Kirjoitukset avainsanalla Katja Nordlund

Yhdysvalloissa alkunsa saanut benedictinmunat on kansainvälinen aamiaisklassikko, johon törmää myös trendiravintoloissa.

Kukaan ei tunnu varmasti tietävän ikonisen muna-annoksen taustaa, mutta yksi tunnetuimmista syntytarinoista liittyy Wall Streetillä työskennelleen Benedict-nimisen meklarin krapulaiseen aamuun. Mies hoiperteli Waldorf-hotelliin, jossa hän
pyysi kokkia valmistamaan annoksen ”voidellusta paahtoleivästä, rapeasta pekonista, kahdesta uppomunasta ja hollandaise-kastikkeesta”. Hotellin keittiömestari vakuuttui annoksen nerokkuudesta niin, että julkaisi sen reseptin vuonna
1894. Meklaria tai keittiömestaria ei voi kuitenkaan julistaa varmuudella annoksen keksijöiksi, sillä tismalleen samana vuonna myös toinen newyorkilainen ravintola julkaisi samanlaisen muna-annoksen reseptin.

Varmaa sen sijaan on, että Yhdysvalloissa alkunsa saanut aamupala on klassikon asemaan noussut oodi kananmunille. Uppomunan lisäksi kananmunia käytetään leivän viimeistelevään voikastikkeeseen. Totta on myös se, että aamiaisbuumi
on tehnyt benedictinmunista trendiannoksen, johon törmää tänä päivänä myös lukuisissa suomalaisissa ravintoloissa.

POHJOINEN ULOTTUVUUS. Maailmalla benedictinmunat -annosta kutsutaan norjalaisiksi muniksi (Eggs Norwegian tai joskus myös Eggs Atlantic) silloin, kun pekonin tai kinkun tilalle on laitettu savu- tai graavilohta.

Täältä sitä saa

YKKÖNEN
Hans Välimäen ravintolan benedictinmunat, 13,70 e, täyttää kaikki klassikolle asetetut toiveet. Lisämakua herkkuun tuovat ruskistettu voi ja pinaatti. Täydellinen kastike on syötävä viimeiseen pisaraan.
Penélope, Mikonkatu 9, Helsinki.

LOHTA, PEKONIA VAI PARSAA?
Story-kahvilan aamiaislista tarjoaa kolme versiota benedictinmunista: klassisen (pekoni), pohjoismaisen (savulohi) ja parsalla täytetyn. Muna-annoksen, 11,50 e, pohjana on kuivakka muffini-leipä.
Story, Kampin kauppakeskus 5. krs., Helsinki.

KUIN LOUNAS
Alkuperäisen reseptin mukaisesti kahden uppomunan, kinkun ja hollandaisen päällystämä leipä, 15,50 e, sisältää myös paistettuja perunalohkoja. Ruokaisa klassikko on tarjolla viikonloppuisin 14.30 asti.
Gastro Cafe Kallio, Fleminginkatu 7, Helsinki.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Klassikot ovat aina ajankohtaisia, ja välillä suorastaan muotia, kuten tällä hetkellä italialaiset taikinamykyt eli gnocchit.

Se että pasta on viime aikoina nostanut ravintoloissa asemiaan, on antanut mahdollisuuden myös italialaisille taikinamykyille eli gnoccheille. Ne ovat ponnahdelleet pintaan esimerkiksi moderneissa viinibaareissa ja maistelukokonaisuuksia tarjoavissa trendiravintoloissa.

Tietysti gnoccheihin törmää myös italialaisissa ravintoloissa. Sieltä ne löytyvät ruokalistan pasta-osastosta, koska italialaiset syövät mykyjä pastan tapaan alkuruokana. Gnocchin ja pastan ero on veteen piirretty, mutta yleensä gnocchit ovat kevyitä ja ilmavia, erityisesti perunasta valmistetut. Ne ovat gnoccheista myös tutuimpia, vaikka myös maissista, bataatista, pu-najuuresta ja jopa lantusta tehtyjä mykyjä löytyy. Vehnäjauhoja lisätään taikinaan miltei poikkeuksetta, mutta yleensä vain vähän.

Tuoreen salvian maustama voi-sula, tomaattikastike ja pesto ovat tutuimpia kastikkeita gnoccheille silloin kun ne tarjotaan omana ruokalajinaan, mutta gnoccheja syödään myös lisukkeena esimerkiksi lihan ja kalan kanssa.

Entä se lausuminen? Sano ”njokki”, niin saat lautasellisen silkkaa nautintoa.

Täältä niitä saa

Mädin ja viinin kanssa


Tunnelmallisen viinibaarin pehmeät perunagnocchit, 8 e, tarjotaan keitettyinä savuisen kirjolohenmädin ja voisen monté-kastikkeen kanssa. Annoksen hinta-laatusuhde on kaupungin paras.
Basbas & Staff Wine bar, Helsinki.

Silkkistä ja sitruunaista


Trendikkään ravintolan gnoccheissa, 18 e, maistuu sitruuna ja ihanan rapea paistopinta. Haarukan alla murenevat gnocchit tarjotaan italialaisen juustokastikkeen ja friteeratun salvian kanssa.
Tanner, Helsinki.

Lisukkeena kuhalle


Italialaisesta ruokaperinteestä ponnistava Ragu-ravintola tekee gnocchit porkkanasta ja tarjoaa ne suomalaisen merikuhan lisukkeena mäti-voikastikkeen kanssa.
Ragu, Helsinki.

Kommentit (0)

Ravintolat raastavat luksusherkkuna tunnettua tryffelisientä nyt jopa hodareihin.

Ravintoloissa vilisee nyt tryffeleitä. Hans Välimäen Penélopessa ranskalaista tryffeliä raastetaan perunamuusin ja jopa poppareiden päälle, Pekka Terävän Nudessa sieni viimeistelee kateenkorva-tatti-annoksen ja Tomi Björckin Ventunossa tryffeliä saa lisukkeeksi mihin tahansa ruokaan kuuden euron lisämaksusta. Tryffeliin törmää jopa festareilla: Flow´ssa arvosientä raastettiin hodarin täytteeksi. Takana ovat ajat, jolloin tryffelin sai yleensä parikseen toisen luksusaineksen, kuten hanhenmaksaa ja kaviaaria.

Asiat ovat harvoin mustavalkoisia, mutta tryffelit tekevät poikkeuksen. Herkuttelijoiden asteikossa musta ja valkoinen tryffeli seisovat omalla tasollaan, ja kaksi paikkakuntaa nousee ylitse muiden: Périgord ja Alba. Pohjois-Italian Alban valkoiset tryffelit ja Lounais-Ranskan Périgordin mustat tryffelit ovat sieniperheen superjulkkiksia. Jos ravintola tarjoaa niitä, sienen kotipaikka muistetaan mainita listalla. Tryffeleiden sesonki kestää helmikuun loppuun, mutta ei hätää, pakastekuivattuja tai muuten säilöttyjä tryffeleitä saa ympäri vuoden.

Täältä sitä saa:

Tuore tryffeli pastassa

Raastettu musta tryffeli pääsee klassiseen seuraan, kun se maustaa kerän itse tehtyä linguine-pastaa. Koukuttavassa alkuruuassa, 15 e, rouskuvat juustokeksin palat.
Emo, Kluuvikatu 2, Helsinki.

Mausteöljy salaatissa


Suositun kasvisravintolan parmesaanin, mison ja tryffeliöljyn maustama palmunsydänsalaatti, 12 e, kuulostaa erikoiselta mutta se saa makunystyrät tanssimaan.
Yes Yes Yes, Iso Roobertinkatu 1, Helsinki.

Tryffelitahna pizzassa


Mamma mia, mikä maku! Burrata ja ilmakuivattu kinkku nousevat napolilaistyylisessä pizzassa uudelle tasolle saadessaan kaveriksi tummaa tryffelitahnaa.
Ravintola Zilla, Kielotie 14, Vantaa.

Kommentit (0)

Grillattu mustekalan lonkero on noussut vauhdilla ravintolaruokien hittilistalle.

Jos pyydät ruokaharrastajaa listamaan tämänhetkiset suosikkiruokansa, luettelosta löytyy mitä todennäköisimmin mustekala. Hän ei kuitenkaan tarkoita friteerattua kalamarirengasta, jossa rasvainen leivitys kuorruttaa purukuminsitkeän sisuksen, vaan punertavaa imukuppien päällystämää tursaan lonkeroa, joka on yleensä grillattu keittämisen jälkeen. Tursaan lonkerot eivät ole sitkeitä, vaan unelmanpehmeitä. Ainakin silloin, kun ne on valmistettu hyvin.

Näyttävät lonkerot ovat nyt ravintoloiden muotiruokaa niin Lontoossa, Tallinnassa kuin Helsingissäkin, ja annoksissa esiintyy usein sitruunaa, oreganoa ja muita Välimeren makuja. Onhan mustekala Portugalin ja Välimeren maiden, kuten Italian, Kroatian ja Kreikan perinnekeittiön vakioaines.

Moneen eläinperäiseen raaka-aineeseen verrattuna tursasta pidetään ekologisena valintana, koska se kasvaa villinä ja nopeasti, eikä se ole uhanalainen. Osalle lonkeroiden syöminen tekee kuitenkin tiukkaa, koska mustekalat ovat tutkitusti poikkeuksellisen älykkäitä eläimiä.

Täältä sitä saa

Tuore klassikko

Mrs. Pulpo -annos, 25 e, on löytynyt Rosterin listalta ravintolan avaamisesta lähtien. Grillattua, cashewtahnan ja sitruunajogurtin kanssa tarjottua meritursaanlonkeroa voi kutsua jo klassikoksi. Roster, Pohjoisesplanadi 17, Helsinki.

Rento kahvila

Storyn grillattu mustekala, 18,50 e, tulee korianterin maustaman kurkku-omena-katkarapucevichen, krutonkien ja majoneesin kanssa. Kahden lonkeron annoksessa maistuu ihanasti hiiligrilli, mutta aivan liikaa suola. Story, Kampin kortteli, Helsinki.

8-jalg tallinnassa


Tallinnalaisen merimaisemassa sijaitsevan ravintolan kauniissa tunnusannoksessa, 19 e, tursaan lonkero kehystää pinaatinlehtien peittämää risottoa. Tuljak, Pirita tee 26e, Tallinna.

Kommentit (0)

Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.