Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kuva: Panu Pälviä

Paistaminen epäonnistuu yllättävän monessa keittiössä. Ruoanlaiton peruspilarit ovat valmistusmenetelmissä: keittäminen, paistaminen, grillaaminen, paahtaminen ja höyryttäminen ovat kotikokin tärkeimmät taidot. Näillä perustaidoilla pääset pidemmällä kuin yksittäisillä resepteillä. Erityisesti paistaminen on kuitenkin monille haastaavaa. Se muuttuu usein keittämiseksi– ja silloin hyvä raaka-aine on pilalla.

Näillä pääset alkuun:

  1. Välineet
    Hanki pannu, joka kestaa kuumaa. Valurautapannu on hyvä peruspannu. Metallinen ohut joustava lasta auttaa paistajaa kinkkisissä tilanteissa. Rypsiöljy kestää kuumennusta ilman makumuutoksia. Voi on hyvä paiston viimeistelyyn. Lisää sitä lopuksi pannulle antamaan väriä ja makua.
  2. Kuumenna ensin ja lado sitten
    Anna pannun kuumentua rauhassa. Kuumenna sitten öljyä noin minuutti. Sen jälkeen laita paistettavat ruuat pannulle. Pannu kylmenee, jos ladot sen täyteen. Jätä siis ainakin kolmasosa pannusta tyhjäksi, myös silloin kun paistat jauhelihaa.
  3. Anna olla
    Nyt tulee vaikein osuus: kun olet saanut paistettavan ruuan pannulle, älä koske, älä liikuta äläkä heiluta. Odota. Anna pinnan paistua ja käännä vasta sitten. Jos liikutat liian aikaisin, varsinkin kala tarttuu pannuun helposti.

Näillä vinkeillä paistuu lähes kaikki sienistä pihveihin. Hyvä paistopinta tuo ruokaan makua ja rapeutta.

Huom! Ei ole sääntöä ilman poikkeusta. Paistamisessa poikkeuksen tekee vuohenjuusto. Sen paistamiseen on olemassa aivan oma menetelmä. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi. Saksi leivinpaperista vuohenjuustokiekkojen kokoisia neliönmuotoisia paloja. Kiinnitä jokaisen kiekon molemmille leikkuupinnoille pala paperia painamalla se kevyesti paikalleen. Kuumenna pannu keskilämmöllä. Paista juustokiekot molemmin puolin paperin kanssa. Täydellistä! 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Riikka on Soppa365-tv:n kokki, jonka repertuaariin kuuluvat herkuttelu ja naposteltavat. Juuri tämän hetken trendeihin istuvat ruuat kolahtavat nuoriin kokkaajiin.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla