"Onhan meillä sitten aurajuustoa siihen keittoon?"

Kun hellalla kiehuu kattilallinen punajuurikeittoa, tavallisin kysymys liittyy sen kanssa tarjolla oleviin höysteisiin. Jos ne ovat kohdallaan, soppa maistuu koko perheelle.

Mikä parasta, keitto on hyvin helppo tehdä. Ja jos valitsee käyttöön laarin isoimmat punajuuret ja porkkanat, valmisteluihin kuluu noin vartti. Hellalla keitto saa porista rauhassa vaikka parikin tuntia, mutta jos pitää lämmön tarpeeksi alhaisena, ei kypsymistä tarvitse vahtia. 

Kokkasin tänään Soppalivessä Instagramin @soppa365-sivulla perheemme tavanomaisen satsin punajuurikeittoa. Siitä riittää neljälle hengelle ainakin kahdelle aterialle. 

Sosekeittojen tapaan tämäkin sopii hyvin muunneltavaksi. Voit käyttää vaihdella kasvisten määriä, mausteita ja käyttää maun pyöristämiseen halutessasi sulate- tai tuorejuustoa tai kasvikermaa. Höysteeksi sopivat siemenet, pinaatti, versot, nokare turkkilaista jogurttia. Tai sinihomejuusto, joka on tunnetusti hyvä makupari punajuurelle. 

Jos et omista isoa kattilaa tai haluat tehdä pienemmän annoksen, voit hyvin vain puolittaa ainesten määrän. Mutta älä jätä porkkanoita pois, sillä ne tekevät keitosta samettisen pehmeän ja ihanan makean.

 

PS Punajuurikeittoaiheinen Soppalive on nähtävillä Soppa365:n Instagram Storyssa perjantaihin 3.4.2020 puoleenpäivään saakka!

 

Punajuurikeitto

8–10 annosta

15 min + 1 t 30 min kypsentäminen

1 kg punajuuria

1 kg porkkanoita

1–2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

noin 1 l vettä

1–2 kasvisliemikuutiota

2 tl yrttisekoitusta (esim. Provencen)

½ tl mustapippuria

1 rkl viinietikkaa

1–2 dl kermaa

Lisäksi:

sinihomejuustoa tai turkkilaista jogurttia, siemensekoitusta ja versoja

  1. Kuori kasvikset ja pilko ne ronskeiksi paloiksi. Kumoa ne leikkuulaudalta vähintään viiden litran vetoiseen kattilaan.
  2. Lisää öljy. Kuumenna hellalla ja paista kasviksia keskilämmöllä ahkerasti käännellen noin viisi minuuttia, kunnes kattilasta nousee hyvä paahteinen tuoksu.
  3. Lisää päälle vettä niin paljon, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio ja mausteet, mutta älä vielä etikkaa (tilkkakin saattaa hidastaa juuresten kypsymistä).
  4. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 1 t 30 min. Tarkista punajuurten kypsyys haarukalla. Lisää viinietikka. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää joukkoon kerma. Tarkista maku.
  5. Tarjoa haluamiesi höysteiden kanssa.

Vinkki! Jäähdytä loppu keitto nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa ja säilytä jääkaapissa kattilassa. Tällä tavoin keitto säilyy ainakin kolme päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla