Eräänä päivänä sienireissun saaliina oli muutama kourallinen suppilovahveroita, pieniä kangastatteja, joitakin rusko-orakkaita, yksi kantarelli ja pari napakkaa punikkitattia. Eli juuri sopivasti sienipiirakkaan.

Sienipiirakasta saa hyvän melkein mistä pannuvalmiista sienistä tahansa. Takuuvarma piirakasta tulee, jos täytteeseen käyttää suppiksia, kantarelleja ja mustatorvisieniä. Mutta toisaalta erilaisten sienten muodot ja maut tekevät piirakasta mielenkiintoisen.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, millaisista sienistä itse pitää. Jos kangastatit eivät maistu, niitä on turha laittaa piirakkaankaan.

Punikkitatit puolestaan ovat valmiita käyttöön vasta, kun niitä on paistanut riittävän pitkään, jolloin ne eivät aiheuta syöjälleen vatsaoireita. Niinpä ne on hyvä paistella muista erillään ja lisätä muiden joukkoon vasta sitten.

Sienipiirakan valmistuksessa joutuu valitsemaan, haluaako piirakasta kauniin vai käytännöllisen. Jos sienet pilkkoo hienoksi, piirakasta tulee helposti leikkautuva. Toisaalta isot sienipalat ja kokonaisena paistetut suppikset saavat piirakan näyttämään kiehtovalta, eivätkä värjää täytettä kokonaan ruskeaksi.

Päädyn yleensä välimuotoon, eli leikkaan sienet kohtuullisen kokoisiksi paloiksi.

Sama kohtuumeininki sopii muunkin täytteen valmistukseen: juustoa ei tarvita paljon, varsinkin, jos valitsee voimakkaanmakuisen kovan juuston. Paras pari vahvanmakuisille metsäsienille on mielestäni pecorino. Se taas on niin suolaista, että suolalisäyksen voi jättää täytteestä kokonaan pois. Yhtä hyvin täytteeseen voi käyttää muutakin juustoa, vaikka parmesaania tai mustaleimaemmentalia.

Entä sitten pohja?

Koska sienipiirakan täyte on helposti aika raskas, kannattaa kokeilla pohjaa, jossa on keveää rapeutta. Sellaisen pohjan saa lisäämällä taikinaan perunahiutaleita: niiden avulla taikinasta tulee paitsi riittoisa, myös murea ja helposti leikkautuva. Hieman yllättäen taikinaan tarvitaan desi vettä. Perunahiutaleet imaisevat kuitenkin kaiken, kun taikina saa hetken odottaa jääkaapissa paistamista vuokaan taputeltuna.

Perunahiutaleita löytyy kaupasta sieltä mistä muusijauhettakin. Paketista riittää muutamaan piirakkaan, sillä yhteen annokseen sitä kuluu vain desin verran.

Hyvänä sienisyksynä on mukavaa, kun sienipiirakan ainekset löytyvät valmiina keittiöstä.

Ohjeen löydät tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla