Kun lapset olivat pieniä, otin tavaksi leipoa öisin tai päiväuniaikaan. Kun talo oli hiljainen eikä kukaan tarvinnut mitään, oli rentouttavaa vallata keittiö ja miettiä rauhassa, mitä sitä haluaisikaan tehdä. Ainoa hankaluus oli, ettei leivonnasta saanut syntyä ääntä. Ainakaan, jos ei juuri sillä hetkellä toivonut apulaisia mukaan.

Aloin leipoa hiljaisesti, eli ilman vatkainta ja monitoimikonetta. Samalla huomasin, että moni tuttu leivonnainen, joka perustui vaahdotettavaan taikinaan, onnistui myös ilman vatkausta.

Jollain tavalla alkoi tuntua, että hiljainen leivonta on myös helpompaa leivontaa. Kun vatkainta ei tarvita, säästyy aikaa ja tiskiä. Aika monet hiljaisista leivonnaisista voi nimittäin tehdä yhdessä kulhossa.

Jos taikina perustuu rasva-sokerivaahtoon, voi leivonnaisen oikaista hiljaiseksi. Rasva notkistetaan mikroaaltouunissa pehmeäksi, jonka jälkeen joukkoon sekoitetaan vispilällä sokeri ja mahdolliset kananmunat. Kun rasvaa ei sulata aivan kokonaan, sen sisältämä neste ei pääse haihtumaan, jolloin pohjasta tulee pehmeä. Jos vaikkapa piirakkapohjan tekisi sulatetusta rasvasta, lopputulos saattaisi olla niin kova, että lusikka taipuu kaarelle kun yrittää lohkaista palaa suuhunsa.

Toki voita notkistavasta mikroaaltouunista syntyy hieman ääntä. Tämänkin voi välttää ottamalla rasvakimpaleen huoneenlämpöön hyvissä ajoin, eli vaikka pari tuntia ennen leipomista.

Osa hiljaisista leivonnaisista leivotaan öljyllä. Niihin kannattaa valita neutraalinmakuinen perus-rypsiöljy tai hyvin mieto oliiviöljy, joiden maku ei puske taikinasta läpi. Tällöin taikinan pehmeydestä vastaa jugurtti tai piimä, tai vegaaninen jugurtti. Mummolatyyliset maustekakut ovat automaattisesti hiljaisia. Koska ne eivät sisällä kananmunia, ne saa öljyllä ja kaurapohjaisella jugurtilla helposti veganisoitua.

Nykyisin leivon makeita leivonnaisia ilman ihmeempää syytä huomattavasti harvemmin kuin ennen, mutta kun leivon, teen sen useimmiten hiljaisesti. Pidän nimittäin hiljaisuudesta ylipäänsä. Ja helppoudesta. Sitä paitsi oikoteiden löytäminen leivonnassa tuottaa edelleen iloa.

Jos innostut, kokeile hiljaisia muffineita, donitseja, piirakkaa tai kakkua. Kun ääntä ei kuulu, vain tuoksu kertoo että valmistumassa on jotain hyvää.

Kuva: Ninna Lindström, Kodin Kuvalehti

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla