukkaat maissintähkät. Maukas grilliateria ei kaipaa lihaa. Maksimoi grillattujen kasvisten maku mausteöljyllä ja juustolla.

Kauden parhaat kasvikset eivät häviä maussa pihveille ja muille tuhdeille grilliherkuille. Ne saavat grillissä herkullisen paahteisen maun, ja paistettuna ne imevät itseensä hyvin mausteita ja kastikkeita. Kasviksiin saa lisämakua helposti, kun pitää mielessä muutaman vinkin.

Mehevien vegereseptien salaisuus piilee jälkimarinoinnissa. Grillissä pehmenneet kasvikset imevät itseensä hyvin makua, ja siksi ne kannattaakin maustaa vasta paistamisen jälkeen. Näin ne saavat roimasti lisämakua ja niiden omat aromit tiivistyvät. Sopiva kastike marinointiin syntyy helposti esimerkiksi öljystä, sitruunamehusta, valkosipulista ja yrteistä.

Maksimoi kasvisannoksen herkullisuuskerroin, ja viimeistele se juustolla. Juustoja ostaessa kannattaa panostaa mieluummin laatuun kun määrään. Juustotiskin laajasta valikoimasta kannattaa valita juuri annoksen makuihin parhaiten sopiva juusto ja kokeilla rohkeasti uusia tuttavuuksia. Useita juustoja voi myös grillata – halloumi ja feta sopii erinomaisesti paistamiseen. Tofu taas on vegaanivaihtoehto lisäämään ruokaisuutta kasvisannokseen.

Hyvin maustetut ja paistetut kasvikset ovat ateria jo itsessään, ja lisäksi ne toimivat oivasti liharuokien lisukkeina. Jos grillattuja kasviksia jää jäljelle, ne voi tarjota kylmänä antipastoina tai piknikeväinä seuraavanakin päivänä. 

Katso mitkä kasvisten ja juustojen makuparit toimivat parhaiten ja miten maustat annoksen helposti. Nappaa talteen kolme grillaajan kasvisreseptiä, joita ei kannata jättää väliin tänä kesänä.

Grillikasvikset ja burrata

Kasvikset saavat grillissä herkullisen savuisen aromin, ja niihin kannattaa paistaa reilun tumma paistopinta. Grillatut kasvikset kannattaa maustaa vasta paistamisen jälkeen. Kokeile grillattujen kesäkurpitsojen, munakoison ja paprikoiden maustamista valkosipulisella marinadilla. Anna vihannesten imeä makuja marinadissa puolisen tuntia ennen tarjoilua. Useiden trendiravintoloiden annoksissa löytyvä burrata sopii erinomaisesti marinoitujen grillikasvisten kaveriksi. Sen maku on mozzarellan tapaan mieto, ja sen kiinteän kuoren sisältä paljastuu vastustamattoman valuva sisus. 

Katso resepti

Kaalisteikit ja parmesaani

Kunnon steikit ilman lihaa? Uuden sadon kukkakaalit ja varhaiskaalit voi paistaa grillissä pihvien tapaan. Leikkaa kaalista reilut viipaleet ja paista niitä grillissä kymmenisen minuuttia. Suolainen parmesaani sointuu täydellisesti hunajaisella mausteöljyllä valeltujen kaalien makuun. Kaalipihvit sopivat kasvissyöjän grilliherkuksi tai sekasyöjille muiden grilliruokien kasvislisäkkeeksi.

Katso resepti (kuva jutun alussa)

Meksikolainen maissi ja cheddar

Katukeittiöistä tuttu meksikolainen street corn on helppo tehdä itse. Valitse meksikolaisten maissien kumppaniksi maukas vintagecheddar. Hienoksi raastettu cheddar, tulinen majoneesikastike ja tuore korianteri tarttuvat mausteöljyllä sivellyn grillatun maissin pintaan herkullisesti. Viimeistele koko komeus limellä. Kokeile mehukkaiden maissien maustamiseen myös makuyhdistelmiä – esimerkiksi pekoni ja vaahterasiirappi toimivat loistavasti makean maissin kanssa.

Katso resepti

Kesä on nautiskelua parhaimmillaan: lomailua, hauskanpitoa ja rentoa elämää. Stockmann Herkusta saat kaikki parhaat eväät: ensiluokkaiset raaka-aineet, inspiroivat reseptit ja henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää grillikesän parhaita Herkun reseptejä Sopan keittokirjasta!