MasterChef-Kira saa nuupahtaneistakin kasviksista rouskuvan rapeita. Kuva: <span class="photographer">Sara Remington.</span>
MasterChef-Kira saa nuupahtaneistakin kasviksista rouskuvan rapeita. Kuva: Sara Remington.

Melkein kaikilla, myös minulla, on niitä aamuja, jotka eivät vain lähde toivotulla tavalla käyntiin. Onneksi kaunis ruoka pelastaa ankeankin aamun, tai ainakin helpottaa siitä selviämistä.

Omasta mielestäni jopa harmaa maanantaiaamu kirkastuu heti, kun sen perus kaurapuuron (kyllä, minä syön melkeinpä joka aamu samaa – kaurapuuroa mustikoilla) päälle ripottelee esimerkiksi kookoshiutaleita, pellavansiemeniä tai tuoreita vadelmia ja viimeistelee kokonaisuuden lorauksella kookosmaitoa. Tämä panee sitä paitsi makunystyrät laulamaan ja myös mieli kohenee huomattavasti.

Kauniista annoksesta tulee myös sellainen olo, että annoksen tekijä on todella panostanut sen tekoon, nähnyt vaivaa ja antanut sille "hieman rakkautta". Samalla huomaa, että tekijä on kunnioittanut raaka-aineita käsittelemällä niitä mahdollisimman hyvin ja tuonut esille raaka-aineiden parhaimmat puolet.

Annan teille pari vinkkiä siihen, miten kokoat annoksen kauniisti lautaselle ja miten saat siitä entistä herkullisemman ja houkuttelevamman näköisen. Oli kyseessä sitten viiden komponentin annos tai yksinkertainen lasagne.

 

Visioi annos ennen kauppareissua

Ennen kauppaan menoa, mikäli valmistettava annos on jo päätetty, mieti sitä kokonaisuutena jo mielessäsi. Mitä komponentteja (lihaa, kasviksia, kastiketta jne.) siinä on, ovatko ne miten värikkäitä ja mitä eri tekstuureja annoksesta löytyy. Näin pystyt vielä vaikuttamaan annoksen ulkonäköön lisäämällä jonkin pienen jujun.

Jos olet vaikka tekemässä karjalanpaistia ja perunamuusia, joka on ihana mutta aika tylsän näköinen annos, voit esimerkiksi lisätä perunamuusiin silputtua lehtipersiljaa, jolloin muusi saa heti enemmän väriä. Jos taas karjalanpaistiannos kaipaa mielestäsi lisää tekstuuria, voit vaikka leikata paistiin tulevat porkkanat vinottain hieman isommiksi paloiksi. Näin annos saa mielenkiintoisemman ulkonäön ja uuden ulottuvuuden. Lisäksi porkkanat pysyvät napakampina kypsyessä.

 

Valitse oikean kokoinen ja sopivan värinen lautanen

Lautasen valinta erittäin tärkeä tekijä kauniin annoksen saavuttamisessa. Liian iso lautanen saa ruoan näyttämään liian pieneltä. Tiedät lautasen olevan liian iso, mikäli huomio menee ensimmäiseksi lautaseen ja sitten vasta itse ruokaan. Liian pieni lautanen puolestaan näyttää ahtaalta ja annos on vaikea syödä. Lautaselle olisi hyvä jättää vähintään peukalonpituuden verran tyhjää tilaa, mielellään enemmän. Ja jos pitää valita, niin sitten mielummin liian iso lautanen kuin liian pieni.

Lautasen väri vaikuttaa myös suuresti ulkonäköön. Hyvin neutraalin värinen ruoka voi näyttää aika tylsältä valkoisella lautasella. Tällöin voisi harkita lautasvalinnassa kuviollista tai jopa kokovärilautasta. Jos taas ruoassa itsessään on paljon väriä, voi neutraalin värinen lautanen olla sopivin valinta, ettei kokonaisuudesta tule liian levoton. Jos epäröit, niin valitse valkoinen, se on yleensä varma nakki.

Lautasen muoto on myös tärkeä aspekti. Paljon nestettä sisältävä ruoka, kuten rakastamani karjalanpaisti, tarvitsee lautasen jossa on hieman syvyyttä, jotta liemi pysyy kasassa eikä leviä ympäri ämpäri lautasta. Kuitenkaan syvää keittokulhoa en tähän suosittelisi, sellaisesta on kovin vaikea syödä.

 

Vähemmän on enemmän

Älä änge lautasta täyteen ruokaa. Se ei vain näytä kivalta. Sirosti aseteltu ruoka näyttää houkuttelevammalta kuin iso epämääräinen kasa.

Komponentteja ei myöskään kannata asetella liian kauas toisistaan, etenkään jos ne on tarkoitettu yhdessä syötäviksi. Tämä saa annoksen näyttämään turhan hajaantuneelta, eikä syöjä välttämättä ymmärrä maistaa kaikkia komponentteja yhdessä, mikä voi heikentää makuelämystä. Rakenna annos siten, miten haluat syöjän kokevan annoksen ensi puraisulla.

Mitään tiettyä sääntöä annoksen kokoamiselle ei ole, vaan sopiva asettelu riippuu hyvin paljon tarjottavasta ruoasta, muodoista, tekstuureista ja lautasen mallista. Tärkeää on kuitenkin se, että kaikki komponentit näkyvät ja että pääraaka-aine (esimerkiksi kala tai liha) on kiintopisteenä, eikä esimerkiksi kasvisten tai kastikkeen peittämänä. Kokoaminen on hyvä aloittaa kasviksilla ja/tai pyreellä, sitten asetella pääraaka-aine lautaselle, jonka jälkeen kastiketta voi lusikoida esimerkiksi annoksen ympärille.

 

Pidä aina jotain vihreää, pippurimylly, suolahiutaleita ja öljyä käden ulottuvilla!

Yrteillä, rouhitulla pippurilla, suolahiutaleilla ja pienellä öljytilkalla saa annokseen heti enemmän puhtia. Pidän näitä aina kaapissa kaiken varalta. Lehtipersilja on hyvä yleisyrtti, se sopii melkeinpä kaiken kanssa. Samoin hienon hienoksi silputtu ruohosipuli. Jos olet käyttänyt esimerkiksi timjamia ruoassa, koristele annos kauniilla timjaminoksalla. Edellisessä postauksessa olen havainnollistanut hieman tarkemmin, mitä pienellä ehostuksella saa aikaan.

 

Tekstuurit ja muodot vaikuttavat annoksen makuun ja ulkonäköön

Leiki raaka-aineiden muodoilla - leikkaa porkkanat vinottain, tee kesäkurpitsasta spagetin muotoista julienne-kuorijan avulla (tälläisen kätevän apurin saa keittiötarvikeliikkeistä), leikkaa retiisistä ohuen ohuita lastuja ja pidä niitä jäävedessä kymmenen minuuttia. Tämä rapeuttaa ja kiinteyttää lastuja, minkä huomaa sekä maussa että ulkonäössä. Sama pätee esimerkiksi nuukahtaneeseen salaattiin. Tällaisten pienten muodonmuutoksien avulla saa annoksen näyttämään aivan eri ruualta.

Muista myös, että jos olet nähnyt vaivaa rapeuttamalla salaatteja, retiisejä ja muita vihanneksia, niin älä hukuta niitä kastikkeeseen! Liika soosi vie huomion raikkaista ja rapeista kasviksista, joten aloita pienellä määrällä, lisätä voi aina. Sama pätee kaikkiin muihinkin kastiketta sisältäviin annoksiin. Lisää kastiketta maltillisesti.

 

Kypsennä raaka-aineet oikein

Raaka-aineiden oikea kypsentäminen ja esivalmistelu vaikuttaa myös suuresti annoksen ulkonäköön. Taannoin valmistin harissa-lohta ja kukkakaalia. Kun otin kukkakaalit uunista, ne näyttivät siltä, kuin eivät olisi ikinä uunia nähneetkään. Kukkakaalit olivat kalpeita ja vetisen näköisiä, eikä makukaan varmaan ollut niin hyvä kuin se voisi olla. Niinpä laitoin kukkikset grillivastuksen alle pariksi minuutiksi ja voilá, tulihan niistä paahdetut ja paljon kauniimman väriset verrattuna aikaisempiin aneemikkoihin. Sen sijaan, että olisin lätkäissyt kokonaisen lohifileen kukkakaalipedille, halusin asetella lohen sirosti paloissa salaatin päälle. Tällä tavalla syöjä näkee, että lohi on oikean kypsyinen, eli kauniin lohkeilevaa, eikä yhtä suurta mössöä.

 

Onko sinulla jotain kikkaa, millä saat ruoan näyttämään entistä herkullisemmlta? Onko se jokin mainitsemastani kikoista, vai joku asia, mitä en ole itse tullut ajatelleeksi?

Kira

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira, vuoden 2013 MasterChef joka asustelee nykyään Amerikan ihmemaassa. Työskentelen tällä hetkellä ruokavalokuvauksen, ruokastailaamisen ja reseptiikan parissa. Rakastan maukasta ruokaa, juomaa ja kauniita asioita. Blogissani syvennytään hieman enemmän ruokakuvauksen ja -stailauksen saloihin ja siihen, kuinka saada annos ja ruokakuva näyttämään hyvältä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla