Kuvat
Pekka Mustonen ja Katja Nordlund
Gustavin etusalin ikkunat näyttävät Rovaniemen kävelykadulle.
Gustavin etusalin ikkunat näyttävät Rovaniemen kävelykadulle.

Rento Gustav ei mielistele turisteja, vaan toimii trendikkäänä ravintolana paikallisille.

Ravintola Gustav avattiin Rovaniemellä viime vuonna elokuussa. Se menestyi heti Suomen parhaat ravintolat -listauksessa sijoittuen viidenneksitoista ravintola-alan ammattilaisten äänestyksessä. Edelle pääsivät helsinkiläisravintoloiden lisäksi vain yksi ravintola Turusta ja yksi Tampereelta. Myös mediassa Gustav on saanut runsaasti myönteistä huomiota keskellä korona-aikaa.

Keskustan kävelykadulla sijaitseva ravintola on sisustettu muodikkaasti. Lattian kuviolaatoitus herättää huomion, pöydät ovat vihreää marmoria ja design-valaisimet nousevat esiin metsänvihreän ja puun hallitsemasta interiööristä. Kookas baaritiski, jonka äärellä on istuimia, jakaa ravintolasalin kahtia. Valoisan etuosan isot ikkunat avautuvat kadulle, taakse jäävästä hämärästä, ikkunattomasta tilasta löytyy pöytien lisäksi muutama loosi.

Porontaljat ja kelohonka puuttuvat sisustuksesta, eikä ruokalistakaan tarjoa Lappikliseitä. Innoitus ruokiin on haettu tunturien sijaan esimerkiksi Välimereltä, Koreasta ja Lähi-idästä. On bouillabaissea, yukhoe-tartaria, muhammaraa ja labnehia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka reseptit tulevat kaukaa, ainekset ovat usein kotimaisia. Boquerones tehdään silakasta, ja bouillabaissen siika on Kuopion läheltä. Keiton ravut tulevat Pohjois-Norjasta, johon on Rovaniemeltä matkaa vähemmän kuin vaikkapa Suomenlahdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pieniä jaettavia annoksia Rovaniemen tyyliin.

”Annoksia kannattaa tilata 2–3 per ruokailija”, tarjoilijan ohjeistus kuuluu ja se tuo mieleen muutaman vuoden takaisen villityksen sosiaaliseen syömiseen. Silloin avattiin lukuisia ravintoloita, joissa listat koostuivat pienistä jaettavista annoksista.

Gustavin ruoka on kaunista ja trendikästä, mutta ei järin persoonallista. Alkuun tulee rapeakuorista juurileipää. Sen rinnalle tilaamme italialaisia ja espanjalaisia leikkeleitä, 11 e, joita on lautasella hintaan nähden niukasti. Syvänkeltainen sahramirisotto on valuvan pehmeää ja herkullista, kuten myös korealainen tartar, jonka joukossa on keltuaistahnaa ja suolattuja päärynäkuutioita. French toastin kanssa tulee mokkajäätelöä ja valkosuklaakristallia. Keittiössä työskentelee kuulemma kaupungin huippuravintolassa Sky Ounasvaarassa oppinsa saaneita tekijöitä.


Jälkiruoassa käytetään rohkeasti happamia marjoja.

Ravintoloitsijat ovat kertoneet perustaneensa Gustavin rennoksi paikaksi paikallisille asukkaille, ja tässä onnistutaan. Pöydät ovat täynnä eri-ikäisiä seurueita, perheitä ja pariskuntia.

Gustav täydentää Rovaniemen ravintolavalikoimaa trendikkäällä otteellaan. Se ei sorru Lappi-eksotiikkaan mutta ei toisaalta tarjoa paikallista erityisyyttäkään lukuun ottamatta rempseän lappilaista palvelua.

Mikä Gustav Kitchen & Bar, Koskikatu 12, Rovaniemi.

Hinta Kylmät annokset, 13–15 e. Lämpimät annokset, 13–17 e. Jälkiruoat, 9 e. Cocktailit, 10 e, mocktailit, 6 e. Viinit, alkaen 6 e/lasi.

Erityistä Kesällä ravintolan edustan terassilla paistetaan flättejä, à 12 e,jotka ovat paikan versio pizzasta.

Rahalle vastinetta ★★★

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla