Kuvat
Romain Laprade, Tuomas Kolehmainen, Pasi Kostiainen ja Titti Uotila
Ylimmässä kerroksessa sijaitsevasta Palacesta avautuu näkymä merelle.
Ylimmässä kerroksessa sijaitsevasta Palacesta avautuu näkymä merelle.

Vuosi 2019 teki uusista ravintoloista lämpimän kodikkaita. Se toi käden ulottuville osterit, juurileivän ja aamiaiset, joita voi nauttia kellon ympäri. Tässä vuoden ravintolailmiöt!

Paras ravintola: Palace

Lähes kaksi vuotta sitten avattu uusi Palace (pääkuvassa) tarjoaa vertaansa vailla olevan ravintolaelämyksen. Toki 169 euron maistelumenulta voi paljon edellyttääkin, mutta Palace on muutakin kuin Eero Vottosen johdolla valmistettua timanttista ruokaa. Se on huomiota, jonka saa, kun kokit tulevat pöydän viereen viimeistelemään annokset tai kun tarjoilija kävelee käytävän päähän avaamaan oven wc-tiloihin. Se on myös iloa ja ylpeyttä siitä, että pöytään tulee japanilaisittain valmistetun hummerin ja muiden kansainvälisten annosten lomassa supisuomalaisia herkkuja, kuten savumuikkuja, perunarieskaa ja lämmintä pullaa.

Palace, Eteläranta 10, Helsinki.

Naiset esiin: ravintolayhtiö Noho

Vuosi on tuonut naisia esiin ravintola-alalla. Ainakin ravintolayhtiö Noho näyttää järjestelmällisesti nostavan naisia toimijoiksi. Merkittävin nimitys nähtiin Savoyssa, jota johtamaan valittiin Helena Puolakka (kuvassa alla). Uudelleen avattua Farougea vetää Viviane Kallio ja Sikke Sumari otti ohjiinsa Sikke’s ravintolan, jonka keittiötä pyörittää Pipsa Hurmerinta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maakuntaravintola: huipputason Tapio

Löytyykö Suomesta kansainvälisen huipputason ravintoloita? Tätä kysyttiin MTV3:n aamulähetyksessä Michelin-ravintola Grönin Lauri Kähköseltä.

– Kyllä löytyy, Helsingin lisäksi Turusta, Tampereelta ja Posiolta.

Posion mainitseminen isojen kaupunkien joukossa yllätti ainakin ne, jotka eivät ole kuulleet Kuusamon ja Rovaniemen välimaastossa, keskellä metsää jököttävästä Tapiosta. Sen avasi vajaa vuosi sitten englantilais-posiolainen pariskunta, joka on työskennellyt huippuravintoloissa Ranskassa ja Englannissa. Syrjäisen fine dining -ravintolan alku oli hiljainen, mutta jo kesällä Tapion maine oli kiirinyt niin, että pöytävaraus piti tehdä viikkoja etukäteen.

Tapio, Saarisiulantie 16, Posio.

Viinibaari: rento Plein 

Rento viiniravintola Plein satsaa trendikkäisiin pikkuannoksiin ja naturalviineihin. Laatu on huippua molemmissa. Usein vaihtuvan listan kestotähti on tartar, jonka mausteet ja lisukkeet vaihtuvat sesongin mukaan.

Plein, Suvannontie 18, Helsinki.

Cocktail-baari: sesonkiaineksiin erikoistunut Goldfish

Pehmeä, hämärä ja herkullisen värikäs Goldfish-baari tarjoaa ylelliset puitteet laatucocktailien siemailuun. Erityiskiitoksen sesonkiaineksiin erikoistunut baari ansaitsee kunnianhimoisesti valmistetuista alkoholittomista juomista.

Goldfish, Korkeavuorenkatu 21, Helsinki.

  Kaunein sisustus: tyylikäs Sikke's 

  Ensiksi huomaa komean tiskin ja vanhat laattalattiat, jotka on puhdistettu remontissa esiin. Myös rauhalliseen väripalettiin sovitetut ja istuinmukavuudelta erinomaiset tuolit, lepattavat kynttilät siroissa kynttiläjaloissa, elävät kukat vessassa ja moderneista valaisimista lankeava rauhallinen valo tekevät vaikutuksen. Sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäisen suunnittelema Sikke’s ansaitsee kehut, sillä vaatii silmää ja itsevarmuutta rakentaa interiööri, joka tuntuu samaan aikaan raikkaalta ja siltä, että se olisi ollut olemassa vuosikymmeniä.

  Sikke's, Tehtaankatu 34, Helsinki

  Huiput yhdessä: Mestarit linnassa -tapahtuma

  Kuin superbändi, jossa on monta tähteä! Tällainen elämys koetaan Hämeenlinnan lähettyvillä Vanajanlinnassa vuosittain Mestarit linnassa -tapahtumassa, jossa nautitaan huippukokkien tekemää ruokaa. Viime keväänä linnan salissa syötiin muun muassa Suomen kuumimman Michelin-kokin Eero Vottosen (kuvassa oikealla) valmistamaa taimenta fermentoidun maa-artisokan kera ja Finnjävel- sekä Ultima-ravintoloiden Henri Alénin (kuvassa vasemmalla) lipstikkaöljyllä maustettua sienipuuroa. Illan viinit valitsi ja esitteli Helsingissä Vinkkeli-ravintolaa isännöivä sommelier Antti Uusitalo (keskellä). Hän saa jokaisen salissa istuvan tuntemaan olevansa huomion keskipisteenä.

  Vananjanlinna, Vanajanlinnantie 485, Hämeenlinna

  Onnistunut uudistus: kortteliravintola Kuurna

  Lähes 15 vuotta sitten bistrobuumin aloittajiin Helsingissä kuulunut Kuurna on uusien omistajiensa vetämänä herkullisempi kuin koskaan. Kortteliravintolan lyhyt lista tyydyttää sekä pippuripihviä arvostavan että uusia makuyhdistelmiä etsivän toiveet. Vai mitä tuumaat kesäkeitosta, jossa maistuvat savu, chili ja tilli?

  Kuurna, Meritullinkatu 6, Helsinki

  Maut, jotka tulivat jäädäkseen 

  • Osterit. Osterit ovat täällä! Sitä ei ehkä pidetty todennäköisenä, mutta ylellinen merenherkku löytyy nyt monen ravintolan listalta.
  • Korianterihummus. Kelvollista hummusta löytyy nykyisin vähän joka ravintolasta, mutta uudelleen avatun Farougen korianterihummus on omaa luokkaansa. Se osoittaa, miten jumalaista kikhernetahna taidokkaimmillaan on.
  • Juurileipä. Suloisen hapan, pinnalta rapea, sisältä pehmeä ja sopivan kostea leipä, jossa myös kolot ovat kohdillaan. Helsinkiläisen Way-viinibaarin juurileipä koukuttaa, mutta onneksi limpun saa kotiin 7 eurolla.
  • Frittikana. Ei ole mikään ihme, että kuumasta, pinnalta rapeasta ja sisältä mehukkaasta friteeratusta kanasta on tullut suosittua ravintoloissa ympäri maailman. Meillä frittikana laskeutui näyttävästi elokuisille Flow-festivaaleille, jossa sitä tarjosivat lukuisat ravintolat.
  • Vispipuuro. Mansikkavispipuuro, herukkavispipuuro, raparperivispipuuro… Rakastettu kotiruoka on päässyt ravintoloihin. Kuohkeaa jälkiruokaa löytyy jopa kalleimman hintaluokan ravintoloista, kuten Savoysta ja Silja Linen Bon Vivantista. Niissä sitä kutsutaan fiinisti semolinavaahdoksi.
  • Riista. Jari Vesivalon johtama huippuravintola Olo siirtyi käyttämään liharuuissa pääosin riistaa.
  • All day breakfast. Granolaa, avokadoleipiä ja muita kansainvälisiä aamiaisherkkuja rakastavilla on syytä hymyyn, sillä koko päivän aamiaiset ovat vuoden isoimpia ilmiöitä. All day breakfast on tarjolla yhä useammassa paikassa, eikä kukaan enää ihmettele, jos haluat syödä kulhosmoothien tai tuorepuuron päivälliseksi.
  Sisältö jatkuu mainoksen alla