Kuvat
Benjamin Ilmoni
Sikke'sin sisustus tuo mieleen pariisilaisbistrot. Strindbergin vanha kahvilatiski sai ravintolassa uuden elämän.
Sikke'sin sisustus tuo mieleen pariisilaisbistrot. Strindbergin vanha kahvilatiski sai ravintolassa uuden elämän.

Sikke Sumarin ja Pipsa Hurmerinnan ravintolassa on ainekset kestosuosioon.

Kuin kotiin tulisi -lausahdus toistuu ravintolaesittelyissä niin usein, että sen käyttö pitäisi melkein kieltää. Mutta silloin tällöin kielikuvalle on katetta. Kuten nyt Sikke’sissä, joka on keväällä Etelä-Helsinkiin avautunut ravintola.

Kun Sikke’siin astuu sisään, henkilökunta tulee vastaan. Eteisestä näkee keittiöön, jossa Pipsa Hurmerinta nostelee kattiloita. Televisiosta tutut ravintoloitsija Sikke Sumari ja keittiötä vetävä Pipsa eivät ole vain paikan mainoskasvoja, vaan heillä on oikeasti kädet kauhan varressa.

Salissa istuvista asiakkaista huomattava enemmistö on naisia, mikä saattaa olla sattumaa, mutta on myös mahdollista, että erityisesti naiset ovat kiinnostuneita naisten pyörittämästä ravintolasta. Myös salihenkilökunta on naisvoittoinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Ihanan lyhyt lista ja kohtuuhinnat ”, seuralaiseni toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Otamme hevosenlihasta valmistetun tartarin ja kuha-annoksen, jossa Oulunjärvestä pyydetyn kalan ohuet viipaleet on valeltu lämpimällä oliiviöljyllä. Öljy on niin hyvää, että sitä haluaisi juoda! Onneksi pöydässä on leipää, jolla saa pisarat talteen.

Ruuat eivät ole juurikaan kotiruokaa mutkikkaampia, mutta yhdistelmät ovat oivaltavia ja raaka-aineiden hankinnassa on nähty vaivaa. Mozzarella on valmistettu Italiassa samalla viikolla, pataruuassa käytetään kaninlihaa, lisukesalaatin vihreä on voikukanlehteä.

Pääruuat eivät yllä alkupalojen tasolle. Julkisuutta saaneet lihapullat ovat hiukan kuivia, ”niittylintu” ei maistu broileria ihmeellisemmältä ja sinänsä herkullisista rosmariinisilakoista saa hakea rosmariinin makua. Mutta onneksi olemme tilanneet ylimääräisiä lisukkeita. Italialaisittain valmistettu valkosipulinen pinaatti ja rapeatakin rapeammat ranskalaiset rosmariinisuolan kera ovat täydellisiä. Kuten myös simppeli vihersalaatti, jossa vinegretti on lusikoitu muodikkaasti lehtikerrosten väliin. Pipsa tuntee Yhdysvaltojen ruokatrendit, ja siellä kyseinen kastikemetodi on ollut viime aikoina esillä.

Sikke’sissä ruoka ja tunnelma ovat viehättävästi kotoisia, mutta ravintola ei ole vähääkään kotikutoinen. Paikassa näkyy ajankohtaisia suuntauksia: klassisuuden arvostus, Italia-innostus, päätösvallan palauttaminen asiakkaalle ja palvelun korostuminen. On suomen ja ruotsin kielellä kirjoitetut ruokalistat, on klassinen jako alku-, pää- ja jälkiruokiin ja mahdollisuus valita niistä mitä haluaa ja niin monta kuin haluaa. Vessassa on tuoreita kukkia ja salissa ravintoloitsija palvelee vieraita.

Jos tällaiseen ravintolaan osuisi ulkomailla, siitä kertoisi kavereille.

Mikä? Sikke Sumarin ja Pipsa Hurmerinnan vetämä Sikke’s, Tehtaankatu 34 D, Helsinki.

Hinta Alkuruuat 9,50–14 e, pääruuat 19–29 e, jälkiruuat 8–12 e, tilpehöörit 5 e.

Erityistä Baarissa on tarjolla lista-annosten lisäksi pikku ruokia ja viiniä. Menu vaihtuu tiheään, ja sunnuntaisin ravintolassa pidetään pastapäivä.

Rahalle vastinetta * * * *

Sisältö jatkuu mainoksen alla