Kello kaksi yöllä viikkasin päiväpeiton sängyn viereen lattialle. Kävin siihen selälleni ja rullasin tyynin pääni alle niin, että olematon ilmavirta viilensi niskaa sen, minkä pystyi. Olisiko lautalattia viileämpi kuin sänky? Kuinka mahtava Tempur-patja onkaan, helteellä siinä makoilu tuntuu kuin uppoaisi kuumaan muovailuvahaan.

Puolen tunnin päästä paikkani puutuivat (lattialla ei voi nukkua kuin selällään) ja palasin kuuman muovailuvahan syleilyyn. Suihkuunkaan ei jaksanut mennä. Taas.

En varmaan ole ainoa, jolla viime yöt ovat menneet pyöriessä?

Tuli mieleen toukokuinen lomani Keralassa Intiassa. Siellä monsuunikausi oli juuri alkamassa. Päivällä mittari nousi 35 asteeseen, sitten satoi saavista tunnin pari. Ensin sade ja salamat masensivat, mutta pian opin nauttimaan niistä. Ukonilma oli niin voimakas, että sille oli antauduttava. Rullattava joogamatto istuimeksi ja vain seurattava, kun palmut kylpivät.

Intialaisilla on oiva keino helteen helpottamiseen: suolainen lassi. Se on periaatteessa sama kuin vaikka mangolassi, mutta siinä ei käytetä hedelmiä ja sokerin sijaan juomaan lisätään ripaus suolaa. Jostain syystä tilasin Kovalamin ja Varkalan rantabaareissa silti mangolassin. Ja papaijalassin. Onko Intian keittiön kliseet minussa tosiaan niin syvällä, että lassinkin on oltava makeaa?

Kotona Suomessa suolainen lassi tuli puheeksi työkaverini Teemun kanssa. Hän kertoi maustavansa juoman tillillä ja valkosipulilla. Tarinasta inspiroituneena kehittelin heti oman versioni kotona, mutta jätin valkosipulin pois. Ja juoma todellakin toimii helteellä ja kaiken lisäksi maistuu kivan eksoottiselta.

Ukkosti tai paistoi, minä ja lassi olemme valmiit!

 

Suolainen tillilassi

1 lasillinen

Valmistusaika: 5 minuuttia

1 1/2 dl turkkilaista jogurttia

tilkka limetin mehua

pari tillinoksaa

ripaus suolaa

mustapippuria

kourallinen jäitä

1. Sekoita aineksia tehosekoittimessa pari minuuttia, kunnes juoma on aivan samettista.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa inspiroidun kahviloista, cocktaileista ja hetkistä, jotka saavat elämän maistumaan entistäkin paremmalta. Olen merta, joogaa ja laiskoja aamuja rakastava ruoka- ja ravintolatoimittaja. Kirjoitan juttuja mm. Glorian ruoka&viinin, ja syksyllä tuomaroin uudessa Haasta Hans -ohjelmassa Välimäen sapuskoja. Kerrothan juttuvinkkejä ja toiveita outi.vaisanen@sanoma.com. Instagram @drinklikeagirl

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla