
"Parsa on suosikkisesonkejani", sanoo Soppa365:n videohost, keittiömestari Henri Alén. Samaa mieltä on moni muukin suomalainen, sillä nykyään parsakausi alkaa aikaisin, jo huhtikuun alkupuolella.
Parsafanit jakautuvat perinteisesti kahteen leiriin: valkoiseen ja vihreään.
"Valkoinen parsa on hienostuneempi. Vihreä sen sijaan sopii nopeasti kypsennettäväksi, esimerkiksi grillattavaksi", sanoo Alén.
Parsat eroavat paitsi väriltään myös käsittelytavoiltaan. Valkoinen parsa kuoritaan aina, vihreä taas tapauskohtaisesti.
"Vihreä parsa kannattaa grillata kuorineen, etteivät nesteet valu ulos", Alén vinkkaa.
Parsaa keitetään 5–6 minuuttia. Vesi saa kiehua kunnolla ja olla reilusti suolattua.
”Suolaa kunnolla kattilaan, sitten parsat sinne vain uimaan viideksi minuutiksi”, Alén ohjeistaa.
Alénin salainen ase keitinvedessä on hunaja. Se taittaa parsan karvauden.
Kun parsa taipuu keskeltä otettaessa, se on täydellisen kypsä. Myös maistaminen kannattaa.
Parsa sopii kevyiden lihojen, esimerkiksi kevätkananpojan tai vasikan kylkeen. Se on myös oiva kasvisruoka sellaisenaan.