
Haluatko maustesilakkasi täyteläisessä kastikkeessa vai raikkaan etikkaisina?
Olen silakansyöjänä lähes kaikkiruokainen. Siksi olikin hauskaa päästä kokeilemaan silakkarakkauden rajoja viikonloppuna Stadin Silakkamarkkinoille.
Silakkamarkkinat järjestetään tänä vuonna 278:nnen kerran. On kirjattu, että vuodesta 1743 Helsingin Kauppatorille on kokoonnuttu syksyisin myymään ja hankkimaan silakoita ja niistä tehtyjä herkkuja. Markkinat kestävät viikon ajan, sunnuntaista lauantaihin. Tänä vuonna viimeinen markkinapäivä on 10.10.
Markkinoiden aloituspäivänä valitaan silakkatuotteiden joukosta Vuoden maustekala ja Vuoden silakkayllätys. Sitä varten kootaan raati, joka arvioi eri kalatuotteita ja valitsee joukosta mielestään parhaat.
Sain tilaisuuden osallistua ruokatoimituksen edustajana vuoden 2020 silakkaraatiin. Arvioitavana oli 24 kalatuotetta, jotka oli jaettu maustesilakoiden ja silakkayllätysten kategorioihin. Kustakin kalasta arvioitiin makua, rakennetta, tuoksua ja ulkonäköä antamalla niille pisteitä yhdestä viiteen.
Laatu oli huikea. Kaikkien kilpailussa mukana olleiden kalojen tuoksu oli raikas, ulkonäkö houkutteleva ja maku viimeistelty. Perinteisissä maustekaloissa oli vaihtelua lähes ainoastaan suolaisuudessa, mausteisuudessa ja rakenteen pehmeydessä. Silakkayllätyksissä oli sen sijaan monenlaisia tuotteita aina kirkasliemisistä majoneesipohjaisiin.
Kysymykseksi nousikin se, millaisena kukin meistä maistajista silakkansa haluaa. Minkälainen tuoksu houkuttaa ja maku saa santsaamaan?
Maistellessa silakoita toisensa perään minulle kirkastui, että pidän eniten raikkaasti maustetuista kaloista. Parhailta tuntuivat vienon etikkaiset, joiden maussa tuntui katajanmarjaa, piparjuurta, inkivääriä tai roseepippuria ilman, että kalan oma maku jäi peittoon.
Mutta joukosta löytyi myös monta makoisaa silakkatuotetta, jossa kalat oli upotettu nahattomina fileinä paksuun ja täyteläiseen, yllättävästi maustettuun kastikkeeseen.
Mitkä tuotteet sitten voittivat kisan? Vuoden Maustekala -sarjan pääpalkinnon sai Vento Aalto silakoilla, joissa oli luonteikas maku ja rohkeasti mausteita. Silakkayllätys-sarjan voitti puolestaan Toni Rantamaa, jonka Ämmäkarin silakka yhdisti napakat kylmäsavustetut kalat ja täyteläisen kastikkeen.
Itse kalastajille Silakkamarkkinat on tärkeä keino saada tuotteensa myyntiin. Meille muille se on hyvä muistutus mahtavasta lähikalasta, jonka syöminen on ekologista ja pieni teko, jolla voi vaikuttaa Itämeren tilaan.
WWF:n Kalaoppaan mukaan syömme tällä hetkellä vain 300 grammaa silakoita henkeä kohden vuodessa. Se on vähän.
Onneksi oman silakankulutuksen nostamiseen on helppo ratkaisu – syödä silakoita siinä muodossa missä ne maistuvat. Omassa keittiössä voi kokeilla vaikka näitä: Helppoja tomaattisilakoita, joiden ideana on, että pitkän kypsennyksen aikana ruodot pehmenevät. Kirkkaaseen, ginillä maustettuun liemeen säilöttyjä katajanmarjasilakoita. Sekä tietysti rapeiksi paistettuja silakoita, jotka ovat nopein tie silakoiden himoon.
PS Lisää tietoa kilpailun voittajista voi lukea täältä!
Inkiväärin tilalla laittaisin mieluummin kanelia ja reilusti.