Vuoden alussa julkaistaan aina kasapäin kansainvälisiä ruokatrendilistauksia. Tänä vuonna ennustetaan pienpanimo-oluiden, viskin, ginin, artesaanivodkan ja kylmäuutetun kahvin jatkuvaa nousua. Teepuolella nousija on matcha.

Matcha on japanilainen vihreä tee, ja tuttu sushiravintoloista. Toisin kuin muut teet, matcha ei näytä teenlehdiltä vaan vaaleanvihreältä puuterilta.

Joku voisi kysyä, mitä uutta matchassa muka on. Sillähän on juuret satojen vuosien takaa. Ja matcha-buumihan alkoi vuonna 2014 (meillä Suomessa) tai jo 2013 (esimerkiksi Jenkeissä).

Ruokatrendit uudistuvat kohtalaisen hitaalla syklillä (jopa nyt ruokahipsterien kultaisena kautena), ja kiinnostavinta onkin, kun jokin trendi breikkaa niin, että se siirtyy ravintoloista ja ruokamaailman sisäpiiriläisiltä kaikkien keittiöihin. Kävisiköhän matchalle tänä vuonna niin? Tulisiko siitä chai-latte 2015?

Matcha-trendin uusimpia ilmentymiä on matcha-latte. Eli latte jossa on espresson sijaan matcha-jauhetta. Maistoin ensimmäisen matcha-latteni puolitoista vuotta sitten Starbucksissa Shanghaissa. Ensi hörppäyksillä se muistutti minua sushiateriasta ja merilevän mausta, ja vinksahtaneinta oli se, että maku yhdistyi maitoon ja sokerin makeuteen.

Matcha on vähän kuin korianteri: joko rakastat tai vihaat sitä. Minut jokainen matcha-latte ensimmäisen jälkeen on koukuttanut taas vähän enemmän.

Toissa viikolla tilasin matcha-latten Helsingin kahvila Andantessa. Se oli ilmiömäinen, ehkä kaunein "kahvi" jonka olen koskaan juonut. Kiinasta kotoisin oleva barista taituroi latten pinnalle nallen! Siitä vaikuttuneena kysyin, kuinka hän valmistaa juoman: täysmaidosta, sokerista ja matcha-jauheesta. Aika yksinkertaista.

Testasin reseptin pian kotiin päästyäni.

PS Kuulin juuri, että Museokadun uudesta Mizu-kahvilasta saa matchalla maustettua (supertrendikästä) kääretorttua. Matcha-jäätelö syntyy kotonakin, kun sekoitat matcha-jauhetta vähän pehmenneeseen vaniljajäätelöön.

Matcha-latte

1 annos

Valmistusaika: 5 minuuttia

2 dl täysmaitoa

1-1 1/2 tl matcha-jauhetta

2 tl sokeria

1. Kuumenna kaikki ainekset kattilassa mutta älä kiehauta. Sekoita, niin että sokeri ja tee liukenevat.

2. Vaahdota maidon pinta ilmavaksi sähköisellä maidonvaahdottimella tai vispilällä. Muutamat kuplat riittävät, sillä paksu höttöpilvi ei maistu hyvältä.

Voit tallentaa matcha-latten reseptin omaan Soppa-keittokirjaasi tästä!

Kommentit (2)

Pyry Kontio
Liittynyt21.1.2015
3/2 | 

Pieni korjaus: sushiravintoloissa tarjottava tee ei ole yleensä matchaa vaan kona-chaa. Matcha valmistetaan hienoimmista varjossa kasvatetuista teenlehdistä, kun sushiravintoloissa usein ilman lisämaksua tarjolla oleva teejauhe on paljon halvemmista paloista jauhettua :) Maku on toki samantapainen.

Juodaan matchaa, matcha on hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa inspiroidun kahviloista, cocktaileista ja hetkistä, jotka saavat elämän maistumaan entistäkin paremmalta. Olen merta, joogaa ja laiskoja aamuja rakastava ruoka- ja ravintolatoimittaja. Kirjoitan juttuja mm. Glorian ruoka&viinin, ja syksyllä tuomaroin uudessa Haasta Hans -ohjelmassa Välimäen sapuskoja. Kerrothan juttuvinkkejä ja toiveita outi.vaisanen@sanoma.com. Instagram @drinklikeagirl

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla