Kira tietää, kuinka ruokakuva stailataan. Kuva: <span class="photographer">Sara Remington.</span>
Kira tietää, kuinka ruokakuva stailataan. Kuva: Sara Remington.

Nykyään useimmat räpsivät ruokakuvia jonkin näköisellä mobiililaitteella, kuten myös allekirjoittanut. Ei taida kulua päivääkään, jolloin en ottaisi ruokakuvaa, koska kännykkä kulkee kätevästi aina mukana. Ennen kannoin myös järjestelmäkameraani kaikkialle, mukaan lukien ravintoloihin. Pian kuitenkin huomasin, että kameralla leikkiminen häiritsi itse ruokailuelämystä. Siirryin siis kännykkäkameran käyttöön, jolla saa kätevästi räpsittyä kuvan muistoksi ateriasta.

Ruokakuvaaminen ei ole vaikeaa, kun tietää muutaman peruskikan. Tässä vinkkipaketissa luettelen mielestäni tärkeimmät asiat jotka vaikuttavat ruokakuvan laatuun, oli se sitten kännykällä tai järjestelmäkameralla räpsitty. Samat säännöt pätevät molempiin vempeleisiin.

1. Valo ratkaisee ruokakuvan onnistumisen

Valaistus on kaiken A ja O, sitä en voi painottaa liikaa. Nyt en puhu loisteputkivalosta vaan luonnonvalosta. Etsi mahdollisimman valoisa paikka, esimerkiksi ikkunan vierestä ruokapöydän päältä. (Ei kuitenkaan suoraan kirkkaasta auringonvalosta.) Valon suunnan avulla pystyt säätämään kuvan fiilistä. Kokeile rohkeasti eri kulmia ja nurkkauksia, ja katso mikä valaistus sopii kyseiseen annokseen, tunnelmaan ja tarinaan.

Esimerkiksi takaapäin (kello kahdestatoista) tuleva valo saa kuvan ja annoksen näyttämään pehmeämmältä, hieman unenomaiselta. Itse suosin tätä valaistusta. Suoraan annoksen eteen (kello kuuden) paistava valo on mielestäni taas ihan liian raaka. Tätä valokulmaa en itse käytä melkeinpä koskaan, mutta jotkut valokuvaajat taas pitävät siitä.

Valo voi tulla myös sivulta, esimerkiksi vasemmalta eli kello yhdeksästä, jolloin se valaisee annoksen yksipuoleisemmin. Voit halutessasi tasata valoa valkoisella paperilla tai foliolla. Aseta paperin- tai folionpala lautasen toiselle puolelle, tässä tapauksessa oikealle (kello kolmeen), valonlähteestä katsottuna. Näin paperista tuleva heijastus täyttää varjot ja valaistus näyttää tasaisemmalta. Toisaalta joidenkin kuvien fiilikseen sopii pieni varjostus, joten tasaaminen ei ole pakollista (katso mallia tomaattikuvasta). Parhaiten oppii kokeilemalla eri kuvakulmia!

Viimeinen valovinkki koskee salamaa. Älä koskaan käytä sitä ruokakuvauksessa, vaan jätä mielummin annos kuvaamatta, jos ainoa valovaihtoehto on salama. Varsinkin hämärässä salama saa ruuan näyttämään aika karsealta.

 

Tässä valo tulee oikealta, huomaa varjot vasemmalla puolella.

 

Tässä valo tulee vasemmalta, huomaa varjot oikealla puolella.

 

Tässä valo tulee suoraan edestä, huomaa miten erilaiselta tomaatit näyttävät, valo on erittäin kova niiden edessä.

 

Tässä valo tulee suoraan takaa. Kuva on hieman unenomainen ja takaosa on hyvin valaistu, melkeinpä puhki palanut.

 

Tässä kuva on otettu ylhäältä, joten valo jakautuu melko tasaisesti.

 

2. Hyvä kuvakulma nostaa esille annoksen luonteen

Kuvakulma on tärkeä, ja sen valintaan vaikuttavat monet asiat – ruuassa käytetyt ainekset, niiden tekstuuri, kerrokset ja värit. Olen itse huomannut, että useimmat ruuat näyttävät hyviltä ylhäältä kuvattuna, varsinkin littanat annokset kuten salaatit, keitot, pizzat ja piirakat, joissa ei ole eri kerroksia ja ulottuvuuksia.

Niinpä ylhäältä otettu kuva on aika varma veto, jos tuntuu siltä, ettei mikään muu näytä toimivan. Ylhäältä kuvattuna myös koko annos, kaikki raaka-aineet ja koristeet tulevat näkyviin, mikä näyttää kuvassa hyvältä ja saa kuvan näyttämään kokonaisuudelta.

Annokset, joissa on korkeutta ja kerroksia – esimerkiksi juomat, jäätelöannokset ja täytetyt leivät – näyttävät yleensä hyvältä suoraan edestä tai hieman viistosti ylhäältä kuvattuna. Näillä kulmilla luot kuvaan syvyyttä ja dynamiikkaa, ja moniulotteinen annos pääsee oikeuksiin. Mutta kuten sanoin, oikean kuvakulman löytämiseen vaikuttavat monet asiat, joten kokeilemalla rohkeasti eri kuvakulmia löydät varmasti sen oikean.

 

Tässä kuvassa keittokulho on todella simppelissä muodossa, viistosti edestä kuvattuna.

 

Kuvakulma vaihtui, huomaa suuri ero! Tätä kuvakulmaa suosin itse, koska keitto näyttää kirkkaammalta ja valo osuu siihen paremmin.

 

Keitto näytti aika tylsältä sellaisenaan, joten lisäsin kuvaan katelautasen ja lusikan. Kokonaisuus näyttää heti kiinnostavammalta.

 

Kuvakulma vaihtui taas. Ylhäältä otettuna kaikki kuvan osat tulevat paremmin esille. Mistä kulmasta pidät itse?

 

3. Stailaaminen ei vaadi ihmeitä

Kuvaa mielenkiintoisen näköisiä annoksia tai tee tylsän näköisistä annoksista mielenkiintoisia. Jos esimerkiksi makaronilaatikko näyttää tylsältä, kuvaa se vaikka vuoassa, mistä on nostettu yksi annospala lautaselle luomaan tarinaa ja mielenkiintoa. Valmiin annoksen voi koristella vaikka lehtipersiljan oksalla. Panosta lautaseen ja pieneen stailaukseen – lisää kuvaan kaunis pellavaliina, avattu viinipullo, lasillinen viiniä tai jokin muu ruokaan ja tarinaan sopiva elementti. Värikäs salaatti taas ei kaipaa kovinkaan paljon ehostusta, korkeintaan kauniin haarukan vierelleen lepäämään.

Mikäli luot eloa kuvaan raaka-aineilla, käytä vain sellaisia ainesosia, jotka sisältyvät itse annokseen tai sen koristeluun. Muuten kuva johtaa katsojan harhaan. Miksi sisällyttäisit kuvaan riisiä, kun makaronilaatikko on valmistettu makaronista?

 

Halusin tehdä keitosta kiinnostavamman, joten koristelin sen kookosmaidolla, jota on käytetty keiton valmistuksessa. Ilme piristyi heti ja keitosta tuli herkullisemman näköinen.

 

Sama keitto toisesta kuvakulmasta.

 

Lisäsin kuvaan korianteria, joka sopii hyvin keiton makumaailmaan. Samalla se tuo väriä ja mielenkiintoa kuvaan.

 

Halusin tehdä keitosta vielä herkullisemman näköisen, joten lisäsin korianterinlehtiä, oliiviöljyä ja hieman mustapippuria.

 

4. Kehitä ruokakuvan ympärille tarina

Alusta joko korostaa annosta tai syö sitä. Etsi mielenkiintoinen alusta, joka ei vie liikaa huomiota itse annoksesta (eli ei kovin kuviollista tai räikeän väristä), niin huomaat, miten ruoka yhtäkkiä näyttää ihan toiselta. Voit myös pyytää kaveria pitelemään annosta kauniisti kädessä. Näin luot samalla kuvan ympärille tarinaa ja hauskan taustan. Itselläni on käytössä vanhoja kuluneita leivinpeltejä, vanhan navetan lautoja, kauniita liinoja ja muuta roinaa. Joskus terassilla syödessäni olen nostanut ruokani jalkakäytävälle – harmaa asfaltti on loistava ja mielenkiintoinen alusta!

Jos kotoa löytyy pelkästään se yksi hyvä, valoisa nurkkaus, niin vaihtelevuutta alustalle saat asettelemalla lautasen vaikka pöytäliinan tai uunipellin päälle. Joskus olen jopa raahannut lehtikorin ruokapöydälle luodakseni mielenkiintoa ja vaihtelevuutta kuviin.

Kun luot annoksen ympärille tarinan, tulee kuvasta mielenkiintoisempi. Nappaa esimerkiksi kuva, jossa kaveri on juuri iskemässä aterimet annokseen: ehkä olet treffeillä tai tapaamassa vanhaa ystävää? Tai luo pientä epäsiisteyttä kuvan ympärille: puristettu sitruunan puolikas, kaatunut jauhopussi ja likainen lusikka kertovat kenties siitä, että sait yllätysvieraita ja piti äkkiä leipaista jotain kasaan. Viinipullo ja puolityhjät lasit taas kertovat illanistujaisista. Käytä rohkeasti mielikuvitustasi!

 

Vaihdoin keittolautasen alustaa. Kuvaspaikka on sama, mutta kuvassa on täysin eri tunnelma. Alustana on leipomon kulunut pelti.

 

Toinen kuvakulma nostaa taustan vielä paremmin esille.

 

5. Leikittele tekniikalla

Jos käytät älypuhelinta, hyödynnä ihmeessä siihen saatavia sovelluksia. Henkilökohtaisesti en hirveästi jaksa säätää yksittäistä kuvaa, mutta useimmiten lisään jonkinlaisen filtterin luomaan syvyyttä ja tunnelmaa. Suosikkini on VSCOcam, josta löytyy laadukkaita filttereitä ja muita ominaisuuksia kuvan parantamista varten.

Filtteri muuttaa kuvan tunnelmaa tummemmaksi...

 

... tai heleämmäksi.

Käytännössä ruokakuvaajan muistilistan voi siis tiivistää seuraavasti:

1. Varmista riittävä ja mahdollisimman luonnollinen valaistus. Leikittele valoilla ja varjoilla!

2. Ota ruokakuva sellaisesta kuvakulmasta, että annoksen elementit pääsevät hyvin esille.

3. Piristä annosta koristeilla. Pyri käyttämään sellaisia koristeita, jotka kuuluvat annoksen raaka-aineisiin.

4. Tausta tekee annokselle ihmeitä! Yritä kehittää annoksen ympärille tarina.

5. Filtteri tekee ihmeitä.

Kira

Kommentit (4)

7/4 | 

Loistavia vinkkejä! Osa asioista olikin jo tuttuja, mutta tämä toi vielä kivasti lisää inspiraatiota omiin kuvauspuuhiin. Kiitos siis kovasti! :)

8/4 | 

Kiva kirjoitus! Osa asioista olikin jo tuttuja, mutta tästä sai paljon uusia ajatuksia omiin ruokakuvailuihin. Kiitos siis vinkeistä! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira, vuoden 2013 MasterChef joka asustelee nykyään Amerikan ihmemaassa. Työskentelen tällä hetkellä ruokavalokuvauksen, ruokastailaamisen ja reseptiikan parissa. Rakastan maukasta ruokaa, juomaa ja kauniita asioita. Blogissani syvennytään hieman enemmän ruokakuvauksen ja -stailauksen saloihin ja siihen, kuinka saada annos ja ruokakuva näyttämään hyvältä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla