Kirjoitukset avainsanalla Ruokamuoti

Ajattele paahtovanukasta, jota ympäröi croissant – sellainen on maailmalle levinnyt portugalilaisleivos.

Muutama vuosi sitten kermavanukkaan täyttämiä pastél de nata -leivoksia (monikossa pasteis) alkoi näkyä Tukholman trendileipomoissa. Viime vuonna leivos nousi esille myös meillä, kun helsinkiläinen Levain-leipomo käynnisti toimintansa ja nosti klassikon vitriiniinsä. Marraskuussa myös Lidl alkoi myydä pastél de nata -leivoksia paistopisteissään. Ikivanhasta portuglilaisesta herkkupalasta oli tullut kansainvälistä ruokamuotia.

Edelleenkään missään muualla ei törmää klassikkoleivokseen yhtä usein kuin sen syntysijoilla Portugalissa ja maan vaikutuspiiriin kuuluneessa Brasiliassa. Portugalissa pastél de nata löytyy miltei jokaisesta leipomosta, mutta aidoimman maun tarjoaa Lissabonin Belemin kaupunginosassa sijaitseva Fábrica de Pastéis de Belém -kahvila, jolle läheisen luostarin munkit möivät vanukasleivoksen reseptin vuonna 1837. Munkit olivat kehittäneet reseptin löytääkseen käyttöä ylimääräisille keltuaisille. Pastel de Belém, kuten leivosta alkuperäispaikassa kutsutaan, on hävikkileivonnainen 200 vuoden takaa.

Täältä sitä saa

Ketjukaupan lämpimäinen


Lidlin leivokset saapuvat raakapakasteina Portugalista. Paistopisteessä kypsennetty, lehtevän rapea vanukasleivos on pätevä ja edullinen versio klassikosta, joten ei ole ihme, että niitä suorastaan rohmutaan. 0,59 e, Lidl.

Leipomon herkkupala


Leipomo-ravintolan pastél de nata poikkeaa kilpasiskoistaan ohuemmalla pohjalla ja paksummalla täytteellä. Leivos pakataan suloisen pieneen pahvirasiaan. 3,5 e, Levain, Helsinki.

Kaupungin aidoin


Ahkera kauliminen ja kääntäminen sekä paisto kuumassa rautamuotissa ovat portugalilaisen kahvilanpitäjän kikat rapeaan lopputulokseen. Sitruuna ja kaneli maistuvat täytteessä. 3 e, Pastel de Nata, Hietalahden halli, Helsinki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ramenin valmistaminen vie jopa päiviä mutta sen syöminen on nopeaa, sottaista, täyttävää ja ihanan lohduttavaa.

Japanilainen ramen-ravintola on kuin höyrysauna, jossa silmät eivät tahdo tottua näkemiseen. Padoissa kupliva liemi täyttää ilman höyryllä ja äänimaisema on erikoinen: soppaan upotettuja nuudeleita ryystetään ääniä varomatta.

Tiettävästi Kiinasta japanilaiseen keittiöön lainattu ja sieltä maailmalle levinnyt ramen on luotu tilanteeseen, jossa aikaa ja rahaa on vähän, mutta nälkä on huipussaan. Ramen on rento ja hienostelematon ruoka. Syvän makuisesta liemestä, sitkaista nuudeleista ja täytteistä muodostuvan ramenin ympärille on maailmalla kehittynyt intohimoisten harrastajien joukko, samaan tapaan kuin on pizzanörttejä ja parhaan burgerin metsästäjiä. Harrastajat ovat valmiita jonottamaan esimerkiksi tokiolaiseen Tomita Rameniin tunteja, vaikka nuudeleiden riittämisestä ei ole mitään taetta.

Suomessa ramen-buumi vasta heräilee, mutta sen voimistuminen näkyy jo. Esimerkiksi Momotoko-ketju on avannut ravintoloita kauppakeskuksiin. Viimeistään kylmän ajan koittaessa kannattaa kokea kuuman ramenin lohtu.

Testasimme kolme:

Suomen paras


Nuudelikone raksuttaa ravintolan parvella. Kun sen suoltamat sitkaat nuudelit kohtaavat ihanan suolaisen maku-liemen ja rasvaisen pehmeän possunkyljen, tuloksena on Suomen paras ramen-annos, 13 e.
Nood Ramen, Annankatu 28, Helsinki.

Pioneeri


Helsinkiläisen ramen-buumin edelläkävijän nuudelit ovat parantaneet laatuaan ravintolan alkuajoista, mutta ainakin samealiemisen kukkakaaliramenin, 13 e, maku jää kovin vaisuksi.
Fat Ramen, Hietalahden kauppahalli, Helsinki.

Ramen-ketju


Momotokon tantamen ramen, 15,50 e, edustaa Kiinaan kallellaan olevaa suolaista ja mausteista tyyliä. Tuhdissa keitossa possunliha on hienonnettuna, ja liemi hörpitään löylykauhalta näyttävällä lusikalla.
Momotoko. Espoo, Vantaa ja Helsinki.

Kommentit (0)

Grillattu mustekalan lonkero on noussut vauhdilla ravintolaruokien hittilistalle.

Jos pyydät ruokaharrastajaa listamaan tämänhetkiset suosikkiruokansa, luettelosta löytyy mitä todennäköisimmin mustekala. Hän ei kuitenkaan tarkoita friteerattua kalamarirengasta, jossa rasvainen leivitys kuorruttaa purukuminsitkeän sisuksen, vaan punertavaa imukuppien päällystämää tursaan lonkeroa, joka on yleensä grillattu keittämisen jälkeen. Tursaan lonkerot eivät ole sitkeitä, vaan unelmanpehmeitä. Ainakin silloin, kun ne on valmistettu hyvin.

Näyttävät lonkerot ovat nyt ravintoloiden muotiruokaa niin Lontoossa, Tallinnassa kuin Helsingissäkin, ja annoksissa esiintyy usein sitruunaa, oreganoa ja muita Välimeren makuja. Onhan mustekala Portugalin ja Välimeren maiden, kuten Italian, Kroatian ja Kreikan perinnekeittiön vakioaines.

Moneen eläinperäiseen raaka-aineeseen verrattuna tursasta pidetään ekologisena valintana, koska se kasvaa villinä ja nopeasti, eikä se ole uhanalainen. Osalle lonkeroiden syöminen tekee kuitenkin tiukkaa, koska mustekalat ovat tutkitusti poikkeuksellisen älykkäitä eläimiä.

Täältä sitä saa

Tuore klassikko

Mrs. Pulpo -annos, 25 e, on löytynyt Rosterin listalta ravintolan avaamisesta lähtien. Grillattua, cashewtahnan ja sitruunajogurtin kanssa tarjottua meritursaanlonkeroa voi kutsua jo klassikoksi. Roster, Pohjoisesplanadi 17, Helsinki.

Rento kahvila

Storyn grillattu mustekala, 18,50 e, tulee korianterin maustaman kurkku-omena-katkarapucevichen, krutonkien ja majoneesin kanssa. Kahden lonkeron annoksessa maistuu ihanasti hiiligrilli, mutta aivan liikaa suola. Story, Kampin kortteli, Helsinki.

8-jalg tallinnassa


Tallinnalaisen merimaisemassa sijaitsevan ravintolan kauniissa tunnusannoksessa, 19 e, tursaan lonkero kehystää pinaatinlehtien peittämää risottoa. Tuljak, Pirita tee 26e, Tallinna.

Kommentit (0)

Täyttävä, terveellinen ja törkeän hyvä. Siksi makeansuolaista teriyaki-lohta himoitaan.

Jos ravintoloiden lounasannoksille järjestettäisiin Suomen Mestaruuskisat, teriyaki-lohi olisi noussut palkintopallille jo monta kertaa.

Teriyaki-lohen suosion on näkynyt selkeimmin Helsingin Hoku-ravintolan lounaalla, jonne pari vuotta sitten oli parasta ilmestyä ennen yhtätoista, jos mieli saada suosikkiannoksen. Jo viisi vaille yksitoista kadulla saattoi seisoa kahdenkymmenen ihmisen jono.

Hokun jono siirtyi viime vuonna Kampin kauppakeskuksen yläkertaan, kun ravintola vaihtoi liikepaikkaa. Hoku ei kuitenkaan ole ainoa hittiannoksen valmistaja, sillä monet ravintolat ja lounasruokalat ympäri Suomen ovat alkaneet tarjota lääkettä teriyaki-lohen himoon.

Jälkikäteen katsottuna japanilaisvaikutteisen lohiannoksen voittokulku oli ennustettavissa. Lohi on lounasruokaloissa suosikkiaines, ja kun siihen lisätään rakastettu aasialainen makeansuolainen kastike, menestys on taattu.

Makea lohiannos löytyy monesta ravintolasta illallakin, mutta teriyaki-lohi syödään tyypillisesti lounaana. Siinä ei ole mitään outoa, sillä Suomessa valtaosa ravintolaruuasta myydään lounasaikaan.

Oikeat osoitteet

Kampai3, Helsinki

Korealainen hapankaali kimchi tuo Kampai 3:n täyttävään teriyaki-lohiannokseen (18 e, lounaalla, 11 e) tuulahduksen Koreasta. Raikkaan lisukesalaatin kermaista kastiketta tekisi mieli lipoa lisää ja lisää.

Hoku, Helsinki


Helsingin tunnetuin teriyakilohi (25 e, lounaalla 14 e)tehdään havaijilaisruokaa tarjoavassa Hokussa. Onnekkaimmat pääsevät korkealla sijaitsevan ravintolan ikkunapöytää.

Izakaya Nomu, Tampere

Tampereella kannattaa suunnata japanilaisravintola Izakaya Nomuun. Riisin ja paistettujen kasvisten kanssa kulhossa tarjottavaa teriyaki-lohta, 10,30 e, saa vain lounasaikaan, ja se on paikan suosituin annos.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 6/2017.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.