Mitä sinä teet ensimmäisistä raparpereista? Aika moni upottaa ne piirakkaan, niin minäkin.

Tänä keväänä olen leiponut jo monta piirakkaa ruokakuvauksiin, mutta vasta yhden omaan käyttöön. Naapuri oli jättänyt postilaatikon viereen muovikassillisen ylimääräisiä raparpereitaan otettavaksi, ja nappasin kiitollisena sieltä kuusi vartta. Niistä kolme meni piirakkaan ja kolme jäi pöydälle odottamaan. Ennen kuin ehdin miettiä, mitä niistä tekisin, pätkin ne kattilaan. Päälle vettä ja kiehumaan.

Tein vispipuuroa paljon silloin, kun lapset olivat pieniä. Isovanhemmilta saaduista raparpereista, pihalla kasvaneista aronioista ja joskus mustaherukoista. Sitten se unohtui, en tiedä miksi.

Nyt kattilassa kiehui pitkästä aikaa raparperivispipuuron alku. Perään mannasuurimot (toimii muuten melkein yhtä hyvin myös kauramannalla), suola ja sokeri. Tällä kertaa ripautin mukaan myös kardemummaa. Kun puuro oli kypsää, unohdin sen pöydälle jäähtymään pariksi tunniksi. Sitten kunnon vatkaus, ainakin viisi minuuttia, kunnes puuro oli ihan vaaleaa vaahtoa. Lisää sokeria ja vaniljasokeria. Vatkaus, kaato puuroastiaan ja kannen alla jääkaappiin.

Ihana, yksinkertainen, lohkeava mutta kuohkea jälkkäri oli valmis. Kun sekaan oli lorauttanut maitoa, se maistui niin paljon raparperipiirakalta kuin nyt puuro voi maistua. Mutta jos kardemummaa olisi ripauttanut vähänkin enemmän, se olisi ollut jo liikaa.

Nyt odotan taas, että naapurin raparperi alkaisi rehottaa. Omista, viisi vuotta sitten istutetuista raparpereista saadaan nimittäin edelleen vaivoin kyhättyä se yksi ehdoton piirakka. Kun raparperi vihdoin juurtuu kunnolla, lupaan pistää ylimääräiset varret kiertämään!

 

PS Samalla simppelillä ohjeella syntyy vispipuuroa muistakin aineksista. Kunhan nestettä ja marjoja on yhteensä noin puolentoista litran verran, se toimii. Ainoastaan sokerin määrää voi joutua säätelemään, jos marjoja on suhteessa enemmän tai ne ovat kovin happamia. Ripaus suolaa tasapainottaa puuron maun!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla