Kirjoitukset avainsanalla vappu

Leivoin tänään Soppalivessä oman suolaisen lempipiirakkani, simppelin ja mureapohjaisen juustopiirakan. 

Kyseisessä piirakassa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, paitsi tapa, jolla se tarjotaan. Juustopiirakka muuntautuu nimittäin juhlan mukaan sen avulla, mitä sen päälle tarjoiluvaiheessa laitetaan. Salaateista parhaiten toimivat pienilehtiset versosalaatit, jotka tekevät piirakasta kepeän ja kauniin. Versojen lomaan sopivat puolestaan kauden hedelmät paloiteltuna: keväällä rypäleet ja talvella viikunat. Koska mehevää juustotäytettä pukee pieni rapeus, pinnalle voi ripauttaa siemeniä tai kevyesti paahdettuja pähkinöitä.

Piirakka kannattaa leipoa irtopohjaiseen piirasvuokaan, josta sen voi siirtää vadille. Jos et omista sellaista vuokaa, voit valmistaa piirakan tavalliseen irtopohjaiseen kakkuvuokaan.

Pohjataikinan teko käy kätevästi monitoimikoneen leikkuuterällä, joka hienontaa kylmän rasvan nopeasti jauhojen joukkoon. Yhtä hyvin taikinan voi valmistaa myös ilman konetta eli nyppimällä ainekset yhteen. Sitten se onkin valmis taputeltavaksi vuokaan.

Esipaistamisen ansiosta pohjasta tulee murea ja herkullinen. Jotta taikina ei valahtaisi piirakkavuoan reunoilta, se jäähdytetään kunnolla jääkaapissa kiinni vuokaan ennen paistamista. Sieltä piirakka siirretään vuokineen kylmänä suoraan kuumaan uuniin. Juuri tämän vuoksi metallinen vuoka on turvallisin vaihtoehto: se kestää nopean lämmönvaihtelun vaurioitumatta.

Pohjan ollessa uunissa ehtii sekoittaa helpon täytteen vahvasta juustoraasteesta, kermasta, kananmunista ja mausteista. Se kaadetaan esipaistetun pohjan päälle ja paistetaan kypsäksi.

Tänään vappuaattona laitoin pinnalle helpon parsasalaatin, joka koostui versoista, nopeasti voissa paistetuista ja sitruunalla maustetuista parsoista sekä siemenistä. Yhtä hyvin parsojen tilalla olisivat toimineet vaikka kypsät lohkotut päärynät. 

Jos kokeilit ohjetta, kerro mitä pidit! Soppalive-tallenne on nähtävillä Soppa365:n instastoorissa vuorokauden ajan.

Hauskaa vappua kaikille!

 

Juustopiirakka

8 palaa

valmistusaika: 15 min + 30 min taikinan jähmettyminen ja 30 min paistaminen

Pohja

125 g voita tai leivontamargariinia

2½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1–2 rkl kylmää vettä

Täyte

2 dl kermaa (kuohu- tai ruokakermaa)

3 kananmunaa (M-koko)

150 g vahvaa juustoa raastettuna (esimerkiksi goudajuustoa, cheddaria tai mustaleimaemmentalia)

¼ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 tl sitruunamehua

Päälle

1 rs (70 g) versoseosta

2 rkl siemensekoitusta

Paistetut parsat

1 pkt (250 g) parsaa

vettä kiehauttamiseen

1 rkl voita

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 tl sitruunankuorta hienoksi raastettuna

  1. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan tai - kakkuvuoan (halkaisija 26–28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Aseta se vuokaan.
  2. Paloittele jääkaappikylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Aja ainekset leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka koneen käydessä ja anna koneen pyörähtää, kunnes taikinasta muodostuu pallo. (Voit myös valmistaa taikinan nyppimällä kylmän rasvan, jauhot ja leivinjauheen muruiksi sormin ja lisäämällä sitten joukkoon veden.)
  3. Taputtele taikina jauhotetuin sormin leivinpaperin päälle vuokaan ohueksi kerrokseksi. Varmista, että taikina ulottuu vuoan reunoille ainakin parin sentin korkeudelle. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna taikinan jähmettyä vuokaan ainakin puoli tuntia. (Jos olet valmistanut taikinan käsin ja ainekset ovat lämmenneet, jähmettymiseen kuluu kauemmin.)
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pistele pohja kevyesti haarukalla ja nosta se sitten jääkaappikylmänä suoraan uunin alimmalle tasolle. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  5. Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita kerma, munat, juustoraaste, mausteet ja sitruunamehutilkka keskenään. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle.
  6. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 18–20 minuuttia.
  7. Anna piirakan jäähtyä noin vartti ennen kuin irrotat sen vuoasta vadille.
  8. Valmistele parsat. Napsauta parsoista kuivat varrenpäät irti. Keitä parsoja kiehuvassa vedessä paistokasarissa noin 2 minuuttia. Kaada vesi pois ja lisää tilalle voinokare. Paista parsat ahkerasti käännellen voissa kauniin värisiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuoriraasteella. Jäähdytä ja paloittele.
  9. Päällystä valmis piirakka versoseoksella, paistetulla parsalla ja ripauksella siemensekoitusta.

Vinkki: Paistettujen parsojen tilalle sopivat esimerkiksi rypäleet tai lohkotut kypsät päärynät.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla