
Olen puhunut paljon siitä, miten annoksiin saa uutta ilmettä paloittelemalla vihannekset hieman erilailla kuin yleensä ja siitä, miten myös tekstuureilla voi leikitellä. Tässä kirjoituksessa jatkan kasvisten muodon ja tekstuurin parissa ja lisäksi kerron pienen ja helpon vinkin, miten jo parhaat päivänsä nähneistä vihanneksista saa uudenveroisia.
Useimmat varmaan tietävätkin vihreiden kasvisten (kuten parsan, papujen ja herneiden) säilyttävän kauniin vihreän värinsä, kun ne keittämisen jälkeen isketään jääveteen (jos et tiennyt niin nyt viimeistään). Näin kypsyminen pysähtyy ja vihannesten väri säilyy kauniin vihreänä.
Seuraava kikka onkin monelle varmaankin hieman tuntemattomampi.
Nuukahtaneisiin kasviksiin saa nimittäin rapeutta ja uutta eloa upottamalla ne hetkeksi jääveteen. Nahistuessa kasvisten solujen seinämät surkastuvat ja menettävät kosteutta. Kylmä vesikylpy kosteuttaa seinämät uudestaan ja antaa niille uutta voimaa ja ryhtiä. Monilla meistä on tapana unohtaa kasviksia sinne jääkaapin pimeimpään nurkkaan. Ennen kuin näytät nuupahtaneille kasviksille roskakoria, kokeile jäävesikikkaa!
Jääkylpy ei pelkästään herätä nahistuneita kavereita eloon, vaan jäävesi antaa niille myös rapean tekstuurin, mikä vaikuttaa suutuntumaan syödessä. Parhaiten jääkylpy sopii esimerkiksi fenkolille, retiisille, maa-artisokalle, porkkanalle, sellerille, salaateille ja yrteille. Jääkylpy on siis oivallinen tapa parantaa kasvisten koostumusta, mikäli haluat tarjoilla ne raakana esimerkiksi salaatissa. Viipaloi vihannekset ohuen ohuiksi ja asettele jääkylmään veteen. Anna kasvisten olla vedessä 15-20 minuuttia. Kuivaa hyvin ennen tarjoilua. Mikäli sinulla on aikomus kypsentää kasvikset, on jääkylpy turha vaihe.
Olen havainnollistanut kylvyn virvoittavan vaikutuksen oheisten kuvien avulla. Fenkolit ja retiisit tulivat todella napakoiksi ja rapsakoiksi jääkylvyn jälkeen, kun taas nahistunut salaatti ja tilli heräsivät uudestaan eloon. Itse kokeilemalla huomaat jääveden vaikutuksen parhaiten!
/soppa365.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/palastelu3.jpg?itok=7mfbGMKy)
/soppa365.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/palastelu2.jpg?itok=DUan0biJ)
/soppa365.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/palastelu1.jpg?itok=kcxmcI7J)
Unohda vähäksi aikaa kuutiot ja raasteet
Kasvisten pilkkominen hauskoihin muotoihin taas luo ruualle visuaalista mielenkiintoa, ja tietenkin vaikuttaa myös tekstuureihin. Tämän helmpomaa ei ruokastailaus voi olla. Ei kannata jämähtää perinteisiin kuutioihin ja raasteisiin, kokeile rohkeasti uutta lähestymistapaa!
Alla olevassa kuvassa näkyy monta erilaista tapaa pilkkoa kasviksia. Tässä olen jättänyt pois perinteisimmät leikkuutavat, kuten kuutiot ja raasteet, ja keskittynyt vähän erilaisiin muotoihin. Esimerkkeinä toimivat kesäkurpitsa ja porkkana, mutta samat kuviot pätevät myös kurkkuun, palsternakkaan tai selleriin.
1. Paksu puolikuun muotoinen vinopala. Tämä sopii hyvin vaikka patoihin tai keittoihin, koska se ei mene täysin muhjuksi heti. Kuori porkkana, leikkaa se veitsellä pituussuunnassa halki ja pätki paksuiksi vinoiksi paloiksi. Jos jätät porkkanan halkaisematta, saat kokonaista vinopalaa.
2. Ohut puolikuun muotoinen vinopala. Tämä sopii esimerkiksi wokkeihin ja salaatteihin. Tee kuten yllä, mutta leikkaa ohuempaa siivua.
3. Ohut kolikko (ranskalaisittan rondelle). Tämä leikkuutapa sopii todella hyvin salaatteihin, koska kuten ohuessa vinopalassa, siinä on mukava suutuntuma. Laita viipaleet vaikka jääkylpyyn, niin ne rapeutuvat entisestään.
4. Viistosti leikattu sylinterin muotoinen pala. Tämä sopii hyvin esimerkiksi keittoihin. Kuori kokonainen porkkana, laita leikkuulaudalle ja leikkaa vinottain veitsellä. Rullaa porkkanaa yhden kierroksen verran ja leikkaa uudestaan. Näin syntyy vinopalaa.
5. Viistosti paksusti leikattu sylinterinmuotoinen pala. Tämä on myös pitkään hautuvien ruokien ystävä. Tee kuten yllä mutta leikkaa paksumpaa palaa.
6. Spagetti. Suosittelen ostamaan julienne-kuorijan keittiötarvikeliikkeestä. Sillä saa helposti aikaan hauskaa spagettia, mitä voi käyttää vaikka raasteen sijaan salaateissa. Jos haluat panostaa spiraalileikkuriin, niin saat vieläkin pitempää spagettia.
7. Juustohöylällä saa aikaan hauskaa pitkulaista viipaletta. Porkkanan ja kurkun höylään usein salaatin joukkoon. Voit myös esimerkiksi grillata kesäkurpitsaviipaleet tässä muodossa.
Kira
Aivan loistava juttu toi vihannesten pilkkominen erilailla. Siinä taas huomaa, että
me kuluttajat olemme niin jähmettyneet aina samaan muotoon myös vihannesten kanssa.
On hyvä, että joku herättää meitä aika ajoin! Kiitos vinkeistä Kira!
Hyvä kikka siinäkin mielessä varsinki jos joutuu tekee etukäteen vihanneksia. Tilliä käytän talvella ainoastaan pakasteena hyvää tilliä kun ei enää saa.Olen laittanut rasiaan ja otan sieltä senverran kuin tarvitsen.
Porkkanoita voi salaattiin laittaa lastuina perunankuorimaveitsellä-mielikuvitusta vaan !
Kaikki kiinalais ja muutkin ravintolat kylvettaa vihannekset ja salaatit monosodium glutamate MSG vedessa. Sailyttaa pitkaan.