Yhdysvalloissa alkunsa saanut benedictinmunat on kansainvälinen aamiaisklassikko, johon törmää myös trendiravintoloissa.

Kukaan ei tunnu varmasti tietävän ikonisen muna-annoksen taustaa, mutta yksi tunnetuimmista syntytarinoista liittyy Wall Streetillä työskennelleen Benedict-nimisen meklarin krapulaiseen aamuun. Mies hoiperteli Waldorf-hotelliin, jossa hän
pyysi kokkia valmistamaan annoksen ”voidellusta paahtoleivästä, rapeasta pekonista, kahdesta uppomunasta ja hollandaise-kastikkeesta”. Hotellin keittiömestari vakuuttui annoksen nerokkuudesta niin, että julkaisi sen reseptin vuonna
1894. Meklaria tai keittiömestaria ei voi kuitenkaan julistaa varmuudella annoksen keksijöiksi, sillä tismalleen samana vuonna myös toinen newyorkilainen ravintola julkaisi samanlaisen muna-annoksen reseptin.

Varmaa sen sijaan on, että Yhdysvalloissa alkunsa saanut aamupala on klassikon asemaan noussut oodi kananmunille. Uppomunan lisäksi kananmunia käytetään leivän viimeistelevään voikastikkeeseen. Totta on myös se, että aamiaisbuumi
on tehnyt benedictinmunista trendiannoksen, johon törmää tänä päivänä myös lukuisissa suomalaisissa ravintoloissa.

POHJOINEN ULOTTUVUUS. Maailmalla benedictinmunat -annosta kutsutaan norjalaisiksi muniksi (Eggs Norwegian tai joskus myös Eggs Atlantic) silloin, kun pekonin tai kinkun tilalle on laitettu savu- tai graavilohta.

Täältä sitä saa

YKKÖNEN
Hans Välimäen ravintolan benedictinmunat, 13,70 e, täyttää kaikki klassikolle asetetut toiveet. Lisämakua herkkuun tuovat ruskistettu voi ja pinaatti. Täydellinen kastike on syötävä viimeiseen pisaraan.
Penélope, Mikonkatu 9, Helsinki.

LOHTA, PEKONIA VAI PARSAA?
Story-kahvilan aamiaislista tarjoaa kolme versiota benedictinmunista: klassisen (pekoni), pohjoismaisen (savulohi) ja parsalla täytetyn. Muna-annoksen, 11,50 e, pohjana on kuivakka muffini-leipä.
Story, Kampin kauppakeskus 5. krs., Helsinki.

KUIN LOUNAS
Alkuperäisen reseptin mukaisesti kahden uppomunan, kinkun ja hollandaisen päällystämä leipä, 15,50 e, sisältää myös paistettuja perunalohkoja. Ruokaisa klassikko on tarjolla viikonloppuisin 14.30 asti.
Gastro Cafe Kallio, Fleminginkatu 7, Helsinki.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla