Kuvat
Ville Maali
Bistro Eloa hallitsee vaalea puu, ja lattiakin on saarnipuusta tehty.
Bistro Eloa hallitsee vaalea puu, ja lattiakin on saarnipuusta tehty.

Bistro elon raikas ja ilmava interiööri istuu yksiin ruokalistaa hallitsevan pohjoismaisuuden kanssa. Listalta löytyy myös ranskalaisia bistroklassikoita ja muutama huonepalvelun vakioannos.

Mannerheimintien pohjoispäähän, Ruskeasuon toimistokolossien keskelle, avattiin syyskuussa Valo Hotel & Work -hotelli.  Kotimaisen SSA Hotelsin operoiman Valon huoneita vuokrataan myös työtiloiksi, eli paikka on hotellin ja yhteistyöskentelytilan hybridi.

Aamiaista, lounasta ja päivällistä hotellissa tarjoaa Bistro Elo. Suomessa hotelliravintoloita ylistetään harvoin ruokapaikkoina. Yhdelläkään suomalaisella hotelliravintolalla ei ole esimerkiksi Michelin-tähteä, eikä hotelliravintoloita löydy parhaiden ravintoloiden listausten kärjestä. Pärjätäkseen kilpailussa moni helsinkiläishotelli – esimerkiksi Folks, U14 ja St. George – on ulkoistanut ravintolatoimintansa tunnetulle keittiömestarille. Folksin Albinan keittiöstä vastaa Teemu Aura, U14:n Versionia vetää Kari Aihinen ja St. Georgen uuden, Andrean korvaavan ravintolan takana on Tomi Björck.

Valossa menestystä ei haeta julkkisnimien avulla, vaan Bistro Elo kertoo tavoittelevansa erottumista vastuullisuudella, lähiruualla ja sydämellisellä tunnelmalla. Keittiöpäällikkönä toimii Riku Peltola, jolla on työkokemusta muun muassa Töölönrannasta, Sipulista ja Strindbergistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

VILKKAALTA Mannerheimintieltä uutta ravintolaa tuskin havaitsee, sillä Elon ikkunat avautuvat talon taakse bussivarikkoa ja  salibandykeskusta kohti. Arvioillallisen aikana ravintolan ohi kulkee pari siniasuista bussikuskia ja yksittäinen salibandymailan kanniskelija, muutoin seutu vaikuttaa elottomalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka ulkona on hiljaista, ravintolan sali on lähes puolillaan asiakkaita. Osa lienee hotellivieraita ja loput mahdollisesti lähialueiden
asukkaita.

”Täällä ei ole juurikaan ollut ravintolatarjontaa”, tarjoilija kertoo ympäristöstä.

Kiinteistöhintojen perusteella alueelta kyllä luulisi löytyvän maksukykyisiä asiakkaita, sillä Ruskeasuon kalleimpien asuntojen neliöhinnat ovat nousseet jo Kallion ja kantakaupungin tasolle, kertoi Helsingin Sanomat tammikuussa.

Bistro Elon miljöö on raikas ja ilmava. Tilaa hallitsee vaalea puu. Lattia on saarnipuuta ja tuolit kotimaista käsityötä.  Tilasuunnittelusta vastaa vuoden sisustusarkkitehtitoimistoksi valittu Fyra. Tekijöiden kädenjälkeä näkee nyt monissa uusissa ja uudistetuissa ravintoloissa, kuten hiljattain remontoidussa Vaakuna-hotellin kattoravintolassa, Hotelli Kämpin baarissa ja Hans  Välimäen Bardot-ravintolassa.

INTERIÖÖRI istuu yksiin ruokalistaa hallitsevan pohjoismaisuuden kanssa, mutta listalta löytyy myös ranskalaisia bistroklassikoita ja muutama huonepalvelun vakioannos. On sienikeittoa ja wallenbergia, crème brûléeta ja savulohta, sekä nykyisin melkeinpä joka ravintolasta löytyvät hampurilainen ja vuohenjuustosalaatti.

Elo tuo ansiokkaasti esille raaka-aineiden alkuperän. Taululla lukee, että siipikarja tulee Ranskasta ja muut lihat Suomesta.  Alkuperät ovat hyvin hallussa myös välittömällä tarjoilijalla.

”Kala on kotimaista ja voin käydä tarkistamassa, mistä poukamasta siika on pyydetty”, hän huikkaa, kun maistelemme raikasta pintapaahdettua siikatartaria.

Tarjoilulämpötiloissa tulee isoja huteja. Kermainen ja rouhea suppilovahverokeitto saapuu pöytään jäähtyneenä. Savuinen ja meheväksi jätetty kuvepihvi on nätisti viipaloitu, mutta béarnaisekastike on jähmettynyt lautaselle. Padassa tarjoiltava lohikeitto on sentään kuumaa, ja sen kuorimattomista perunoista löytyy kunnolla makuakin. Mutta muuten soppa jää Helsingin  lohikeittomittelössä persoonattomaan päätyyn.

Parhaiten Elo onnistuu lisukkeeksi tilattujen ranskalaisten perunoiden kanssa. Ne ovat kahden sormen paksuisia ja tulikuumia. Herkullisimmat ranskalaiset pitkään aikaan, ja oiva pari helsinkiläisen Etko Brewingin neipa-oluen kanssa.

Iloa tuottaa myös lakubrulée, jonka paahdettu sokeripinta rasahtaa kuin ohut lasi, ja laku tuo makuun pohjoisen kierteen. Tällä
jälkiruualla herkuttelisi mieluusti toistekin!

Jättikokoinen pala tuhtia ja pähkinäistä suklaakakkua puolestaan tarjoillaan umpijäisenä.

LOUNAALLA Elo toimii kuin henkilöstöravintola. Salaatit valitaan noutopöydästä, ja lämmin ruoka haetaan valmiiksi annosteltuna keittiön luukulta.

Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on kasvista. Arviolounaalla saa mehevää lohta perunamuusin kanssa. Miellyttävästi nipistävä vaahtokastike piristää kaunista annosta. Savutofusta valmistettu vegeversio sen sijaan on vaisu esitys. Paksut tofuviipaleet ovat lötköjä ja mauttomia, eikä päälle lorotettu yrttiöljy pelasta tilannetta.

KUN ravintola valitsee linjakseen bistroklassikot ja tutut vakioannokset, sen pitäisi kyetä valmistamaan ne täydellisesti. Tähän Bistro Elon keittiö ei aivan pysty. Ravintola tuo kuitenkin eloa alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut kovin paljon ravintoloita. Lisäksi se on hotelliravintolaksi kaunis ja nimeään myöten ylpeästi suomalainen.

............................................................................

BISTRO ELO
* * *

Missä? Mannerheimintie 109 Helsinki, p. 010 340 4004, bistroelo.fi.
Koska? Ma–pe 7–9.30, 11–14 ja 17–22.30, la 8–11 ja 17–22.30 ja su 8–12.
Paljonko? Alkuruuat 9–19 e, pääruuat 16–26 e ja jälkiruuat 10 e. Lounas 10,70 e.
Esteetön? Kyllä.
Nouto tai kuljetus? Nouto. Kuljetus tulossa.

..................................................................................

Tähdet:
* * * * * mannaa taivaasta
* * * * erittäin hyvää
* * * ihan ok
* * ainakin vatsa täyttyy
* jätä lautaselle

..................................................................................

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla