Tänä jouluna moni askartelee piparkakkutalon tilalle talon suklaasta tai jostain ihan muusta. Mietimme toimituksessa, mistä kaikesta olisikaan talon aineksiksi.  

Pieni lakumökki alkoi siinnellä mielessä. Sellainen simppeli ja söpö, yhden led-kynttilän menevä savusauna, jonka rakentaminen ei veisi hermoja tai ylenpalttisesti aikaakaan.

Karkkihyllyltä tarttui mukaan täytelakuja, joiden ajattelin tavallista lakua pehmeämpinä taipuvan paremmin käsittelyyn. Mitä en tullut ajatelleeksi oli, että täytelakujen pinta on kiiltävämpi kuin tavallisten, jolloin ne luistelivat toistensa päältä heti kun silmä vältti. Sitä paitsi täytelakut eivät muistuttaneet mustuneita seinähirsiä vaan ainoastaan, no, täytelakuja.

Siis uudestaan lakuostoksille. Onneksi tämän piskuisen savusaunan rakennuskustannukset eivät ole järin suuret, sillä pienimpään vaihtoehtoon tarvitaan vain 12 lakupötköä. Plus tietenkin katto- ja alustalakut, joista jokunen saattaa joutua luontaisen hävikin uhriksi.

Lakujen lisäksi rakenteluun tarvittiin kasa cocktailtikkuja. Ensimmäiseen versioon käytin myös Confetin kirkasta elintarvikeliimaa, jota saattoi helposti levittää tikulla lakujen väliin. Vaikka liimaa käyttäisikin osien kiinnittämiseen, tikkuja tarvitaan pitämään talo pystyssä.

Toinen versio valmistui kokonaan ilman liimaa. Sain avukseni myös toisen lakufriikin (jonka kädet näkyvät kuvassa).

Kun kattolevyistä törröttäviin katkaistuihin cocktailtikkuihin asennoitui rakennusnauloina, ei karkea lopputulos enää harmittanut niin paljon. Kattolevyjen (eli lakumattopalojen) kuivahtaessa niitä saattoi taivutella katoksi mielensä mukaan.

Sitä paitsi pikku savusauna näytti kutsuvalta valon tuikkiessa seinähirsien välistä!

Tässä on idean ainekset kaikille rakentelijoille. Samalla systeemillä saa tehtyä vaikka pilvenpiirtäjän tai reilumman talon. Jos haluaa katosta napakamman, voi sen tehdä kerrostetuista lakumatoista tai samoista lakupötköistä kuin seinätkin. Nämä hentoiset kattolevyt eivät nimittäin kestä marraskuun myrskyjä tai kovaa kohtelua. 

Entä ikkunat? Pitää jättää jotain ratkottavaa seuraavaan kertaan.

 

PS Oikeassa savusaunassa ei kuulemma ole savupiippua! Pahoittelut vajavaisesta arkkitehtuurista. Ehkä tämän saunan savuisuus johtuukin siitä, että savupiippu on umpinainen?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla