Erinomainen croissant on kauttaaltaan hyvin lehtevä, ja ohuenohuiden taikinakerrosten välissä on ilmaa.
Erinomainen croissant on kauttaaltaan hyvin lehtevä, ja ohuenohuiden taikinakerrosten välissä on ilmaa.

Croissantin ystävillä on hyvät ajat, sillä laadukkaita ranskalaisia voisarvia on tarjolla entistä laajemmin.

”Pitäjänmäellä leivotaan croissanteja, joita himoitsevat kaikki”, Citylehti otsikoi lokakuussa 2020 kertoessaan helsinkiläisen Greenbake-leipomon mantelicroissanteista, jotka ovat ranskalaisen leipurin käsialaa. Samalla viikolla Helsingin Sanomat testasi kaupan paistovalmiita croissantteja ja löysi valikoimasta useita neljän tähden arvoisia leivonnaisia.

Jopa kotileipurit ovat innostuneet ottamaan haasteen tunnetusti työläistä ranskalaisleivonnaisista. Croissantilla menee nyt hyvin.

Moni suomalainen kahvila ja leipomo tarjoaa lähes pariisilaisen leipäkaupan tasoisia rapeita croissanteja, ja pullamaisen pehmeisiin sarviin törmää entistä harvemmin, vaikka vielä muutama vuosi sitten ”pehmosarvia” pidettiin ihan kelvollisina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ajankohtaista on myös se, että croissantvalikoima laajenee. Vegaanileipomot, kuten helsinkiläinen Tartine, tekevät rapeita sarvia ilman voita. Turussa puolestaan osataan juureen leivotut croissantit. On suorastaan vaikea päättää, maistaisiko ensin  Kakolanmäen Bageri Å:n vai leipomo Grynin mukavasti hapokasta croissantia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Croissantin kulmakivet

  • RAPEUS JA PEHMEYS Täydellisen croissantin haukkaamisesta kuuluu rasahdus. Mutta pian pinnan alla leivonnainen muuttuu pehmeäksi ja meheväksi. Sarven tulee olla sisältäkin kypsä, ei taikinainen.
  • KERROKSET Erinomainen croissant on kauttaaltaan hyvin lehtevä, ja ohuenohuiden taikinakerrosten välissä on  ilmaa.
  • VOI? Edes ranskalaiset eivät ole yhtä mieltä siitä, tarvitseeko croissantissa maistua voi. Samassa boulangeriessa saatetaan myydä sekä voilla leivottuja että kasvirasvalla tehtyjä croissanteja.

Täältä niitä saa

  1. HAPANJUURISARVI Kakolanmäen modernin leipomon upeat croissantit rasahtavat erityisen herkullisesti, ja maussa tuntuu hapanjuuren mukava nipistys. Näitä haetaan kauempaakin. Bageri Å, Graniittilinnankatu 2 j, Turku. bagerio.fi
  2. VEGAANIKROISSU Voiko näin rapeaa ja maukasta croissantia valmistaa ilman voita? Tänä vuonna perustettu vegaaninen ranskalaisleipomo Tartine osoittaa, että voi. Tartine, Sturenkatu 36, Helsinki. tartine.fi
  3. MANTELINEN SUOSIKKI Makeanhimoisten rakastama mantelitahnalla täytetty ja mantelilastuilla kuorrutettu croissant tehdään hävikkiä torjuen edellispäivän croissantista. Greenbaken makupommista puhutaan kaupungilla. Greenbake, Arinatie 4 ja Eerikinkatu 43, Helsinki. greenbake.fi
  4. LAPISSA LAKKOJEN KERA Posiolla sijaitseva Naali Lodge on ranskalaisten pyörittämä majapaikka, jossa voi saada aamiaiseksi croissanteja lämpimien lakkojen kera. Naali Lodge, Saarisiulantie 16, Posio. naalilodge.fi

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla