Kirjoitukset avainsanalla Katja Nordlund

Grillattu mustekalan lonkero on noussut vauhdilla ravintolaruokien hittilistalle.

Jos pyydät ruokaharrastajaa listamaan tämänhetkiset suosikkiruokansa, luettelosta löytyy mitä todennäköisimmin mustekala. Hän ei kuitenkaan tarkoita friteerattua kalamarirengasta, jossa rasvainen leivitys kuorruttaa purukuminsitkeän sisuksen, vaan punertavaa imukuppien päällystämää tursaan lonkeroa, joka on yleensä grillattu keittämisen jälkeen. Tursaan lonkerot eivät ole sitkeitä, vaan unelmanpehmeitä. Ainakin silloin, kun ne on valmistettu hyvin.

Näyttävät lonkerot ovat nyt ravintoloiden muotiruokaa niin Lontoossa, Tallinnassa kuin Helsingissäkin, ja annoksissa esiintyy usein sitruunaa, oreganoa ja muita Välimeren makuja. Onhan mustekala Portugalin ja Välimeren maiden, kuten Italian, Kroatian ja Kreikan perinnekeittiön vakioaines.

Moneen eläinperäiseen raaka-aineeseen verrattuna tursasta pidetään ekologisena valintana, koska se kasvaa villinä ja nopeasti, eikä se ole uhanalainen. Osalle lonkeroiden syöminen tekee kuitenkin tiukkaa, koska mustekalat ovat tutkitusti poikkeuksellisen älykkäitä eläimiä.

Täältä sitä saa

Tuore klassikko

Mrs. Pulpo -annos, 25 e, on löytynyt Rosterin listalta ravintolan avaamisesta lähtien. Grillattua, cashewtahnan ja sitruunajogurtin kanssa tarjottua meritursaanlonkeroa voi kutsua jo klassikoksi. Roster, Pohjoisesplanadi 17, Helsinki.

Rento kahvila

Storyn grillattu mustekala, 18,50 e, tulee korianterin maustaman kurkku-omena-katkarapucevichen, krutonkien ja majoneesin kanssa. Kahden lonkeron annoksessa maistuu ihanasti hiiligrilli, mutta aivan liikaa suola. Story, Kampin kortteli, Helsinki.

8-jalg tallinnassa


Tallinnalaisen merimaisemassa sijaitsevan ravintolan kauniissa tunnusannoksessa, 19 e, tursaan lonkero kehystää pinaatinlehtien peittämää risottoa. Tuljak, Pirita tee 26e, Tallinna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etikalta maistuva ja omituista sienimuodostelmaa sisältävä juoma nousi terveyskahviloista menestyjäksi.

Jos etikkaiset mummonkurkut kääntävät suusi hymyyn, ihastut todennäköisesti kombutsaan. Ikivanha idästä tullut juoma on noussut taas huulille pitkälti sen takia, että terveellinen syöminen on suosiossa.

Hurjimpien uskomusten mukaan sokeroidusta teestä käymisen avulla valmistettu kombutsa parantaa taudin kuin taudin, mutta yleisimmin luotto kohdistuu pirskahtelevan juoman kykyyn edistää suoliston hyvinvointia ja parantaa puolustuskykyä. Se on myös kiinnostava vaihtoehto alkoholille ja limuille.

Kombutsa-innostus kuplii nyt terveyskahviloissa ja -kaupoissa, joihin se tarttui Yhdysvalloista, jossa kombutsa liittyy hipsterikulttuuriin. Amerikkalainen keksintö juoma ei silti ole. Kombutsa oli hitti myös 1970-luvun Suomessa, tosin silloin juomaa kutsuttiin volgansieniteeksi ja se tuli Neuvostoliitosta.

Kombutsaa myydään kaupoissa, mutta sitä tehdään myös kodeissa ja ravintoloissa. Helsinkiläisessä Nollassa hiivan ja bakteerien kasvusto kelluu kaikkien nähtävillä lasipurkissa baarin hyllyssä. Nollan juoma maistuu ihanasti simalta, Grön-ravintolassa lakritsilta. Tukholman Spritmuseumin kombutsaa maustavat kiinanruusu ja savutee.

Joka maun kombutsat

ALOITTELIJALLE

Kohtuumakea ja neutraalin makuinen Portugalissa valmistettu kombutsa tarjoaa tutustujalle matalan kynnyksen juomaan. Captain kombucha, 3,40 e / 400 ml.

LIMUN YSTÄVÄLLE

Pirteän sitruunainen juoma tuo mieleen limun, johon on lisätty tavallista vähemmän sokeria. Helppo juoma ei haasta liikaa. Better 4you vadelmasitruuna-kombutsa, 3,50 e / 250 ml.

KOKENEELLE

Etikan makuun mieltynyt ja hyytelömäisiä kasvuston paloja pelkäämätön nautiskelija valitsee kotimaisen kombutsan. Keuruulla valmistettu juoma maistuu ”oikealta” kombutsalta. Kellaripanimon sitruuna-inkiväärikombutsa 3,90 e / 330ml.

Kommentit (0)

Täyttävä, terveellinen ja törkeän hyvä. Siksi makeansuolaista teriyaki-lohta himoitaan.

Jos ravintoloiden lounasannoksille järjestettäisiin Suomen Mestaruuskisat, teriyaki-lohi olisi noussut palkintopallille jo monta kertaa.

Teriyaki-lohen suosion on näkynyt selkeimmin Helsingin Hoku-ravintolan lounaalla, jonne pari vuotta sitten oli parasta ilmestyä ennen yhtätoista, jos mieli saada suosikkiannoksen. Jo viisi vaille yksitoista kadulla saattoi seisoa kahdenkymmenen ihmisen jono.

Hokun jono siirtyi viime vuonna Kampin kauppakeskuksen yläkertaan, kun ravintola vaihtoi liikepaikkaa. Hoku ei kuitenkaan ole ainoa hittiannoksen valmistaja, sillä monet ravintolat ja lounasruokalat ympäri Suomen ovat alkaneet tarjota lääkettä teriyaki-lohen himoon.

Jälkikäteen katsottuna japanilaisvaikutteisen lohiannoksen voittokulku oli ennustettavissa. Lohi on lounasruokaloissa suosikkiaines, ja kun siihen lisätään rakastettu aasialainen makeansuolainen kastike, menestys on taattu.

Makea lohiannos löytyy monesta ravintolasta illallakin, mutta teriyaki-lohi syödään tyypillisesti lounaana. Siinä ei ole mitään outoa, sillä Suomessa valtaosa ravintolaruuasta myydään lounasaikaan.

Oikeat osoitteet

Kampai3, Helsinki

Korealainen hapankaali kimchi tuo Kampai 3:n täyttävään teriyaki-lohiannokseen (18 e, lounaalla, 11 e) tuulahduksen Koreasta. Raikkaan lisukesalaatin kermaista kastiketta tekisi mieli lipoa lisää ja lisää.

Hoku, Helsinki


Helsingin tunnetuin teriyakilohi (25 e, lounaalla 14 e)tehdään havaijilaisruokaa tarjoavassa Hokussa. Onnekkaimmat pääsevät korkealla sijaitsevan ravintolan ikkunapöytää.

Izakaya Nomu, Tampere

Tampereella kannattaa suunnata japanilaisravintola Izakaya Nomuun. Riisin ja paistettujen kasvisten kanssa kulhossa tarjottavaa teriyaki-lohta, 10,30 e, saa vain lounasaikaan, ja se on paikan suosituin annos.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 6/2017.

 

Kommentit (0)

Mozzarellan nuorempi serkku on luksusversio sukulaisestaan ja kovasti muodikasta syötävää.

Sen maku on neutraali, kermainen ja helppo, mutta muuten burratajuustoa ei voi pitää ”helppona”. Se pitäisi nimittäin syödä 48 tunnin, joidenkin mukaan jopa 24 tunnin kuluessa valmistuksesta, huoneenlämpöisenä ja ilman että se on käynyt välillä kylmässä.

Ne, jotka ovat maistaneet burrataa sen kotikonnuilla Italian Apuliassa kertovat tuoreen juuston olevan ylimaallista. Mutta jo parissa päivässä se menettää pehmeytensä ja makuvivahteensa.

Tuoreusvaatimus ei ole estänyt burrataa nousemasta ruokamuodin huipulle. Kymmenisen vuotta sitten juuri kukaan ei ollut kuullut mozzarellan nuoresta serkusta, mutta viime vuosina burrata on ollut trendiravintoloissa yhtä yleinen näky kuin tatuointi kokin käsivarressa. Oltiin sitten Pariisissa, Berliinissä, Tukholmassa tai Los Angelesissa. Eikä kaikkea burrataa tehdä enää Italiassa.

Muotijuustoa myydään myös Suomen marketeissa. Kun saat sitä käsiisi, tarjoa se lähes sellaisenaan yksinkertaisten lisukkeiden, kuten tomaatin, basilikan ja erityisen hyvän oliiviöljyn kanssa. Ja syö burrata niin pian kuin mahdollista. Sitä ei ole luotu odottelemaan.

Täältä sitä saa

Panini, Turku.

Turussa burrataa on voinut nauttia keväästä lähtien uusiutuneessa ravintola Paninissa. Paahdetun tomaatin, basilikan ja focaccian kanssa tarjottavaa burrataa voi tilata yksistään tai osana jaettavia antipastoja.

Basbas, Helsinki.

Baskeri & Basson suosituimpiin annoksiin kuuluva burrata on ollut listalla bistron avaamisesta lähtien. Oliiviöljyn, basilikan- ja mintunlehtien kanssa tarjottava juustoannos ei ole matkan varrella muuttunut alkuperäisestä.

Deli 1909 & Wine bar, Tampere.

Burrata saapuu tamperelaiseen viinibaariin viikoittain suoraan Italiasta. Burrata tarjotaan kevyesti lämmitettynä oliiviöljyn, basilikan ja leivän kera, ja sitä voi ostaa myös mukaan.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 5/2017.

Kommentit (0)

Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.