Tämä syksy tulee jäämään monelle mieleen ainakin omenoista. Meidänkin pihalla on kaksi puuta, jotka ovat tuottaneet kymmeniä ämpärillisiä pulleita omppuja. Kuuman kesän omenat olisivat varmaan jääneet pienemmiksi ilman kastelua: vedimme kuivina päivinä letkun suoraan kaivosta puiden juurelle. Satoa kerätään nyt.

Vaikka voisi kuvitella, että omenatulva olisi innostanut kokeilemaan jotain erityisiä omenaherkkuja, tilanne on ollut oikeastaan päinvastainen. Elämän peruskiire ei häviä satokauden ajaksi. Melkein joka päivä on pitänyt joko käsitellä pari ämpärillistä omenoita tai löytää niille halukas ottaja, koska lämpiminä päivinä hedelmät pilaantuvat nopeasti puiden juurille. Onneksi ottajia on löytynyt ja omppujen kanssa puuhailukin on tuntunut hauskalta.

Jotta homman on voinut ottaa rentoutumisen kannalta, olen säilönyt omenoita autopilotilla. Siis niin, ettei tarvita miettimistä tai ylimääräisiä aineksia, jotka edellyttäisivät kauppareissua. Musiikki soimaan, omenat kylpyyn keittiöaltaaseen ja veitsi käteen.

Omenapiirakoista ovat houkutelleet eniten sellaiset, jotka eivät vaadi vatkainta, monta astiaa tai edes kovin paljon aikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi sekoitettava peltipiirakka ja sen vegaaninen versio sekä kauratoskaomenoilla päällystetty piirakka.  

Hillosta olen tehnyt sellaista, joka varmasti kuluu jääkaapista: ei paloja, ei erikoisia mausteita, ei liikaa sokeria. Siihen tarkoitukseen syntyi kaneliomenahillo.

Käytännöllisin kaikista on kuitenkin omenasose. Lapset syövät sitä paljon viilin kanssa, joten olen täyttänyt pakastinta kuorineen lohkoista keitetyllä omppusoseella. Kattilallisten oheistuotteena on valmistunut vispipuuroa. Molempien ohjeet löydät täältä.

Kun soseesta on tehnyt tarpeeksi paksua (mahdollisimman vähän vettä kattilan pohjalle), sitä on voinut käyttää omenarahkaan ja kakuntäytteeseen. Työkaverini Anun ihana omenavoi on jäänyt vielä haaveeksi, mutta sen sijaan olen maustanut omenasoseherkkuja samaan tapaan lakujauheella. Toimii!

Ensi vuonna, jos tilanne on sama, ajattelin viedä omenoita ensi kertaa tuoremehuasemalle. Mutta tämä omppusyksy toimii näin.

 

PS Apua omenatulvan kanssa säätämiseen saa muun muassa Omenasiepparilta, https://www.facebook.com/omenasieppari/

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla