Jos haluat munakkaastasi mehevän, paista se keskilämmöllä juuri ja juuri kypsäksi.

Moni meistä osaa paistaa munakkaan.

Mutta muutamalla niksillä arkipäivän pikalounaasta tai välipalasta saa tavallista paremman, ravintolatasoisen herkun.

Ammattikokki Jouni Toivasen mielestä nämä kolme asiaa on syytä muistaa:

  • Kaada munakasmassa keskilämmöllä lämmitettyyn pannuun. Paista vain noin 1–2 minuuttia niin, että munakas on juuri ja juuri kypsä.
  • Munakkaan tulee olla ohut. Kolme munaa ja keskikokoinen pannu on hyvä muistisääntö. Kolmen munan munakas riittää hyvin lounaaksi yhdelle henkilölle.
  • Käytä pinnoitettua paistinpannua, josta munakkaan saa ehjänä irti.

Munakas siis syntyy hyvin nopeasti, alle kymmenessä minuutissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toivasen mukaan paras lopputulos tulee, kun munakkaan paistaa keskilämmöllä. Miedolla lämmöllä kypsennetty munakas pysyy kuohkeana ja mehevänä, liian kovalla lämmöllä munakkaasta tulee helposti kuiva.

Kun munakasmassa on kaadettu paistinpannuun, munakkaan annetaan paistua noin 5–10 sekuntia, kunnes sen pohja on hieman hyytynyt. Sitten munakasmassaa aletaan liikutella kohti pannun keskustaa haarukkavatkaimella, ravistellen pannua samalla hieman toisella kädellä. Toivanen sanoo, että kun massaa siirtelee haarukkavatkaimella, munakkaasta tulee kuohkea ja se kypsyy tasaisemmin.

Lopeta paistaminen, kun munakas on juuri ja juuri kypsä. Ripottele lopuksi munakkaan päälle parmesaania ja halutessasi ruohosipulia. Munakkaan täytteeksi sopivat hyvin myös katkaravut tai paistetut sienet.

 

Parmesaanimunakas

2:lle alkuruokana tai 1:lle pääruokana

valmistusaika: 10 min

3 kananmunaa

1 rkl kermaa tai maitoa

¼–½ tl suolaa

n. ¼ tl valkopippuria myllystä

2 tl voita

25 g parmesaania

6 ruohosipulinvartta

(1 dl katkarapuja, paistettuja sieniä tai muuta täytettä)

  1. Laita hellan levy lämpenemään keskilämmölle. Riko kananmunat kulhoon. Sekoita kerma tai maito joukkoon. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  2. Raasta parmesaani ja hienonna ruohosipuli valmiiksi. Laita pinnoitettu paistinpannu kuumalle levylle ja sipaise hieman voita pintaan. Anna lämmetä.
  3. Kaada munakasmassa pannuun ja paista 5–10 sekuntia, kunnes pohja on hieman hyytynyt. Ala keräämään massaa pannun keskelle haarukkavatkaimella. Ravista pannua samalla hieman toisella kädellä. Lopeta paistaminen 1–2 minuutin jälkeen, eli kun munakas on kostean kypsää. Ripottele juusto ja ruohosipuli päälle. Lisää halutessasi vielä muita täytteitä.
  4. Taita munakas ja kippaa se lautaselle. Sivele halutessasi voisulaa päälle. Tarjoa vaikkapa tomaatti-sipulisalaatin kanssa.

Ohje: Jouni Toivanen

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Muutama munakas

Oikeesti kun ei sitä voita ja kermaa tarvi tunkea ihan joka ruokaan kilotolkulla🙄 itse käytän munakkaaseen hanakuumaa vettä. Maustan munakkaan vasta paistamisen jälkeen. Paistan munakkaan yleensä pikkuisella teflonpannulla ja pidän kantta päällä että kypsyy nopeammin. En todellakaan ala sähläämään jonkun haarukkavatkaimen kanssa. Miksi pitää tehdä helpot ruoat vaikeimman kautta? Ja tuo valkopippuri ei kuulu munakkaaseen ellei halua pilata munakasta.

  • ylös 2
  • alas 10
Metu

Paista 5 - 10 sek, ala keräämään massaa pannun kesiosaan haarukkavatkaimella????? Mitä tää tarkoittanee, millä haarukkavatkaimella, miehilläkö???  En jymmärrä.  Ite pasitan jonkun aikaa ja käännän munakkaan puolet toisen puoliskon päälle sit kun pinta on jonkun verran hyytynyt, paistinlastalla......

Sisältö jatkuu mainoksen alla