Kirjoitukset avainsanalla Glorian ruoka & viini

Täyttävä, terveellinen ja törkeän hyvä. Siksi makeansuolaista teriyaki-lohta himoitaan.

Jos ravintoloiden lounasannoksille järjestettäisiin Suomen Mestaruuskisat, teriyaki-lohi olisi noussut palkintopallille jo monta kertaa.

Teriyaki-lohen suosion on näkynyt selkeimmin Helsingin Hoku-ravintolan lounaalla, jonne pari vuotta sitten oli parasta ilmestyä ennen yhtätoista, jos mieli saada suosikkiannoksen. Jo viisi vaille yksitoista kadulla saattoi seisoa kahdenkymmenen ihmisen jono.

Hokun jono siirtyi viime vuonna Kampin kauppakeskuksen yläkertaan, kun ravintola vaihtoi liikepaikkaa. Hoku ei kuitenkaan ole ainoa hittiannoksen valmistaja, sillä monet ravintolat ja lounasruokalat ympäri Suomen ovat alkaneet tarjota lääkettä teriyaki-lohen himoon.

Jälkikäteen katsottuna japanilaisvaikutteisen lohiannoksen voittokulku oli ennustettavissa. Lohi on lounasruokaloissa suosikkiaines, ja kun siihen lisätään rakastettu aasialainen makeansuolainen kastike, menestys on taattu.

Makea lohiannos löytyy monesta ravintolasta illallakin, mutta teriyaki-lohi syödään tyypillisesti lounaana. Siinä ei ole mitään outoa, sillä Suomessa valtaosa ravintolaruuasta myydään lounasaikaan.

Oikeat osoitteet

Kampai3, Helsinki

Korealainen hapankaali kimchi tuo Kampai 3:n täyttävään teriyaki-lohiannokseen (18 e, lounaalla, 11 e) tuulahduksen Koreasta. Raikkaan lisukesalaatin kermaista kastiketta tekisi mieli lipoa lisää ja lisää.

Hoku, Helsinki


Helsingin tunnetuin teriyakilohi (25 e, lounaalla 14 e)tehdään havaijilaisruokaa tarjoavassa Hokussa. Onnekkaimmat pääsevät korkealla sijaitsevan ravintolan ikkunapöytää.

Izakaya Nomu, Tampere

Tampereella kannattaa suunnata japanilaisravintola Izakaya Nomuun. Riisin ja paistettujen kasvisten kanssa kulhossa tarjottavaa teriyaki-lohta, 10,30 e, saa vain lounasaikaan, ja se on paikan suosituin annos.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 6/2017.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mozzarellan nuorempi serkku on luksusversio sukulaisestaan ja kovasti muodikasta syötävää.

Sen maku on neutraali, kermainen ja helppo, mutta muuten burratajuustoa ei voi pitää ”helppona”. Se pitäisi nimittäin syödä 48 tunnin, joidenkin mukaan jopa 24 tunnin kuluessa valmistuksesta, huoneenlämpöisenä ja ilman että se on käynyt välillä kylmässä.

Ne, jotka ovat maistaneet burrataa sen kotikonnuilla Italian Apuliassa kertovat tuoreen juuston olevan ylimaallista. Mutta jo parissa päivässä se menettää pehmeytensä ja makuvivahteensa.

Tuoreusvaatimus ei ole estänyt burrataa nousemasta ruokamuodin huipulle. Kymmenisen vuotta sitten juuri kukaan ei ollut kuullut mozzarellan nuoresta serkusta, mutta viime vuosina burrata on ollut trendiravintoloissa yhtä yleinen näky kuin tatuointi kokin käsivarressa. Oltiin sitten Pariisissa, Berliinissä, Tukholmassa tai Los Angelesissa. Eikä kaikkea burrataa tehdä enää Italiassa.

Muotijuustoa myydään myös Suomen marketeissa. Kun saat sitä käsiisi, tarjoa se lähes sellaisenaan yksinkertaisten lisukkeiden, kuten tomaatin, basilikan ja erityisen hyvän oliiviöljyn kanssa. Ja syö burrata niin pian kuin mahdollista. Sitä ei ole luotu odottelemaan.

Täältä sitä saa

Panini, Turku.

Turussa burrataa on voinut nauttia keväästä lähtien uusiutuneessa ravintola Paninissa. Paahdetun tomaatin, basilikan ja focaccian kanssa tarjottavaa burrataa voi tilata yksistään tai osana jaettavia antipastoja.

Basbas, Helsinki.

Baskeri & Basson suosituimpiin annoksiin kuuluva burrata on ollut listalla bistron avaamisesta lähtien. Oliiviöljyn, basilikan- ja mintunlehtien kanssa tarjottava juustoannos ei ole matkan varrella muuttunut alkuperäisestä.

Deli 1909 & Wine bar, Tampere.

Burrata saapuu tamperelaiseen viinibaariin viikoittain suoraan Italiasta. Burrata tarjotaan kevyesti lämmitettynä oliiviöljyn, basilikan ja leivän kera, ja sitä voi ostaa myös mukaan.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 5/2017.

Kommentit (0)

Rapeaksi uppopaistettu kala ja kultaiset ranskalaiset nousivat ravintoloissa pinnalle.

Kiitos katuruokabuumin, oluttrendin ja kalaruokien nousun, suomalaisissa ravintoloissa on innostuttu kokkaamaan fish & chipsiä. Eikä mitä tahansa lötköä rasvamättöä vaan upeita versioita brittiklassikosta. Vai miltä kuulostaa lähijärvestä
pyydetystä kuhasta valmistettu rapea kala-annos? Sellaista saa Kolin Ryynäsellä Pohjois-Karjalassa.

Upporasvassa paistetun kalaruuan kotikonnuilla Britanniassa media julkaisee kesälomien lähestyessä listauksia parhaista fish & chips –paikoista. Niissä kerrotaan, missä rantakaupunkien paikoista kala on tuoreinta, missä se on vastuullisesti pyydettyä ja millä kojulla Prinssi Charles on bongattu ostamassa chippies-annosta skotlantilaiseen perinneasuun eli kilttiin pukeutuneena.

Pubiklassikko kuuluu myös brittien yöelämään. Pitkäksi venähtänyt ilta ei ole täydellinen ennen kuin saa käteensä sanomalehteen käärityn fisu ja ranet –annoksen. Mutta toisin kuin meidän makkaraperunat, fish & chips ei ole jämähtänyt rantakojuihin ja opiskelijoiden yökuppiloihin vaan sitä löytyy upeina tulkintoina kunnianhimoisimpienkin ravintoloiden listoilta.

Täältä sitä saa

Fisken på disken, Helsinki.

Viime syksynä kauppakeskukseen auennut kalaravintola tekee fish & chipsin kuhasta ja tarjoaa annoksen sesongissa olevien lisukkeiden kanssa. Syksyllä lautasella oli hernemuhennosta, tällä hetkellä kala saa kaveriksi raparperia.

Kolin Ryynänen, Lieksa.

Majatalon suosittu annos tehdään Pielisen kuhasta. Leivitykseen lisätään olutta pubitunnelmaa korostaen. Viereisessä pöydässä saattaa istua kalastaja Eino Nuutinen, joka tuo omat kuhat saapuessaan perheensä
kanssa syömään.

Fisu & ranet, Helsinki.

Fish & chips -pioneeri on hionut reseptiään erilaisilla festareilla ja tapahtumissa. Kampin kauppakeskuksen kellarin toimipisteessä käytetään kalana msc-sertifioitua turskaa, ja lisukkeena tarjotaan herkullista hernemuhennosta.
Huomaa tiskiltä löytyvät pullot tummaa mallasetikkaa.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 4/2017.

Kommentit (0)

Kun löydät leivän välistä naudan suolalihaa, hapankaalia, emmentalia ja majoneesikastiketta, pitelet käsissäsi amerikanjuutalaisten klassikkoa.

Suomessa asuu vain 1100 juutalaista, joten ei ole mikään ihme, että juutalainen ruokakulttuuri on pysynyt suurelle osalla suomalaisista vieraana.

Mutta koska ruokamuoti virtaa nykyisin vahvimmin Yhdysvalloista, maan juutalaisväestön perinteeseen kuuluvia ruokia, kuten deliklassikko reubenia, on alkanut näkyä myös suomalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa.

New Yorkin deleissä yleinen reuben-leipä on amerikkalaista juutalaisruokaa, joka ei noudata tiukasti uskonnollisia sääntöjä. Kuumaa kerrosleipää kutsutaan löyhän moraalin juutalaisherkuksi, koska sen täytteissä on sekä lihaa että maitotuotetta, jotka koshersäännön mukaan eivät saisi kohdata samalla lautasella. Tiesitkö, että tarkasti kosher-sääntöjä noudattavan juutalaisen kodissa voi olla kaksi keittiötä, jotta toisistaan irrallaan pidettävät ruoka-aineet pysyvät varmasti ”puhtaina”?

Muotiruokana reuben asettuu vastatrendiin, sillä voilla voideltu kuuma leipä, jonka täytteissä on vino pino suolaista lihaa, majoneesikastiketta ja valuvaa juustoa, vaatii terveystrendiä seuraavalta syöjältä löyhää moraalia.

Täältä sitä saa

Kuuma, suolainen, rasvainen ja julmetun herkullinen. Kauppakeskuksen yläkertaravintolan täyttävä reuben sandwich, 14.90 e, vastaa kaikkiin odotuksiin. Saako nuolla sormet? Story Kortteli, Helsinki.

Berliiniläisestä tunnelmasta kehutun burgeriravintolan reuben, 9,50 e, pitää sisällään klassiset täytteet. Kostea lihaliemeen dipattu pastramiliha tulee paikalliselta Wigrenin lihajalostamolta. The Bull, Tampere.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 3/2017.

Kommentit (0)

Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.