Jos leipälaatikko kajahtelee illalla tyhjyyttään, tartun mieluummin jauhopussiin kuin lähden kauppaan.

Syynä ei ole se, että asuisimme kaukana kauppojen leipälaareista, tai että haluaisin pistää itseni likoon joka hetki läheisteni ruokkimiseksi. Sen sijaan taustalla on idea sekoitettavasta sämpylätaikinasta, jonka tekeminen vie aikaa noin kaksi minuuttia. On vain helpompaa tehdä nämä sämpylät itse kuin käydä ostamassa pussillinen kaupasta.

Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää kun sekoittaa ainekset keskenään. Alkuaan löysä taikina muuttuu jääkaapissa jämäkämmäksi, kun hiutaleet imaisevat taikinanesteen. Vastoin yleistä uskomusta myöskään kuivahiiva ei tarvitse lämmitettyä taikinanestettä toimiakseen. Ainoa, mitä kylmä taikina tarvitsee kohotakseen, on aika.

Taikinan kimppuun. Sekoita kulhossa hiutaleita, jauhoja, kuivahiivaa ja suolaa. Valitse hiutaleet ja jauhot jauhokaappisi sisällön mukaan. Kaurahiutaleita käyttämällä taikinasta tulee raskaampi, ruis- tai vehnähiutaleista aavistuksen ilmavampi. Jauhoja voit myös yhdistellä lukuisilla tavoilla. Rakenne muuttuu niiden mukaan, mutta sämpylät onnistuvat silti. Paras yhdistelmä syntyy, kun vähintään kolmannes jauhoista on tavallista vehnää. Lisää vettä ja öljyä. Siemeniä myös, jos haluat. Sekoita tasaiseksi, peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaapin hyllylle.

Nappaa aamulla kohonnut taikina jääkaapista ja nostele se kahdella lusikalla nokareiksi kahdelle leivinpaperille.

Sämpylöiden rapean pohjan salaisuutena on kuumennettu pelti. Työnnä se siis kylmään uuniin ja kuumenna sitten uuni 225 asteeseen. Vetäise valmiit sämpylät leivinpaperin avulla pellille ja paista. Tämä shokkihoito saa kylmänkin taikinan paahtumaan uunissa herkullisen rapeaksi.

Sämpylöiden pinnan voi sipaista kevyesti vedellä, jolloin myös pinta rapeutuu uunissa. Koristeeksi voi lisätä samoja siemeniä kuin taikinaankin. Kumpaakaan ei tarvitse tehdä, jos ei jaksa tai muista.

Jos kokeilet, kerro mitä pidit ja miten tuunasit! Ajattelin tehdä yhden taikinan taas illalla kohoamaan. Ei tällä kertaa siksi, että leipälaatikko olisi tyhjä, vaan siksi, että on hauska herättää yövieraat tuoreen leivän tuoksuun rasittumatta siinä itse lainkaan.

 

Mukavaa viikonloppua!

(Ohje julkaistu Kodin Kuvalehdessä syksyllä 2017.)

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla