Kuvat
Pasi Kostiainen
Ravintola Tapiota pyörittävät ravintoloitsijat Connor Laybourne ja Johanna Mourujärvi.
Ravintola Tapiota pyörittävät ravintoloitsijat Connor Laybourne ja Johanna Mourujärvi.

Totta se on! Keskellä Posion metsää toimii kansainvälisen tason fine dining -ravintola.

Onko tämä Suomen osuvimmin nimetty ravintola? Muinaisuskossa Tapioksi kutsuttiin metsänhaltijaa, ja nyt fine dining -ravintola Tapio sijaitsee keskellä metsää kymmenen kilometrin päässä Posion kirkosta.

Entinen seurakunnan leirikeskus on kulinaristinen aarre, josta vasta harva tietää.

Tapiota pyörittää englantilais-suomalainen pariskunta, Johanna Mourujärvi ja Connor Laybourne. Johanna hoitaa tarjoilun, Connor vastaa keittiöstä. Pari päätyi Johannan kotiseudulle kyllästyttyään Englannin ja Ranskan huippuravintoloiden henkilökeskeiseen kilpailumeininkiin ja elämään, johon mahtui vain työ. Lapissa Connor haluaa kokeilla, miten pitkälle voi päästä ”keskittymällä mahdollisimman kunnianhimoiseen ruuanlaittoon ja hyviin, paikallisiin raaka-aineisiin”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kunnianhimo ja into paistavat Tapiosta. Vieraita ollaan ovella vastassa, sisustus hohtaa skandinaavisen raikkaana ja takassa loimuaa tuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Connor avaa ruokailijoille kokkausfilosofiaansa, Johanna tuntee marjojen, yrttien ja poronlihan tarinat keräämiskulttuuriin kasvaneena porotilan tyttönä. Keittiöstä löytyy keittiökemistien laitteita pyöröhaihduttimesta lähtien, mutta lautasella konstikkuus ei pistä silmään. Annokset on aseteltu atuloilla, mutta pääraaka-aineet erottuvat ja maut ovat puhtaita ja selkeitä.

Menun aloittavat puikulanauhoista friteeratut pesät, tateista jauhettu tomu ja kirjolohenvatsamousse osoittavat teknistä taitoa ja lähiainesten kunnioitusta.

Paikallisuus kulkee läpi aterian. Johanna näyttää ikkunasta paikan, josta linturuuan matsutaket (kuvassa vasemmalla) on kerätty. Matkaa on vain parikymmentä metriä. Juurileivän kanssa tarjottu poro on kuivattu lihankuivauskaapissa, mutta Connor aikoo kokeilla myös lappilaista ulkona kuivaamista.

Menun makuhuipuksi nousee lakkahyytelön maustama suupala hirvensydäntä, joka on aseteltu lakritsinjuureen nokkaan ja tarjotaan savupuikulasalaatin (kuvassa vasemmalla) kanssa. Annos on tähtitasoa.

Uuden pohjoismaisen keittiön ravintoloissa on nykyisin tapana tarjota jotain norjalaista, kuten merirapua. Tapiossa Norjakortti lyödään pöytään jälkiruuassa, joka on ruskeasta herajuustosta tehty mousse tyrnisorbettisydämellä. Kinuskisen juuston ja raikkaan sorbetin yhdistelmä maistuu taivaalliselta, kuten myös kahvin kanssa tarjottu viskifudge. Parasta fudgea ikinä!

Ruuan laatuun ja ravintolan tarjoamaan kokonaiselämykseen nähden aterian hinta Tapiossa on halpa. Läheisten hiihtokeskusten ravintolat, jotka ovat olleet alueen ykkösosoitteita, eivät pysty samaan.
 

Mikä? Tapio, Saarisiulantie 16, Posio.

Hinta Viisi ruokalajia, 59 e. Kolme ruokalajia, 39 e. Viinit (biodynaamisia tai natural) 7,50–16 e/lasi.

Erityistä Auki illallisella keskiviikosta lauantaihin, perjantaisin ja lauantaisin myös lounas. Varaus tehtävä viimeistään saman päivän aamuna.

Rahalle vastinetta * * * *

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla