Lähes jokaisella keittiössä viihtyvällä on takataskussaan suolaisen piirakan ohje. Sellainen, johon tarttua, kun ei tiedä mitä leipoisi tai haluaa vain tehdä varman valinnan.

Myös omassa taskussani on muutama vakkari, joista useimmat ovat kasvispiirakoiden reseptejä. Punajuuri-sinihomejuustopiirakka toimii juhlissa pieninä paloina ja peltivihis sopii vegaaneille. Molempia voi muunnella loputtomiin täytteitä vaihdellen. Käytännöllisin kaikista on kuitenkin sipulipiirakka.

Yhteistä näille piirakkaohjeille on tekotapa. Murea pohja valmistuu nimittäin parhaiten monitoimikoneessa leikkuuterällä. Nopeampaa tapaa suolaisen piirakkataikinan tekoon on turha etsiä. Toki kaikki taikinat voi tehdä myös perinteisesti nyppimällä voin ja jauhot. Monitoimikoneella tehtynä lopputulos on kuitenkin tasaisempi. Tärkeää on pyöräyttää taikina nopeasti, eikä jättää sitä koneeseen möyhentymään. Niin kylmä voi ei lämpene eikä taikinaan muodostu turhaa sitkoa. Taikinapallo on valmis kaulittavaksi saman tien.

Tässä sipulipiirakassa yhdistyy monta asiaa. Se sopii kasvissyöjille (joille käy kananmuna ja juusto), on helppo ja herkullinen. Vaikka reseptissä puhutaan glögikemujen hitistä, piirakka maistuu milloin vain viinilasillisen tai iltateen kanssa. Pohja on ihanan ohut, maukkaan mureneva ja herkullisen voinen. Päälle tulevat sipulit haudutetaan siiderissä, joka antaa täytteeseen sekä makeutta että raikasta hapokkuutta. Sitä paitsi, sipuli on melkein aina sesongissa, joten miksei tämä piirakkakin.

Pellillisestä riittää isolle joukolle. Paitsi jos tarjoat piirakan uunituoreena, sillä silloin palat hupenevat huomattavasti nopeammin.

 

PS Lupasin kehitellä tähän piirakkaan sopivan gluteenittoman pohjan. Teen sen pian ja päivitän vinkiksi ohjeeseen. Sitä ennen tässä resepti gluteenittomaan palsternakkagaletteen, joka on myös vegaaninen!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla