Hilla, leipäjuusto ja muut pohjoisen herkut ovat Lapland Hotelsin aamiaisen sielu.
Hilla, leipäjuusto ja muut pohjoisen herkut ovat Lapland Hotelsin aamiaisen sielu.

Ulkona syöty aamiainen on yhä suositumpi. Kokosimme yhteen vinkit, missä aamiaista kannattaa nauttia juuri nyt.

Merkit olivat ilmassa jo muutama vuosi sitten. Suuren lakitoimiston emännät kertoivat, että aamusta oli tullut suosituin hetki asiakastapaamisille. Pienten lasten vanhemmat alkoivat tavata toisiaan brunssin sijaan aamiaisella ja Ruotsista kantautui tutkimustieto, jonka mukaan yhä useampi kaupunkilainen syö aamuaterian kodin ulkopuolella. Vapise brunssi, nyt tulee aamiainen.

1 Hotelliaamiainen 2.0

Poromunakasta omelettibaarista, hiilisiikaa ja marinoitua lohta leikkelepöydästä ja suloisen pieniä kampanisuja tai puolukkaleivoksia kahvin seuraan. Lisäksi röykkiö lakkoja superherkullisen uunipuuron sekaan ja kouraan lasi raikasta kuusenkerkkäsmoothieta. Kun Rovaniemeltä etelään levittäytynyt Lapland Hotels avasi hotellin Tampereelle, alkoi sen aamiaisen hehkutus. Ketjuhotellien usein "jääkaapilta" maistuvalle aamiaiselle pitkän nenän näyttävä Lapin aamupala on Tampereen ja Oulun lisäksi tarjolla myös Helsingissä ja pian Kuopiossakin, jonne Lapland Hotels avaa seuraavan hotellinsa.

  • Lapland Hotels Tampere, aamiainen 19 e.
  • Lapland Hotels Bulevardi Helsinki, aamiainen 29 e.

2 Istu ja nauti

Helsinkiläinen klassikko, Cafe Engel, tunnetaan keskieurooppalaisesta tyylistä, jossa ruuat ja juomat tarjoillaan pöytiin. Engelin aamiaisruuat ovat nousseet viime aikoina ilahduttavalle tasolle. Myös uudehkossa Caffe Ventunossa aamiainen tuodaan pöytään. Italialaistyylisen aamupalan saa koostettua esimerkiksi lämpimästä focacciasta ja rapeasta granola-annoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • Cafe Engel, Aleksanterinkatu 26, Helsinki.
  • Caffe Ventuno, Korkeavuorenkatu 21, Helsinki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 Avokadotoast, kiitos

Kahvilat ja ravintolat ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että nykyaikainen aamiainen koostuu terveellisiksi mielletyistä ruuista. Tampereen Bistro-cafe Hyggessä aamiaisen valmistaa ravintovalmentaja. Muuallakin pekonit ja munat -annokset ovat vaihtuneet granolaan, tuorepuuroon, smoothieen ja avokadoleipään. Usein listalla on myös chiavanukas ja kulhosmoothie, joita Green Hippo Cafe tekee miltei kaikissa sateenkaaren väreissä. Muita nykyaamiaisen pakollisia kuvioita ovat vegaaniset vaihtoehdot ja makeannälän tyydyttävät vohvelit tai köyhien ritarien Amerikan-serkku french toast. Siitä kahviloissa ollaan myös yksimielisiä, että listat pitää nykyisin kirjoittaa englanniksi.

  • Bistro-cafe Hygge, Itsenäisyydenkatu 3, Tampere.
  • Green Hippo Cafe, Punavuorenkatu 2, Helsinki.

4 Aamiaista illalliseksi

Maailmalla suosittu all day breakfast -käytäntö, jossa aamiaista on tarjolla koko päivän, tekee tuloaan Suomeen. Huippusuositusta Kuuma-kahvilasta saa juurileipä-avokadotoasteja ja muita nykyaamiaisen klassikoita arkisin kello kahdeksaan. Osa paikoista tulkitsee "koko päivän" väljästi, esimerkiksi helsinkiläinen Gastro Cafe Kallio kutsuu viikonlopun 14.30 loppuvaa aamiaistaan all day breakfastiksi.

  • Kuuma, Kämp Garden, Pohjoisesplanadi 33, Helsinki.

Juttu on julkaistu alun perin Glorian ruoka & viini -lehdessä 3/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla