Vaikka valitsen päälleni usein mustaa, lempivärini on vihreä. Vihreän jano iskee erityisesti näihin aikoihin, kun kevään odottaminen käy liian rankaksi. Se näkyy ostoskärryn vihertymisenä, kun haalin vihreitä asioita kaupan kasvislaareista.

Parsakaalia, varhaiskaalia, parsaa, versoparsakaaleja. Peruskurkkua, kesäkurpitsaa, kevätsipulia ja yrttejä.

Jos ei keksi, mitä niistä kokkaisi, (lähes) kaiken shoppaamansa voi grillata. Jopa kurkun.

Kasvisten grillaus on hauskaa puuhaa. Ainakin sellaisten, joiden mehevyys, löyhälehtisyys ja rapeus sallivat pienen huolimattomuuden. Grillauksen tarkoituksena on maustaa sellaisenaan hyvät ja herkulliset ainekset kuumalla kosketuksella. Vaikka ajatuksena ei ole polttaa kasviksia, mustia raitoja vihreällä pinnalla ei tarvitse säikähtää. Ja sitten, jos joku pinta unohtuu grillata, lopputulos maistuu silti hyvältä.

Kapeat kaalinlohkot ovat sellaisenaan öljyllä siveltyinä valmiita grilliin. Parsakaali toimii parhaiten pitkiksi lohkoiksi leikattuna ja yrteillä, suolalla ja pippurilla maustetussa öljyssä pyöräytettynä niin, että lopuksi on pyyhkäissyt öljyn maut nuppuihin. Versoparsakaaleille voi tehdä samoin.

Kurkut voi maustaa mummon kurkkujen tapaan ennen grillausta tai leikata vain sellaisenaan lohkoiksi ja tuupata öljyttyinä grilliin. Kesäkurpitsa kannattaa viipaloida vinottain, jolloin palat eivät putoa käännellessä ritilöiden väliin.

Vaikka vihreät parsatkin voi grillata esikypsentämättä, kiehautan ne usein paistokasarissa varmuuden vuoksi nopeasti tilkassa vettä. Niiden nupuista saa tällä tavoin irrotettua mahdolliset hiekanjyväset paremmin kuin huuhtelemalla.

Keskikuuma sopii kasviksille. Välttämällä grillin kuuminta kohtaa ostaa hieman aikaa itselleen ja selviää varhaiskaalinkin grillauksesta ilman kärähtäneitä lehtiä.

Lopuksi kaikki vihreät vadille ja perään yrtit silppuina, sitruunaa, sormisuolaa ja pippuria. Kastikkeeksi sopii pika-aioli tai turkkilaisesta jogurtista, dijoninsinapista, sitruunasta ja hunajasta pyöräytetty soosi.

Ihanaa vihertyvää toukokuuta!

 

PS Samalla grillissä kypsyy vaikka misolohi. Tässä Tomi Björckin ohje, jota ajattelin kokeilla seuraavaksi!

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla