"Mikäli pikatestissä jaettaisiin tähtiä, täydet viisi olisivat paikallaan" kirjoittaa HS-kriitikko Aleksi Kinnunen.

Espoon Suur-Kauklahden Kurttilasta löytyy ennen talvisotaa valmistunut punatiilirakennus, joka on kätkenyt sisäänsä vuosien saatossa ainakin Jaloviina-korkkitehtaan, ammustehtaan, bussivarikon ja autokorjaamon.

Sekä nyt, puolentoista vuoden remontin ja valmistelun jälkeen, valtakunnan kiinnostavimman pizzerian.

Krog 16 -ravintolaa Etelä-Helsingissä aiemmin luotsannut ja skandinaavisen fine diningin parissa työskennellyt Markus Nikko avasi Edvin-pizzerian Kauklahteen marraskuussa 2020. Runsaan kymmenen asiakaspaikan ravintola keräsi oitis poikkeuksellista suitsutusta ja herkkusuiden virran kauempaakin. Elokuun lopulla Edvin siirtyi korjattuun korkkitehtaaseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varaudu jonottamaan

Seison uuden Edvinin ovella kolmantena aukioloiltana ja saan kuulla, että varauskalenteri on täynnä seuraavaksi pariksi kuukaudeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietenkin!

Vakuutan tuntevani napolilaisen pizzaetiketin – pizza suuhun ja ulos – ja minut ohjataan sisään. Edvinissä pidetään paria pöytää spontaaneja piipahduksia varten.

Tyylikkään riisutuksi remontoitu sali on komea ilmestys. Kolme pizzaleipuria häärii kirkkonummelaisella koivulla kuumennetun uunin ympärillä. Pizza paistuu 450 asteessa minuutin ajan. Takahuoneessa hapanjuuritaikina kylmäkohoaa ensin puolitoista vuorokautta, sitten pallottuu huoneenlämmössä vielä parikymmentä tuntia. Luvassa on kuulemma myös paikan omaa tuorepastaa.

Suosikkipizza lunastaa kehut

Listan suosituin herkku eli mausteinen salamipizza paljastuu täydelliseksi. Pohja yhdistää napolilaisen kuohkeuden ja liian usein uupuvan kevyen paahteisuuden – täyteläisyyttä siivittää aavistuksenomainen rapeus.

Mouhijärveltä tulevan fior di latte -juuston, napolilaisen tomaatin ja pohjan fantastinen yhdistelmä tuntuu sulavan tajuntaan taustalla hellivän Kacey Musgravesin kantriletkeilyn ja Birra Antoniana -oluen kukkaisuuden kanssa.

Pizzan mausteisen karamellisuuden taustalla piilee fenkolinsiemenillä, valkosipulilla ja chilillä maustettu hunaja, jonka makeus kisailee ihanasti salamin pippurisuuden, nduja-tahnan ja punasipulin kanssa.

Aromikkaan basilikan jatkoksi Italian värejä täydentävät ravintolan kasvihuoneesta tulevat oreganon lehdet.

Valloittavan elämyksen kruunaa jälkiruoka, kirpeän raikas passion bellini. Pöydässä tarjoilija lurauttaa passiosorbetin päälle makeaa italialaista kuohuviiniä. Lusikallinen paikan omalla sitruunaverbenalla ryyditettyä herkkua jää suorastaan hyörimään suuhun.

Edvin on pistokokeiltuna virheetön, innostava ja tyylikkyydestään huolimatta lennokkaan rennon oloinen pizzaravintola, jossa kaikki osa-alueet tekivät vaikutuksen palvelua myöten. Tänne haluan palata ajan ja seuran kanssa uudelleen.

 

Edvin Pizza Napoletana

  • Missä? Hans Westerlundintie 2, Espoo.
  • Milloin? Ke–pe 16–22, la 14–22.
  • Paljonko? Pizzat (myös gluteenittomia ja vegaanisia) 15–21 e. Alkuruuat 4—22 e. Jälkiruuat 6–10 e.
  • Esteetön? Kyllä.
  • Nouto tai kuljetus? Nouto lokakuusta alkaen, ei kuljetusta.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla