Pääsiäinen on kevään suurimpia ruokajuhlia, mutta innostun silloin yleensä enemmän jostain ihan muusta kuin ruuasta. Valo tulvii ikkunoista ja aika pysähtyy hetkeksi. Paras ruoka tuntuu olevan jotain sellaista, joka ei sido ketään keittiöön tai aikatauluihin. Jota voi tehdä rennosti ja silti saada aikaiseksi jotain ihanaa.

Yksinkertainen vakkaririsottoni pysyy siksi pääsiäispöydässä vuodesta toiseen. Tämä sitruunarisotto toimii yllättävän hyvin ilman viiniä (sitä voi halutessaan lisätä), mutta ihanuuden ydin on sama kuin klassisessa risotossa. Risoton tulee olla kuumaa ja valuvaa, riisit irtonaisina mutta kuitenkin osana samaa sakean liemevää kokonaisuutta. Parasta on, kun risotossa on vielä hieman purutuntumaa jäljellä. Ei niin, että riisi tuntuu raa’alta vaan niin, ettei kukaan voi sekoittaa tätä ruokalajia riisipuuroon.

Risoton kermainen rakenne on peräisin pehmeästä vuohenjuustosta, joka korvaa voin ja parmesaanin. Sen tehtävänä on vain pehmentää sitruunan puraisua, ei maistua itsessään. Sitruunan määrässä ei sen sijaan kannata säästellä. Toki jos pöydässä on pieniä lapsia, vähempikin sitruunaisuus riittää, jotta risotto maistuu kaikille.     

Timjamilla, salottisipulilla ja vuohenjuustolla höystetty sitruunarisotto sopii paistetun kalan, broilerin, karitsan paahtopaistien tai paahdettujen parsojen rinnalle. Risotto maistuu kuitenkin myös ihan sellaisenaan, väli- tai pääruokana, syvältä lautaselta hitaasti haarukoituna. Mieluiten kuitenkin höyryävän kuumana, ennen kuin riisi on ehtinyt imaista liemet lautaselta.

Raikasta pääsiäistä <3

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla