Pata uuniin ja ulkoilemaan! Ruokamaailma on täynnä aiheita, jotka toistuvat vuosittain. Yksi niistä on patasesonki, joka alkaa vuorenvarmasti joka marraskuu. Vaikka lähes kaikki sanakäänteet on jo käytetty itsekseen hitaasti hautuvista, herkullisen täyteläisistä ja mausteisista talvipadoista, en ole valmis luopumaan aiheesta.

On oikeastaan erikoista, että pataruoat ovat lemppareitani. Koulussa pelkäsin pataruokapäiviä enemmän kuin hiihtokisoja. Sitkeä liha oli jotain sellaista, jonka syömisestä en selvinnyt ilman kyyneliä. Mummolassa yritin opetella pitämään karjalanpaistista, mutta söin oikeasti mieluummin perunoita pelkällä liemellä.

Tämä sunnuntaipata on yksi variaatio peruspadasta, jossa on sekä pitkän haudutuksen vaativaa lihaa että juureksia. Burgundinpadalta on lainattu pekoni ja punaviini, syksyltä kuivatut suppikset, mummolasta laakerinlehdet. Ei siis mitään ihmeellistä, mutta taivaallisen hyvää. Salaisuutena on yhteensä neljän tunnin haudutus, joka saa sitkeimmänkin lihan mureutumaan. Tomaattisen liemen happamuus taas pitää huolen, etteivät juurekset hajoa kypsyessään. Niille riittää tunti pari. Isot, kiinteät mutta pehmeät juureskimpaleet maistuvat herkullisilta, vaikka ovat luovuttaneet makuaan myös liemeen.

Padan voi jättää hyvin porisemaan hiljaa (ainakin, jos sattuu omistamaan induktiolieden) siksi aikaa, kun käy ulkoilemassa. Jos hellan käyttö tällä tavoin arveluttaa, pata hautuu hyvin myös 125-150-asteisessa uunissa. On vielä yksi parempi keino. Nimittäin hauduttaa pata päivää ennen tarjoilua ja lämmittää se sitten vain uudelleen tarjolle. Tällöin se kannattaa kumota vaikka teräskattilaan, jäähdyttää hyvin ja säilyttää jääkaapissa. Kukaan ei estä siirtämästä sitä takaisin valurautapataan ja lämmittämään siinä uudelleen. Jos siis haluaa nostaa padan klassisesti keskelle pöytää yhteisesti ammennettavaksi. Uudelleen lämmitetyssä padassa maku on tunnetusti vielä parempi kuin vastahautuneessa.

Ihania patapäiviä <3

 

PS Tein viime syksynä Kodin Kuvalehteen pataruokajutun, josta jäi käyttöön aivan mahtava kasvispataohje, haastateltavana olleen Ulkar Aghayevan azerbaijanilainen äcäbsändäl. Kannattaa kokeilla sitäkin!

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla