Olen aina ollut kuohuviini-ihminen. Kuohuissa on jotenkin enemmän taikaa kuin puna- tai valkoviinissä. Eräs pomoni sanoi muutama vuosi sitten, että välillä tuntuu, että teillä Glorian Ruoka & Viinissä ratkaistaan kaikki asiat samppanjalla. No, harva asia ainakaan vaikuttaa ikävämmältä lasi samppanjaa kädessä?

Pomoni kommentti oli tietysti vitsi (juomme myös tavallisia kuohuviinejä).

Listasin tähän kuohuja, joihin minulla on aivan erityinen suhde. Mitä tahansa näistä joisinkaaan jouluna tai uutenavuotena, olisin onnellinen. Ja lisäksi kuohuviini on mitä paras viini ruualle, erityisesti jouluna kun pöydässä on jos jonkinmoisia makuja kaloista kinkkuihin, laatikoihin tai uusiin ruokalöytöihin. Kuplat käyvät vähän kaikelle.

Viinejä listatessa huomasin, että yhtä lukuun ottamatta kaikki valitsemani pullot tulevat Ranskasta. Siis merci!

Heti kun loma alkaa - Heidsieck Monopole Blue Top Brut, 10,49 e/0,20 l

Työkaverillani Tuomaalla on ollut tapana tuoda viimeisenä työpäivänä ennen loman alkua meille muille pieni keltainen pullo samppanjaa. Se on ehkä ihanin joululahja, jonka olen työkavereilta saanut. Pullon kaulan ympärille on kietaista pakettinarua, jonka avaan usein heti, kun pääsen kotiin. Nyt on joulu! Juon pikku pullon ihan yksin. Se on oma erityinen hetkeni, johon en ole kaivannut ketään muita. En tiedä, onko mikään muu samppanja maistunut yhtä hyvältä kuin tuo pikku pullo. Sopii myös saunaan! (PS Tänä jouluna sain ennakkojoulusamppanjana mini-Gossetin.)

Edullinen klassikko - Anna de Codorníu Brut, 11,48 e

Jos minulla ei ole Alkon hyllyn edessä mitään kuvaa siitä, millaisen kuohuviinin haluan, otan Annan. Se on klassikko, astetta parempi peruscava Espanjasta. Maku on aivan kuiva, joten jos pidät kuivista kuohuista, veikkaan, että tämä voisi toimia sinullekin. Jouluna tästä kuohusta voi valmistaa vaikka helpon cocktailin: lorauta sekaan saman verran kirsikkaolutta, ja se on siinä. Tulee muuten nätin joulunpunaisen väristä.

Peruskuohujen parhaasta päästä - Vouvray Tête de Cuvée Brut 2012, 15,50 e

Kävin pari vuotta sitten erään viinikurssin, jossa viinikouluttaja Jouko Mykkänen maistatti meille kaikkiaan satoja eri viinejä. Maistoimme viinit tietämättä niiden hintoja. Kuohuviinipäivänä tämä pullo kiersi luokkahuoneessa, ja kun maistoin sitä, ajattelin että ei hemmetti, nyt on hyvä viini. Tätä viiniä olenkin ostanut kurssin jälkeen eniten. Pidän paahteisista, kuivista ja mineraalisista kuohuista, ja tämä on sitä kaikkea. Chenin blanc -rypäleestä valmistettu viini Loiren alueelta. Eikä haittaa yhtään, että pullokin on yksi tyylikkäimpiä.

Loistavan hinta-laatusuhteen samppanja - Jacquesson Cuvée 737 Extra-Brut, 44,90 e

Taisi olla ravintola Kuurnassa Kruununhaassa, jossa maistoin ensi kerran Jacquessonin samppanjaa, ja rakastuin heti. Maussa on juuri sitä paahdetta ja bodya, josta pidän. Lisäksi pullo maksaa reilut neljäkymppiä, mikä on tosi hyvä hinta tälle laadulle ja maulle. Tätä samppanjaa juodessa tulee ylevä olo mutta niin, että jalat ovat maassa. Samppanjan maku onkin maanläheinen ja mineraalinen.

Jos haluat yhden superhyvän - Charles Heidsieck Millésimé Brut 2000, 65,40 e

Samppanjatietäjä Essi Avellanissa on naisvoimaa ja brändin rakentamisen taitoa, joita ihailen. Nuoreksi mimmiksi hän on saavuttanut valtavasti: hän oli Suomen ensimmäinen Master of Wine (viinialan korkein mahdollinen koulutus), hän on kirjoittanut monia kuohuviinikirjoja, reissaa kuohuviinin perässä ympäri maailman työkseen... Vuosien saatossa Glorian Ruoka & Viinin toimituksessa olen oppinut paljon samppanjasta hänen kirjoittamistaan kolumneistaan. Muun muassa sen, että Charles Heidsieck on erittäin hyvä samppanjatalo, ja jos haluaa tehdä vaikutuksen keskustelussa, tuottajasta voi puhua tuttavallisesti "Charliena". Keväällä Alkon järjestämässä maistelutilaisuudessa maistoin ensi kerran tätä uutuussamppanjaa, ja ai että oli hyvää. Pitkään kypsynyt, paahteinen ja hedelmäinen. Jos haluat vain yhden superhyvän pullon, ota tämä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa inspiroidun kahviloista, cocktaileista ja hetkistä, jotka saavat elämän maistumaan entistäkin paremmalta. Olen merta, joogaa ja laiskoja aamuja rakastava ruoka- ja ravintolatoimittaja. Kirjoitan juttuja mm. Glorian ruoka&viinin, ja syksyllä tuomaroin uudessa Haasta Hans -ohjelmassa Välimäen sapuskoja. Kerrothan juttuvinkkejä ja toiveita outi.vaisanen@sanoma.com. Instagram @drinklikeagirl

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla