Maailman kalleimmaksi pikaruoaksi kutsuttu omakase yleistyi tänä vuonna Helsingissä. Laitoimme uudet japanilaisia pikkuruokia tarjoavat paikat vertailuun.

Mikä paikka?

Omadi

Tukholmassa Michelin-palkitussa sushibaarissa työskennelleen Nadim Nasserin kollegoineen perustama omakase-ravintola. Avautui keväällä Helka-hotellin tyhjillään olleeseen baariin.

Omadi, Pohjoinen Rautatiekatu 23, Helsinki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Roku Omakase by Sanchome

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Roku on kuuden tuolin omakase-tiski, joka toimii Tomi Björckin Sanchome-ravintolan keskellä. Miniannoksista koostuvaa japanilaisateriaa ei voi kutsua pikaiseksi, sillä illallinen kesti nelisen tuntia.

Roku Omakase by Sanchome, Kluuvikatu 2, Helsinki.

Kuvassa Omadin sekä Rokun omakase-tiskit.
Kuvassa Omadin sekä Rokun omakase-tiskit.

Lautasella ja lasissa

Omadi

Pari tuntia kestäneeseen illalliseen, 125 e, kuului 16 pikkuannosta. Raaka-aineissa oli norjalaista kampasimpukkaa, sinilevätonnikalan poskea ja myös kotimaista taimenta. Jännittävää oli se, että kokki tarjoili sushit suoraan kädestä. Juomapaketti, 80 e, johdatti lempeästi saken maailmaan.

Roku Omakase by Sanchome

Hulppea 250 euron ateria piti maksaa varausvaiheessa. Juomapaketin hinta on 150 euroa. Pieniä annoksia tuli 24, ja niihin oli käytetty paljon ylellisiä aineksia kuningasravusta kaviaariin ja tryffelistä wagyu-lihaan. Sakea sai myös laseittain. Niistä kupliva versio jäi kutkuttelevasti mieleen.

Miltä maistuu? 

Omadi

Himohyvä grillattu isopiikkimakrillin vatsaosa oli nautittava silmät suljettuina. Parhaat sushit sulivat suuhun, mutta maailmanluokkaa ne eivät olleet.

Roku Omakase by Sanchome

Maut olivat vahvoja, kermaisia ja umamisia. Pikkuruoissa onnistuttiin paremmin kuin sushissa. Esimerkiksi tonnikalaan oli jäänyt sitkeää kudosta.

Miljöö

Omadi

Tumma ja rauhallinen soppi hotellin uumenissa toimi tunnelmallisena herkkupesänä. Tiskin yli ei kuitenkaan nähnyt kokin työskentelyä, ja valoa oli liian vähän annosten ulkonäön ihasteluun.

Roku Omakase by Sanchome

Saarnipuiset kalusteet ovat komeita, mutta sisustuksen kokonaisuus näyttää hotellimaisen persoonattomalta. Melu häiritsi, koska omakase-tiskillä ei ole suojaa ison ravintolan hälyä vastaan.

Hyvää/huonoa

Omadi

Omakasessa tarjoilu tapahtuu yleensä kokin tahtiin, mutta Omadissa rytmi sovitettiin syöjälle sopivaksi. Palvelu oli harvinaisen läsnäolevaa, ja huomioivaa.

Roku Omakase by Sanchome

Illallisen ohjaajana Tomi Björck otti taitavasti kontaktia jokaiseen ruokailijaan. Japanilainen sushikokki jäi etäiseksi, ja liian korkea tiski esti kokkien käsityön seuraamisen lähietäisyydeltä.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä heinäkuussa 2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla