Kirjoitukset avainsanalla mustekala

Grillattu mustekalan lonkero on noussut vauhdilla ravintolaruokien hittilistalle.

Jos pyydät ruokaharrastajaa listamaan tämänhetkiset suosikkiruokansa, luettelosta löytyy mitä todennäköisimmin mustekala. Hän ei kuitenkaan tarkoita friteerattua kalamarirengasta, jossa rasvainen leivitys kuorruttaa purukuminsitkeän sisuksen, vaan punertavaa imukuppien päällystämää tursaan lonkeroa, joka on yleensä grillattu keittämisen jälkeen. Tursaan lonkerot eivät ole sitkeitä, vaan unelmanpehmeitä. Ainakin silloin, kun ne on valmistettu hyvin.

Näyttävät lonkerot ovat nyt ravintoloiden muotiruokaa niin Lontoossa, Tallinnassa kuin Helsingissäkin, ja annoksissa esiintyy usein sitruunaa, oreganoa ja muita Välimeren makuja. Onhan mustekala Portugalin ja Välimeren maiden, kuten Italian, Kroatian ja Kreikan perinnekeittiön vakioaines.

Moneen eläinperäiseen raaka-aineeseen verrattuna tursasta pidetään ekologisena valintana, koska se kasvaa villinä ja nopeasti, eikä se ole uhanalainen. Osalle lonkeroiden syöminen tekee kuitenkin tiukkaa, koska mustekalat ovat tutkitusti poikkeuksellisen älykkäitä eläimiä.

Täältä sitä saa

Tuore klassikko

Mrs. Pulpo -annos, 25 e, on löytynyt Rosterin listalta ravintolan avaamisesta lähtien. Grillattua, cashewtahnan ja sitruunajogurtin kanssa tarjottua meritursaanlonkeroa voi kutsua jo klassikoksi. Roster, Pohjoisesplanadi 17, Helsinki.

Rento kahvila

Storyn grillattu mustekala, 18,50 e, tulee korianterin maustaman kurkku-omena-katkarapucevichen, krutonkien ja majoneesin kanssa. Kahden lonkeron annoksessa maistuu ihanasti hiiligrilli, mutta aivan liikaa suola. Story, Kampin kortteli, Helsinki.

8-jalg tallinnassa


Tallinnalaisen merimaisemassa sijaitsevan ravintolan kauniissa tunnusannoksessa, 19 e, tursaan lonkero kehystää pinaatinlehtien peittämää risottoa. Tuljak, Pirita tee 26e, Tallinna.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.