Kirjoitukset avainsanalla gua bao

Albiinotaskuun kasattu taiwanilainen ”taco” on rakkautta ensi puraisulla.

Soppa365-sivusto teki Momofukumunista Suomessa kuuluisia, mutta maailmalla newyorkilaisravintola ja sen perustaja David Chang tunnetaan ennen kaikkea tyynymäisen possusämpylän isänä. Pehmeällä possunlihalla täytetty käteen sopiva höyrysämpylä gua bao tai pork bun, kuten Amerikassa sanotaan, ei ole Changin keksintö, vaan höyrysämpylät tulevat alkujaan Taiwanista, missä isoäidit ja katuruokakojut ovat valmistaneet niitä vuosikymmeniä.

Mutta Changia on kiittäminen siitä, että länsimaat hullaantuivat possusämpylöistä vuonna 2004, kun Momofuku-imperiumin ensimmäinen ravintola avattiin ja alkoi ”joko olet maistanut”-kysely. Siitä lähtien nerokkaasti pehmeää ja rapeaa, suolaista ja makeaa, rasvaista ja kirpeää yhdistävät haukkapalat ovat kuuluneet trendikkäiden aasialaisravintoloiden listoille, ja niistä on nähty monenlaisia versioita.

Viime vuonna huuma saavutti Tukholman ja nyt naapurissa on gua baolle omistautuneita ravintoloita, kuten Barobao. Siellä tarjottiin talvella varsin erikoinen versio possusämpylästä, kermavaahdolla täytetty laskiaisbao.


Masu, Tampere


Ravintolan suosikkiannokseksi päässyt ”pikku burgeri” pitää sisällään mehevää possunkylkeä, pikkelöityjä kurkkuviipaleita ja chilimajoneesia. Ohuemmalla sämpylällä makupala olisi vielä herkullisempi.

Gaijin, Helsinki


Gua bao saapui Helsinkiin vuonna 2011, kun Gaijin avautui. Kimchimajoneesilla mehevöity possusämpylä löytyy edelleen ravintolan snacks-listalta, ja siitä leivotaan myös mustekalan musteella värjättyä versiota.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 3/2016.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.